Reportaj CNN cu Larisa Iordache, "noua Nadia a gimnasticii". Cum arata mostenirea Romaniei comuniste care produce si azi campioane

Larisa Iordache, castigatoarea a doua medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Nanning, la individual compus si la sol, este personajul principal intr-un reportaj facut de catre CNN in Romania.

Larisa Iordache, varful actualei generatii din gimnastica din Romania, este denumita in reportajul Human to Hero, realizat de CNN, "noua Nadia a Romaniei". Emisiunea "sarbatoreste inspiratia si performanta in sport", iar gimnastica romaneasca reprezinta astazi unul dintre singurele sporturi din tara care inca mai produce campioni la cel mai inalt nivel.

"Au trecut 25 de ani de cand Comunismul a cazut in Romania, atat de multe s-au s-au schimbat in tara din Europa de Est, insa productia generatiilor de gimnasti continua sa genereze campioni", scrie CNN in deschiderea reportajului publicat si pe site.

"Are aproximativ 1.5 metri inaltime, dar picioarele ei sunt lungi. La 18 ani, Larisa Iordache si-a capatat deja renumele de "noua Nadia"" - CNN

"De la Nadia Comaneci, primul 10 perfect din gimnastica, in 1970, pana la multipla medaliata cu aur din '80, Ecaterina Szabo si Simona Amanar, campioana de dupa revolutie, Romania a reusit sa atinga noi cote de excelenta.", noteaza CNN in editia sa digitala.

Larisa Iordache: "Nu eu am ales gimnastica" 

Larisa Iordache vorbeste pentru CNN despre momentul in care s-a apucat de gimnastica, povestile parintilor despre era Ceausescu in Romania si momentele care au transformat-o in cea mai importanta gimnasta a generatiei ei in tara si in lume.

"Nu eu am ales gimnastica, ci gimnastica m-a ales pe mine. Pur si simplu s-a intamplat. Sunt foarte fericita de tot.", spune Larisa, care isi aminteste ca a fost observata prima data in timp ce se dadea cu rolele in parc, in timp ce isi alerga fratele. Mariana Campeanu-Silisteanu a fost antrenoarea care a pus ochii pe actuala campioana din Romania: "Cred ca a vazut ca avea viteza si energie, asta a impresionat-o"

"Eu m-am nascut dupa ce a cazut regimul comunist, dar parintii mei mi-au povestit de cat de strict era totul in acele vremuri, fata de ce traim astazi. Acum tara este deschisa, iar oamenii se descurca asa cum stiu ei mai bine. Este mai simplu acum decat era inainte. Sunt fericita ca nu am prins acele vremuri", spune Larisa pentru CNN.

La varsta de 5 ani, Larisa s-a inscris la CS7 care apartinea de Dinamo. A fost selectat in echipa de junioare la 10 ani, moment in care a realizat cat de importanta este gimnastica in viata ei: "A fost o cale noua pentru mine, am vrut sa incerc si sa merg pana la capat. Am avut incredere in mine. Imi place sa fiu urmarita de oameni. Este atat de important ca dupa ce ai muncit atat de mult sa poti sa le arati oamenilor pentru ce muncesti tu zi de zi."

"Sportul acesta este o poveste superba care include toate domeniile, are eleganta, determinare si placere. Nu poti reusi fara placere si dorinta" - Larisa Iordache

"Aparatul meu preferat este barna. Imi place si la sol, pentru ca poti arata oamenilor acrobatii artistice, e un sport separat. Ca sa fii cea mai buna varianta a ta, trebuie sa nu ai frica. Frica iti intra in oase, toata lumea are frica, trebuie sa iubesti ceea ce faci atat de mult, incat sa depasesti orice frica. Este un moment dificil pentru orice gimnast sa faca o greseala. Incerc sa repar orice greseli as face."

"Gimnasta mea favorita a fost si este Nadia Comaneci. E cea mai buna gimnasta a lumii. Ii apreciez si pe ceilalti pentru ca au contribuit in acest sport si m-au determinat sa incerc sa fiu ca ei. Acum incerc sa fiu mai buna decat ei", mai povesteste Larisa Iordache pentru CNN.

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Experți mandatați de OMS: „Pandemia putea fi evitată”. Asistăm la un „veritabil Cernobîl al secolului XXI”
BRAT
Modifică setările cookies