EXCLUSIV Fost jucător la FCSB și Farul: "Jucătorii români trebuie protejați. Mulți străini vin în România doar ca să-și relanseze cariera"

Robert Ion farul FCSB transferuri transferuri superliga Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 07 Ianuarie 2023, 08:00
Data actualizarii: Sambata 07 Ianuarie 2023, 08:02

Acesta crede că, în multe cazuri, stranierii au prioritate în fața fotbaliștilor autohtoni. 

Robert Ion, considerat unul dintre cei mai talentați jucători produși de Academia FCSB, atrage atenția că fotbaliștii românii sunt protejați foarte puțin, având un statut egal sau inferior la echipele din Superligă cu stranierii cu traiectorii pasagere în fotbalul nostru. 

"Cred că suntem singura țară care nu își protejează proprii fotbaliști" 

"În primul an de Liga 1 la Clinceni, jucam cu patru jucători U21 în teren. Trebuia doi juniori, dar începeam anumite meciuri cu patru juniori. Eu, Markovic și Merloi, în atac, iar Șut, în spatele nostru. Eu sunt de părere că nu contează vârsta. Dacă meriți, joci, dacă nu meriți, nu joci. Dar e ciudat cum se preferă să nu se promoveze fotbaliști români tineri și să fie aduși jucători din străinătate, din ligile inferioare.

Cred că suntem singura țară care nu își protejează proprii fotbaliști și unde sunt respectați mai mult străinii. Nu ținem aproape deloc la jucătorii noștri. Țin minte un episod de la Clinceni, unde am scos un penalty și a fost pus să-l execute un jucător străin, venit de trei meciuri la echipă, abia știam cum îl cheamă. Eu cred că valorile sunt apropiate, nu se vede diferența între un jucător străin și unul român. De ce nu au prioritate românii, asta nu înțeleg. Doar așa crește naționala, doar așa putem avea șansa să transferăm jucători la cluburi importante de afară. 

Spune că jucătorii ca Wesley sau Teixeira sunt bineveniți

Unii străini vin după un an de inactivitate, joacă șase luni, își actualizează CV-ul și au plecat mai departe, nu te ajută cu nimic pe termen lung. Sigur, dacă vin străini ca Wesley, Teixera sau alții la fel de valoroși, nu e o problemă, de ei avem nevoie. Noi luăm de buni jucători care vin doar ca să-și relanseze cariera în România.

Am întrebat un prieten care joacă în Anglia cum e acolo. Mi-a spus că transferă mulți jucători străini de națională în Premier League, dar ai șanse reduse să joci în ligile inferioare primei divizii, dacă nu ești un talent ieșit din comun, nu ești englez sau nu ești format în academiile cluburilor engleze", a declarat fotbalistul pentru Sport.ro.  

Robert Ion, internațional român la toate categoriile de vârstă

Robert Ion (22 de ani) a fost junior la FC Rapid, Sportul Studențesc, Regal Sport / Academia de Fotbal Atletico Madrid și FCSB, iar la seniori a jucat pentru Academica Clinceni (2018-2020, 2021-2022), FCSB (2020), FC Voluntari (2021), FCV Farul (2022) și Poli Iași (2023). El a fost considerat unul dintre cei mai buni juniori români la categoria lui de vârstă, fiind selecționat la toate reprezentativele de juniori ale României.

Ascensiunea sa a fost încetinită de o accidentare gravă, survenită la finalul anului 2020, când a suferit o ruptură de ligamente încrucișate, în timpul unui meci FCSB II - Rapid II. Până acum, a strâns 108 meciuri jucate și 15 goluri marcate, majoritatea prezențelor fiind la nivelul Ligii 1. Poate juca ca mijlocaș ofensiv, mijlocaș dreapta și mijlocaș stânga și este cotat la 150.000 de euro. 

Text - Gabriel Chirea

Foto - @robeerrtt10

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!