Nicolae Dobrin FC Arges Nicolae Ceausescu Real Madrid Santiago Bernabeu Fotbal intern

FOTO ȘI VIDEO 50 de ani de la fabulosul FC Argeș - Real Madrid 2-1, meciul în care a strălucit marele Nicolae Dobrin!

Pe 25 octombrie 1972, piteștenii o învingeau în Cupa Campionilor Europeni pe ”cea mai renumită echipă a soccerului spaniol”.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 25 Octombrie 2022, 08:06
Data actualizarii: Marti 25 Octombrie 2022, 08:12

În urmă cu exact jumătate de secol, pe 25 octombrie 1972, FC Argeș, campioana României, o învingea în turul al doilea din Cupa Campionilor Europeni, așa cum se numea atunci actuala Champions League, pe marea echipă a lui Real Madrid care deja avea în palmares șase trofee câștigate în cea mai importantă competiție inter-cluburi de pe continent.

Echipa din Pitești devenise în premieră în acel an campioană în Divizia A, beneficiind de excepționalul Nicolae Dobrin (26 august 1947 - 26 octombrie 2007), pe care mulți încă îl consideră cel mai mare fotbalist pe care l-a dat vreodată România, și reușea să învingă Realul cu 2-1, goluri marcate de Dobrin ('24 - din penalty) și Prapurgel ('62), respectiv Anzarda ('42).

Dobrin, Halagian, Pigulea, Vlad, Troi...

În minunea de pe stadionul ”1 Mai” din Pitești au jucat în echipa antrenată de tânărul pe atunci Florin Halagian, pe lângă Dobrin, următorii: Vasile Stan (portar), Marcel Pigulea, Constantin Olteanu, Remus Vlad, Petre Ivan (fundași), Ion Prepurgel, Marian Popescu (mijlocași), Constantin Radu, Radu Troi, Radu Jercan (atacanți) și Ion Roșu (intrat la pauză în locul lui Troi).

Sportul: ”Singurul care părea să reziste acestei memorii afective era Dobrin”

Cotidianul Sportul scria după partidă: ”Ieri, la Pitești, FC Argeș a apărut prima pe terenul scăldat în lumina blândă a soarelui de toamnă. Real Madrid a rămas îndelung în vestiar, cu intenția vizibilă de a se juca puțin cu nervii și nerăbdarea spectatorilor.

Când Real a apărut cu Zoco în frunte, jucătorii piteșteni au părut copleșiți de flamura nevăzută a celui care a jucat cândva cu Di Stefano și Santamaria

Timp de 45 de minute, FC Argeș a fost victima propriei sale memorii afective. În tot acest timp, Jercan s-a gândit la Gento, Radu și-a amintit de Kopa, iar Troi a tremurat ca o frunză la gândul că a străbătut în numai două luni drumul de la Grama la Benito. Singurul care părea să reziste acestei memorii afective era Dobrin, care și-a păstrat calmul, regăsind conștiința clasei sale prin grația lui Grande, adică omul pe care Real Madrid l-a sacrificat fără milă, dându-i misiunea de a-l străpunge pe El Cordobes”.

Sportul: ”După pauză, jucătorii piteșteni au reușit să își domine adversarii”

Continuă Sportul: ”Întâlnind cea mai renumită echipă a soccerului spaniol, a cărei formație reunește astăzi câțiva internaționali consacrați (Jose Luis, Zoco, Pirri, Velasquez, Amancio), alături de jucători tineri de mare talent (Verdugo, Santillana și Anzarda), FC Argeș a obținut un succes meritat câștigând întâlnirea cu 2-1. 

Partida a avut o desfășurare diferită. În prima repriză jocul a avut un aspect echilibrat, momentele de inițiativă aparținând în mod aproximativ egal ambelor formații.

După pauză, jucătorii piteșteni mai hotărâți și mai lucizi în desfășurarea acțiunilor canalizate de astă dată către laturile terenului au reușit să își domine adversarii și să-și creeze câteva situații favorabile”.

Santiago Bernabeu, discuții cu Ceaușescu pentru transferul marelui Dobrin

Returul îi aducea însă pe piteșteni cu picioarele pe pământ: 3-1 pentru Real pe ”Santiago Bernabeu”, goluri Santillana ('18 și '87) și Grande ('47), respectiv Radu ('43), și echipa lui Miguel Munoz mergea mai departe.

Rămânea însă geniul lui Dobrin, care a făcut ca, imediat după meci, președintele madrilen Santiago Bernabeu, cel care deja dăduse numele său stadionului lui Real, să încerce transferul ”Gâscanului”, inclusiv prin intervenții la dictatorul Nicolae Ceaușescu, rămase însă fără rezultat.

Pe 26 octombrie se împlinesc 15 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin.

Modifică setările cookies