FOTO ȘI VIDEO Cine e singurul român care a antrenat-o pe Anderlecht: a fost golgheterul lui Lazio și are 169 de meciuri în Serie A!

Norberto Hofling Anderlecht Club Brugge Feyenoord Rotterdam Lazio Stranieri
Cătălin Parfene
Data publicarii: Joi 15 Septembrie 2022, 00:21
Data actualizarii: Sambata 01 Iulie 2023, 13:21

Norberto Höfling a fost selecționat și la naționala României, fără să joace însă vreun meci, înainte de a pleca definitiv din țară în 1948 pentru o carieră de excepție în fotbalul occidental.

Un nume uitat astăzi în istoria fotbalului nostru, Norberto Höfling este singurul român care a antrenat-o pe Anderlecht, adversara din Conference League a lui FCSB (meciul este LIVE pe PRO TV și VOYO joi, de la ora 22:00).

Născut în 1924 în Cernăuți, pe atunci în România, într-o familie de origine evreiască, Höfling a jucat la Dinamo Cernăuți (în campionatul regional al URSS și în competiția sovietică Spartakiada) și în țară la Carmen București (desființată în 1947) și Ciocanul București (fosta Maccabi și viitoarea Dinamo după fuziunea cu Unirea Tricolor).

Mai multe surse îl arată ca fiind convocat între 1945 și 1948 la naționala României, însă atacantul nu a bifat vreun meci în tricoul tricolorilor, conform anuarelor întocmite de Federația Română de Fotbal.

1. De la Cernăuți și Ciocanul la Lazio în Serie A via Ungaria

A plecat definitiv din țară în 1948, după acapararea puterii de către comuniști, și, după un sezon la MTK Budapesta (23 de goluri în 24 de partide în 1948-1949), Höfling a făcut carieră în Serie A, unde a bifat nu mai puțin de 169 de prezențe și 47 de goluri pentru Lazio, Pro Patria și Vicenza.

Două sezoane la rând a fost chiar golgheterul lui Lazio în Serie A, în 1949-1950 (cu 13 reușite, inclusiv două hat-trick-uri) și 1950-1951 (cu 11). Gruparea din Roma plătise pentru Höfling, în ianuarie 1949, 12 milioane de lire italiene.

Având în vedere că este născut în Cernăuți, azi în Ucraina, Höfling este considerat primul fotbalist din Ucraina și din fosta URSS care a jucat în Serie A!

2. Höfling, fotbalistul care nu zâmbea nici după ce înscria vreun gol

Despre el, presa vremii scria că era un fotbalist calm, calculat, care nu zâmbea și nu arăta vreo emoție nici măcar după ce înscria vreun gol, o persoană laconică și foarte ”low-profile” în termenii de astăzi, pentru care fotojurnaliștii făceau veritabile curse pentru a obține o poză.

A plecat de la laziali după două sezoane și jumătate, fiind înlocuit pe postul de vârf cu turcul Şükrü Gülesin, un fotbalist fabulos, deținătorul recordului mondial de goluri marcate direct din corner (32 la număr!).

S-a retras din cariera de jucător în 1956, după ce a fost la un pas să semneze cu Inter Milano, care însă nu l-a mai putut transfera din cauza numărului mare de stranieri de la echipă.

3. Cum își verifica jucătorii și cum se ocupa de absolut tot la echipă

În anul următor a fost numit antrenor principal la Club Brugge, fiind considerat tehnicianul care a introdus profesionismul la clubul belgian, apreciate la Höfling fiind mai ales organizarea în defensivă a echipei și implicarea inclusiv la nivelul nutriției jucătorilor. 

În seara dinaintea meciurilor, își suna jucătorii pentru a verifica dacă aceștia sunt în pat pentru a se odihni sau dacă dorm deja. 

Lucra personal cu portarii de la echipă, învățându-i toate trucurile fotbalului modern: cum să tragă atacanții de pantaloni sau de tricou, cum să-i lovească discret în coaste etc.

4. Höfling, românul care le-a antrenat pe Club Brugge, Feyenoord și Anderlecht

Club Brugge (1957-1963 și 1967-1968, când a câștigat Cupa Belgiei), Feyenoord Rotterdam (1963-1964) și Anderlecht Bruxelles (1968-1969) sunt cele mai importante echipe pe care Höfling le-a pregătit de pe banca tehnică.

Pe Anderlecht a condus-o într-o ”dublă” din optimile Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League) cu Manchester United, 0-3 în deplasare în tur și 3-1 acasă în retur, în noiembrie 1968.

Ultima echipă pe care a antrenat-o a fost Pro Patria (1980-1981), pentru care evoluase ca jucător timp de patru sezoane și la care a activat și ca director sportiv.

Dacă la Anderlecht nu a avut rezultate, Höfling are în schimb locul asigurat în istoria lui Club Brugge, care îi rezervă un capitol important inclusiv pe site-ul oficial.

5. Norberto Höfling, nume de legendă în istoria lui Club Brugge

”Românul Norberto Höfling a fost un atacant sigur pe el. Abia împlinise 33 de ani când a fost numit antrenor la FC Brugge în 1957. A fost prima sa slujbă ca antrenor. 

Norberto Höfling a rămas pe "De Klokke" (n.r. - fostul stadion al lui Club Brugge) timp de șase sezoane, perioadă în care a pus bazele profesionalizării clubului. După doi ani sub conducerea lui Norberto Höfling, FC Brugge a promovat din nou în prima divizie, de unde se scufundase cu șapte ani mai devreme. De atunci, ”Blauw-Zwart” nu a mai părăsit niciodată prima ligă. 

6. Conflicte și trofee la Brugge, eșec total la Anderlecht

Sub conducerea lui Höfling, cea mai bună realizare a lui FC Brugge a fost clasarea pe locul 5 în 1962. Câteva luni mai târziu, un conflict cu jucătorul vedetă Fernand Goyvaerts a dus la transferul controversat al internaționalului de la Brugge la FC Barcelona și, în cele din urmă, la o ruptură între club și Höfling, care a plecat în Olanda (n.r. - la Feyenoord). 

Höfling a fost numit din nou antrenor la Brugge în 1967. Între timp, aici s-a format o echipă de top, cu Boone, Thio, Carteus, Vandendaele, Marmenout, Lambert, Hinderyckx și Bastijns. Sub conducerea inspirată a lui Höfling, acea generație de aur a adus un prim trofeu în vitrina clubului: Cupa Belgiei, după finala câștigată cu Beerschot, decisă la loviturile de departajare.

Cu toate acestea, cea de-a doua perioadă a lui Höfling la Brugge a durat doar un sezon. A plecat la SC Anderlecht, dar a eșuat complet.

7. Norberto Höfling a decedat în 2005 în Belgia

Höfling a rămas însă în Bruxelles pentru a antrena la Daring Club. Timp de două sezoane, nu a izbutit să o readucă pe Daring în prima ligă. În 1970, a reușit să joace o finală de cupă cu echipa din divizia a doua, pierdută însă la scor, 6-1, în fața lui... Club Brugge.

După cariera de antrenor, a rămas în Brugge pentru a lucra într-un magazin de încălțăminte pe care îl deschisese în centrul orașului”, scrie Club Brugge pe site-ul oficial.

Devenit cetățean belgian încă din martie 1967, s-a întors după experiența din anii '80 de la Pro Patria în țara de adopție, la Brugge, unde a decedat pe 18 aprilie 2005, la aproape 81 de ani.

Titlul cărții pe care a publicat-o în 1967 spune totul despre pasiunea care l-a condus în întreaga viață pe Norberto Höfling: ”Le virus du football”.

Surse: Club Brugge, Gazzetta dello Sport, Moniteur Belge (Belgisch Staatsblad), De Gouden Schoenen van de Club

Foto: Club Brugge, Eric Koch - Anefo, Lazio Wiki

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!