Se reia campionatul din Ucraina! Unde se vor disputa meciurile și ce măsuri au fost luate

Ucraina Mircea Lucescu Fotbal extern
Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Marti 23 August 2022, 10:03
Data actualizarii: Marti 23 August 2022, 08:22

Liga ucraineană revine cu măsuri de securitate grele și fără suporteri.

Liga ucraineană de fotbal începe marți, în ajunul a șase luni de lupte dintre ucraineni și ruși.

„Aceasta este o inițiativă unică în istorie”, a declarat Andriy Pavelko , președintele Asociației Ucrainene de Fotbal (AUF). „Fotbal împotriva războiului în condiții de război. Fotbal pentru pace”.

Ultima ediție a campionatului ucrainean a început tot în vară, dar nu s-a reluat niciodată după o pauză de iarnă de trei luni din cauza începerii campaniei militare ruse de pe 24 februarie.

„Mulțumesc lui Dumnezeu și armatei ucrainene că fotbalul se reia în Ucraina”, a spus Roman Grigorchuk , antrenorul celor de la Cernomorets. „Mulțumită sportului, vom putea arăta puterea națiunii noastre”.

Două echipe nu vor concura în ligă din motive evidente. Mariupol nu va lua parte după ce orașul-port a fost preluat de trupele ruse, și nici Desna Chernihiv, unul dintre orașele cele mai afectate în timpul războiului.

Adăposturi antiaeriene și fără suporteri

„Principala problemă a ligii este siguranța participanților săi”, a recunoscut Pavelko.

El a explicat că federația a primit protocoale de securitate care au fost agreate de armată, forțele de securitate și autoritățile locale.

„La fel ca pentru toți civilii ucraineni, cheia pentru fotbaliști este securitatea. Faptul că orele sau ce stadioane vor fi folosite pentru a doua zi de meci nu sunt cunoscute este pentru a ne asigura că acestea sunt cât mai sigure posibil.

Ceea ce se știe este că niciun fan nu va fi prezent, deși va fi un mare suport militar. În cazul unei sirene de raid aerian, participanții se vor îndrepta către adăposturi care au fost construite la cel mult 500 de metri distanță de fiecare stadion.”

„A ține meciuri de fotbal în timpul războiului nu înseamnă doar sport. Demonstrează curajul poporului nostru, spiritul și dorința de victorie”, a mai adăugat Pavelko.

Sezonul 2021/22 a fost suspendat oficial în aprilie, după declararea legii marțiale. Șahtior Donețk era lider la acea vreme și au fost declarați campioni, deși nu a fost acordată nicio cupă.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!