Arlauskis Leonid Istrati Steaua Fotbal extern

Proportiile celei mai grave boli de care a suferit fotbalul in toata istoria: 100 de MILIARDE € se spala anual in pariuri!

Peste 100 de miliarde de euro se spala anual in pariuri sportive

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 15 Mai 2014, 17:00
Data actualizarii: Joi 15 Mai 2014, 17:20

Peste 100 de miliarde de euro se "spala" anual in lume in pariuri sportive, este concluzia unui studiu efectuat de Centrul International de Securitate in Sport (ICSS), organizatie cu sediul in Qatar, si Universitatea Sorbona din Paris, scrie BBC, citat de Mediafax.

Realizatorii raportului estimeaza ca 80 la suta din pariurile sportive se fac prin tranzactii ilegale, care sunt foarte greu de detectat. Pariorii mizeaza anual in sport sume intre 200 si 500 de miliarde de euro, circa doi la suta din Produsul Intern Brut mondial, mentioneaza autorii studiului.

Cele mai vulnerabile sunt pariurile live, unde activitatile suspecte sunt si mai greu de depistat, a declarat Chris Eaton, director de integritate in cadrul ICSS.

"Evolutia rapida a pietei pariurilor sportive a sporit riscul de infiltrare a crimei organizate si de spalare de bani", a precizat Eaton, fost director de securitate al FIFA.

Sporturile cele mai afectate sunt cricketul si fotbalul, dar tenisul, baschetul, badmintonul si cursele auto-moto sunt de asemenea amenintate.

Raportul sugereaza si solutii practice pentru combaterea pariurilor ilegale si meciurilor aranjate. Printre acestea se numara crearea unei taxe pentru finatarea investigatiilor in domeniu si interzicerea dreptului de a paria pentru jucatori antrenori si oficiali, pe sportul in care activeaza.

Captura foto: bbc.com

Modifică setările cookies