Israelul, în pericol să fie suspendat din toate competițiile organizate de FIFA! 

Israel congres FIFA Gianni Infantino palestina razboi fasia gaza Fotbal extern Jibril Rajoub, președintele Federației Palestiniene de Fotbal / Foto - Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 18 Mai 2024, 14:20
Data actualizarii: Sambata 18 Mai 2024, 14:20

Federația Palestiană de Fotbal (PFA) a depus o cerere de excludere a tuturor cluburilor și echipelor naționale ale Israelului din competițiile aflate sub jurisdicția FIFA, și implicit UEFA. 

Jibril Rajoub, președintele forului palestinian, a cerut sancționarea Israelului de către FIFA, la Congresul desfășurat la Bangkok, așa cum s-a întâmplat în istoria recentă cu Rusia, după invadarea Ucrainei.  

Infantino a cerut ca "fotbalul să nu fie luat ostatic de politică"

"Cât de mult trebuie să mai sufere familia fotbalului palestinian pentru ca FIFA să acționeze cu aceeași severitate ca în cazul Rusiei și în alte asemenea agresiuni? Consideră FIFA că anumite războaie sunt mai importante decât altele și unele victime sunt mai mai semnificative decât altele? Vă cer să treceți de partea corectă a istoriei. Suferința a milioane de oameni, inclusiv mii de fotbaliști, merită să luați această decizie. Dacă nu acum, atunci când? Domnule președinte, mingea este în terenul dumneavoastră", a cerut oficialul palestinian, în timp ce președintele Gianni Infantino a cerut o "evaluarea juridică" în privința chestiunii, dar și ca "fotbalul să nu fie luat ostatic de politică".  

  • Jibril Rajoub, președintele Federației Palestiniene de Fotbal / Foto - Getty Images

Război sângeros declanșat între IDF și Hamas

Shino Moshe Zuares, președintele Federației Israeliene de Fotbal, a răspuns că "ne aflăm în fața unei încercari politice, ostile și cinice a asociației palestiniene de a afecta fotbalului israelian. La șapte luni de la ziua teribilă, în urma căreia nu se pot juca meciuri pe mare parte din teritoriul țării noastre și când 130 de israelieni încă sunt ținuți ostateci în Gaza, este o injustiție imensă ca să ne găsim în fața pericolului de a ne pierde dreptul de bază de a fi parte din acest sport".  

Războiul fără opreliști dintre Palestian și Israel a început pe 7 octombrie 2023, când teroriștii Hamas au trecut frontiera, au ucis peste 1.200 de persoane, au răpit alte 252, au violat și au comis distrugeri materiale semnificative. Ulterior, IDF a răspuns cu o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza, provocând moartea a peste 34.000 de palestineni, dintre care un număr semnificiativ sunt civili. În acest moment, Israelul atacă orașul Rafah și zonele învecinate, aflate la frontiera cu Egiptul, considerat ultimul bastion al rezistenței Hamas din sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de civili sunt prinși în mijlocul conflictului armat. 

Israelul are un fotbal mult mai puternic decât Palestina

Deși nu există un stat recunoscut unanim la nivel mondial, FIFA a decis afilierea provizorie a PFA în 1995 și acceptarea sa ca membru permanent în 1998. Fotbabul din Palestina are două prime ligi, West Bank Premier League și Gaza Strip Premier League, dar și două cupe naționale (Palestine Cup, Yasser Arafat Cup). În acest sezon, fotbalul palestian nu a avut reprezentantă în AFC Champions League, Jabal Al-Mukaber a terminat pe ultimul loc grupa sa din AFC Cup, iar Shabab Al Khalil a fost eliminată de Al Nahda (Oman / 0-2, 0-3), în primul tur preliminar al ultimei Arab Club Champions Cup disputate. Cele mai titrate echipe sunt Shabab Al Khalil, Hilal Al-Quds, Markaz Balata, Jabal Al-Mukaber și Markaz Shabab Al-Amari (West Bank), Shabab Rafah, Shabab Khan Yunis și Khadamat Rafah (Gaza). Echipa națională ocupă locul al doilea în Grupa I de calificare la CM 2026, după Australia, dar înaintea Libanului și Bangladesh-ului. 

De partea cealaltă, Israel Football Association a fost înființată în 1928, fiind ulterior afiliată la FIFA (1929) și UEFA (1991). În sezonul acesta, Maccabi Haifa a ajuns până în play-off-ul Champions League (0-3, 0-0 cu Young Boys), apoi a terminat pe locul al treilea în Grupa F a Europa League, ulterior trecând de Gent ("16"-imi de finală) și a fost eliminată de Fiorentina (optimi de finală) în Conference League. Beitar Ierusalim a părăsit Conference League în turul al doilea preliminar (1-4, 0-0 cu PAOK Salonic), Hapoel Beer Sheva a mers un tur în plus (1-2, 0-0 cu Levski Sofia), dar Maccabi Tel Aviv a câștigat Grupa B și a fost scoasă din competiție de Olympiakos, finalista acestei ediții. Echipa națională a fost aproape de prezența la Euro 2024 (locul al treilea în grupa României / 1-4 cu Islanda, în play-off), iar în martie 2025 va începe preliminarii CM 2026

 

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!