Cum au ajuns să joace Tinirauarii sau Teimanaiterai din Tahiti lângă Chelsea și Palmeiras la Campionatul Mondial al Cluburilor

Campionatul mondial al cluburilor AS Pirae Auckland City Chelsea Palmeiras Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 04 Februarie 2022, 09:32
Data actualizarii: Vineri 04 Februarie 2022, 09:39

AS Pirae nu are niciun trofeu internațional și a disputat o singură dată, tocmai în 2006, finala Ligii Campionilor Oceaniei.

Campionatul Mondial al Cluburilor (ediția din 2021, jucată însă în acest an), care se desfășoară în Abu Dhabi, a debutat aseară cu întâlnirea dintre Al Jazira (Emiratele Arabe Unite) și AS Pirae (Tahiti), din turul 1, scor 4-1 pentru gazde.

Auckland City, cea mai bună echipă din Oceania, a fost nevoită să se retragă

Dacă Al Jazira este prezentă din postura de echipă gazdă a competiției, cei din Tahiti au beneficiat practic de restricțiile draconice anti-Covid din Noua Zeelandă, care au făcut imposibilă prezența celor de la Auckland City.

Cum Liga Campionilor Oceaniei nu și-a disputat ultimele două ediții din cauza pandemiei, Confederația de Fotbal din Oceania (OFC) a desemnat-o inițial pe Auckland City, cea mai bună echipă din regiune, să participe la Campionatul Mondial al Cluburilor, dar aceasta a fost nevoită să se retragă.

În ultima zi a anului trecut, FIFA a anunțat că la competiție va fi prezentă AS Pirae din Tahiti. 

Explicațiile OFC și FIFA în legătură cu desemnarea lui AS Pirae

”Ca urmare a retragerii lui Auckland City FC, OFC a luat măsuri pentru a asigura participarea unei reprezentante a Oceaniei, în conformitate cu principiile meritelor sportive.

S-au luat în considerare impactul potențial asupra jucătorilor, oficialilor și întregii comunități, amânarea sau anularea campionatelor interne și posibilitatea de a călători într-un mod sigur, alături de criteriul pregătirii echipei.

În baza acestor criterii, AS Pirae a fost nominalizată ca reprezentanta Oceaniei la Campionatul Mondial al Cluburilor”, a precizat OFC în comunicatul oficial preluat de FIFA.

AS Pirae, echipa care l-a dat fotbalului francez pe Marama Vahirua

Astfel, necunoscuții Teimanaiterai Pater, Roonui Tinirauarii, Nehemia Teriitahi sau Heirauarii Salem au evoluat la Campionatul Mondial al Cluburilor.

AS Pirae, campioana din Tahiti, nu are niciun trofeu internațional, ci doar o finală pierdută în Liga Campionilor Oceaniei, și aceea tocmai în 2006!

Este însă echipa care l-a dat fotbalului francez pe Marama Vahirua (41 de ani), fost internațional de tineret și atacant la Nantes, Nice, Lorient, Nancy și Monaco.

Echipele participante la FIFA Club World Cup 2021

Direct în semifinale: Chelsea (câștigătoare Liga Campionilor UEFA), Palmeiras (câștigatoare Copa Libertadores CONMEBOL)

Direct în turul 2: Al Hilal (Arabia Saudită, câștigătoare Liga Campionilor Asiei AFC), Al Ahly (Egipt, câștigătoare Liga Campionilor Africii CAF), Monterrey (Mexic, câștigătoare Liga Campionilor CONCACAF)

În turul 1: Al Jazira (Emiratele Arabe Unite, echipă gazdă), AS Pirae (Tahiti, nominalizată de OFC - Confederația de Fotbal din Oceania)

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!