ANALIZĂ Sub standarde! Plusuri și minusuri după România - Bulgaria 0-0

Romania amical Bulgaria EURO 2024 EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2024, 23:51
Data actualizarii: Marti 04 Iunie 2024, 23:57

România - Bulgaria 0-0, în meci amical, marți seara, pe arena din Ghencea. 

Penultimul meci al României înainte de plecarea la EURO 2024 a adus o reprezentație ștearsă a "tricolorilor", un 0-0 cu Bulgaria în care Dennis Man a ratat un penalty în repriza a doua, iar multe dintre piesele importante au dezamăgit în fața celor peste 19.000 de fani prezenți pe Stadionul Steaua.

La o zi după ce Ucraina a remizat alb într-o deplasare dificilă în Germania, elevii lui Edward Iordănescu au folosit testul cu Bulgaria exact invers față de primii adversari de la EURO. Dacă ex-sovieticii au preferat un oponent puternic, în fața căruia au exersat organizarea jocului și faza defensivă, noi am avut în față o echipă relativ modestă, perfectă pentru a antrena jocul de posesie și desfacerea unei apărări compacte.

Plusuri: atitudinea și Răzvan Marin

Departe de a fi o națională inventivă, cu un fotbal imaginativ, echipa lui Iordănescu a plusat din nou la nivel de grup și de atitudine, semn că fiul lui Anghel Iordănescu a reușit să-i introducă deja în atmosfera de turneu final. "Tricolorii" au intrat concentrați, au avut în Stanciu un lider care i-a încurajat mereu, iar efortul depus de Drăguș, coborât adesea în propria jumătate pentru a ajuta, alunecările lui Coman sau Hagi în propriul teren sunt semne că nu motivația sau atitudinea ne vor aduce probleme.

La capătul a 90 de minute în care Denis Drăguș a ratat de două ori singur cu portarul și Man a irosit un penalty, omul ieșit în evidență e Răzvan Marin. Mijlocașul venit din Serie A a arătat bine la mijlocul terenului, a fost omul care și-a asumat de multe ori impunerea ritmului, a avut un șut blocat în minutul 3, iar din piciorul său au plecat lansările pe culoar care l-au lăsat singur cu portarul pe Drăguș, dar și o altă verticalizare pe care Stanciu a finalizat-o de la 16 metri, șutul căpitanului fiindn blocat.

Emoții nepermis de mari

Contra unei echipe dintr-o categorie inferioară, cu mulți jucători din campionatul intern, apărarea condusă de Radu Drăgușin a evoluat sub standardele la care ar trebui să se prezinte la EURO în fața lui Mudryk sau De Bruyne. Rus a apărut în locul accidentatului Burcă, Nedelcearu a jucat și el lângă Drăgușin în partea a doua, dar niciunul nu a arătat ca o soluție demnă de un turneu final, semn că tot pe stoperul din Arabia Saudită ne vom baza și în meciurile oficiale.

Cu un Bancu invizibil pe plan ofensiv, detaliu necarasteristic pentru el, Rațiu a jucat în nota obișnuită, în timp ce problemele au venit de pe centru, unde Drăgușin a avut momente de ezitare, culminând cu o gafă uluitoare în minutul 83, când le putea face cadou un gol nesperat bulgarilor.

Sigur pe el, Niță a intervenit ori de câte ori a fost nevoie, dar impresia generală e că linia de fund nu a degajat siguranța la care s-ar fi așteptat fanii naționalei, mai ales în contextul în care diferența dintre vecini și oponenții din Germania e stratosferică.

Dubii pentru banda stângă a atacului

Revenind la registrul ofensiv, centrul de greutate al echipei a fost pe partea dreaptă, unde Man, ajutat de Rațiu și câteva combinații cu Stanciu și Răzvan Marin, a fost cel mai activ dintre tricolori. Atacantul de la Parma a driblat de câteva ori în viteză, a scos om din joc, a încercat poarta și, în ciuda penalty-ului executat modest, a arătat un tonus care să nu-i pună în niciun fel în pericol statutul de titular incontestabil.

În schimb, Valentin Mihăilă a fost total ieșit din joc, poate și pentru că nu a avut spațiile necesare pentru a-ș pune în valoare viteza. Fostul atacant al Universității Craiova a evoluat șters, fără riscuri, nu a creat niciun pericol și dă senzația că trăiește în continuare din cele două goluri marcate la Lucerna înn poarta Elveției. 

Fără Moruțan, cu Hagi lipsit de ritm, am pierdut omul cu viziune și tehnică peste medie de la mijlocul terenului, iar Florinel Coman a intrat și el mai degrabă slab decât convingător. Și, în lipsa lui Mitriță, dubiile privind banda stângă a atacului se adâncesc.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!