OPINIE Marea Unire: Am recâștigat mândria de a fi români! Caramavrov scrie despre cea mai mare victorie a tricolorilor de la Euro

Romania EURO 2024 Florin Caramavrov Marea Unire Slovacia EURO 2024
Florin Caramavrov
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2024, 22:14
Data actualizarii: Miercuri 26 Iunie 2024, 22:21

Ăsta e marele merit al Fotbalului, unește în bucurie și suferință. 

Unde mai vezi așa ceva? Să plângi de fericire, să-i încurajezi pe ai tăi și când pierd, să te îmbrățișezi cu cel de lângă tine chiar dacă nu-l cunoști, să răgușești strigând pentru echipa ta, să fii mândru că ei sunt ai tăi și că tu ești al lor, să înfrunți tornada pentru a te bucura.

Dincolo de calificarea asta în optimile de finală ale Campionatului European, noi asta am recâștigat datorită actualei național: mândria de a fi român, pe care o cam pierdusem în ultimul timp. Naționala ne-a făcut s-o redescoperim, aici, în țară, și acolo, la Munchen sau la Frankfurt. Zeci de mii de oameni, sute de mii, milioane de români de acasă, din Germania, din toată Europa și din toată lumea s-au unit datorită naționalei și au simțit românește.

Avem nevoie de astfel de victorii ca să mai uităm de ce am plecat din țară, ca să uităm că n-avem autostrăzi, că ne fură ăștia de atâția ani.

E victoria celor care muncesc afară și în țară, victoria sacrificiului, a solidarității, a familiei, a prieteniei. Asta ne-au arătat Niță, Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu, Răzvan Marin, Marius Marin, Stanciu, Man, Ianis Hagi, Florinel Coman, Drăguș, Mihăilă, Edi Iordănescu și toți ceilalți băieți. Ne-au arătat cum se muncește bărbătește, cum trebuie să simți și să te comporți într-o echipă și într-o țară, cum trebuie să simți pentru culori.

„Ne-am unit ca să învingem! Și am învins!”

Asta a fost Marea noastră Unire, a tuturor românilor din toate colțurile lumii. Ne-am unit ca să învingem. Și am învins! Ne-am unit ca să ne calificăm. Și ne-am calificat! Ne-am unit ca să ne bucurăm. Și ne-am bucurat! Ne-am unit ca să fim mândri de băieți, mândri de noi, că putem să arătăm lumii cum sunt românii, cât își iubesc jucătorii, cât se iubesc între ei.

Sunt milioane de români care au plecat din țară pentru un trai mai bun în străinătate, mulți dintre ei au reușit să-și câștige respectul acolo, și-au făcut un rost, o casă, s-au integrat în societăți diferite, mai dezvoltate decât a noastră, datorită muncii lor. E și victoria lor, calificarea lor, bucuria lor!

E și victoria noastră, a celor care am rămas în țară și am rezistat tuturor golăniilor, haiduciilor, nesimțiților de aici. 

E un moment de la care putem să pornim. Spuneți orice, că sunt cuvinte mari, că m-a luat valul, dar eu n-am mai văzut demult spiritul ăsta la un popor, chiar dacă acest spirit a fost arătat doar la fotbal. Deocamdată, doar la fotbal! 

E momentul să fim mândri, e momentul să fim noi, e momentul băieților din lotul național, dar e și momentul nostru. Am demonstrat că putem fi uniți, am arătat lumii ce înseamnă să fii român, să alergi și să muncești până la epuizare, să te sacrifici pentru o cauză, să învingi, să-ți atingi obiectivul, să știi să te bucuri. E singura echipă din ultimii 20 de ani care a reușit toate acestea.

Vă felicit pe toți cei de mai sus, m-ați făcut din nou mândru să fiu român!

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!