NEWS ALERT Atacatorul de la Bruxelles a fost prins și împușcat! Cine este ucigașul celor doi suporteri ai naționalei Suediei + VIDEO cu revendicarea atacului terorist

atacul terorist de la Bruxelles Alexander de Croo Nationala Belgiei nationala Suediei preliminarii euro 2024 EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 17 Octombrie 2023, 10:34
Data actualizarii: Marti 17 Octombrie 2023, 12:14

Partida Belgia - Suedia din preliminariile Euro 2024 a fost suspendată la pauză ca urmare a atacului terorist.

Un bărbat - suspectat de faptul că este autorul atacului terorist de luni seara - a fost arestat la Bruxelles, anunţă parchetul federal, relatează AFP.

Arestarea a avut loc în comuna Schaerbeek, unde o percheziţie a avut loc într-un imobil în noaptea de luni spre marţi.

O puşcă de asalt a fost găsită lângă bărbatul arestat - ca cea folosită în atacul de luni seara, anunţă ministrul belgian de Interne Annelis Verlinden la televiziunea publică flamandă VRT.

Polițiștii au deschis focul asupra autorului atacului terorist

”Poliţia a deschis focul”, anunţă un purtător de cuvânt al parchetului, Eric Van Duyse. Purtătorul de cuvânt al parchetului nu precizează dacă suspectul a fost rănit.

Suspectul urma să fie identificat în mod oficial.

Suspectul arestat marţi la Schaerbeek a fost atins de focuri de armă ale poliţiei, scrie presa belgiană.

El a fost internat la reanimare, anunţă ministrul de Interne Annelies Verlinden, citat de RTBF.

O ”percheziţie consolidată” a avut loc în timpul nopţii de luni spre marţi în nordul Bruxellesului, unde ”suspectul se afla în sejur”, a anunţat procurorul general belgian Frédéric Van Leeuw. 

Însă ”nimeni nu a fost găsit la adresa respectivă”, a anunţat el. ”Ca măsură de securitate, întreaga clădire a fost inspectată de poliţie”, a anunţat Frédéric Van Leeuw.

Atacatorul a revendicat atacul într-un video în care declară că a ucis trei suedezi

Imediat după atac, ”un video de revendicare a fost difuzat, în care bărbatul declară că a ucis trei suedezi”, a anunţat marţi procuroul federal.

”În altă înregistrare video filmată înaintea atentatului, acelaşi individ apare purtând o cagulă şi declară că «cartea lui Allah este o linie roşie pentru care se sacrifică»”, a precizat procurorul.

El se referea cel mai probabil la exemplare de Coran arese în Suedia în ultimele luni.

Cei doi suedezi, uciși pentru Statul Islamic

Autorităţile belgiene au anunţat anterior că atacatorul s-a revendicat de la Statul Islamic (SI) într-o înregistrare video şi a anunţat că vrea să vizeze suedezi.

Şcolile de Bruxelles sunt deschise marţi, în pofida unei ridicări a nivelului alertei de atentat, a confirmat premierul belgian Alexander de Croo.

”Potrivit analizei OCAM (Organul de Coordonare şi Analiză a Ameninţării) nu există nicioameninţare specifică cu privire la şcoli”, a anunţat el.

Un bărbat a deschis focul la Bruxelles asupra unor susţinători suedezi care coborau dintr-un taxi, luni, la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în timp ce Belgia juca un meci de fotbal împotriva Suediei.

Două persoane au fost ucise - una de naţionalitate suedeză, cealaltă de origine suedeză şi care ar avea cetăţenie sau dublă cetăţenie elveţiană, au anunţat autorităţile.

O a treia persoană, de naţionalitate suedeză, a fost rănită şi se afla în ”stare gravă”.

Cine este Abdesalem Lassued

Suspectul - Abdesalem L.. (n.r. - Abdessalem Lassued) - a fugit la locul faptei.

Este vorba despre un tunisian, în vârstă de 45 de ani, un migrant fără acte, cunoscut poliţiei belgiene.

Însă nu s-a descoperit ”niciun indiciu concret de radicalizare”, în pofida unei semnalări, în 2016, a recunoscut procurorul federal.

Nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 4 în capitala belgiană, cel mai ridicat, implicând o prezenţă consolidată a poliţiei”, a anunţat premierul.

Parchetul federal, însărcinat cu dosare de terorism, a fost însărcinat cu ancheta.

Cei 35.000 de spectatori care asistau la meciul de fotbal Belgia-Suedia, întrerupt după atac, au părăsit stadionul luni seara, după ce au fost blocaţi pe stadion. Suporterii suedezi au fost conduşi la aeroport sub escorta poliţiei.

news.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!