INTERVIU Românul care în ultimii 20 de ani a antrenat numai în Asia și Africa despre Mondial: ”Nu în Germania s-a inventat roata și s-a descoperit focul”

Dorian Marin Campionatul Mondial din Qatar Eritreea Ghana herve renard CM 2022
Cătălin Parfene
Data publicarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 11:24
Data actualizarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 12:46

Dorian Marin s-a aflat și pe lista scurtă a superputerilor continentale Nigeria, Camerun și Egipt pentru postul de selecționer.

Fost selecționer al Eritreei (2006-2007) și antrenor la echipe de club din Siria (Hutteen SC, Al-Qardaha SC și Tishreen SC - în două rânduri, vicecampion în 2017), Liban (Racing Beirut), Uganda (Nalubaale FC, Uganda Revenue Authority FC - campion în 2009), Oman (Al-Nasr), Ghana (King Faisal Babes), Kenya (AFC Leopards) și Nigeria (Calabar Rovers), tehnicianul român Dorian Marin (62 de ani) este stabilit în Germania, a lucrat în ultimele două decenii numai în Africa și Asia și a fost pe lista scurtă a federațiilor din Camerun (2007), Nigeria (2010) și Egipt (2014) pentru postul de selecționer.

* Domnule Marin, de 20 de ani antrenați echipe naționale și de club în Asia și Africa, sunteți printre cei mai avizați să comentați surprizele de la Campionatul Mondial din Qatar, în frunte cu Argentina - Arabia Saudită 1-2 și Germania - Japonia 1-2. Sunt doar niște accidente sau este ceva mai mult?

Cred că totul se rezumă la valoarea administrației și a antrenorilor. Eu sunt de ceva timp în Germania și credeam că aici s-a inventat roata și s-a descoperit focul, dar nu este deloc așa. 

Poate că da, în Germania este cea mai importantă școală de antrenori, dar nu ai cum s-o transformi pe Baba Cloanța în Miss Univers. 

”Nemții au trimis degeaba în Qatar trei avioane numai cu staff-ul”

Ce vreau să spun cu asta? Cred că nemții au trimis în Qatar trei avioane numai cu staff-ul, și totuși nimeni nu a văzut că nu ai cum să nu fii victimă sigură cu Japonia când ai o linie de fund unde numai Rudiger are ceva viteză. Sule și Schlotterbeck sunt melci!

* Arabia Saudită a oferit un șoc și mai mare, învingând Argentina lui Messi...

Saudiții au antrenor (n.r. - selecționerul Herve Renard)! Renard era un necunoscut în Franța înainte de a merge în Africa. Acolo l-am cunoscut și eu, când eram selecționerul Eritreei și am mers cu naționala Under 17 la Cupa Africii.

Selecționerul saudit Herve Renard, ”modest, cu bun-simț, o valoare intelectuală și umană”

Un om modest, cu bun-simț, o persoană de valoare intelectuală și umană, a ajuns apoi cu naționala Zambiei, construită, ce-i drept, de Dario Bonetti (n.r. - fostul antrenor al lui Dinamo), până în sferturile Cupei Africii.

Iar acum este selecționer în Arabia Saudită, unde se lucrează foarte bine, mi-a confirmat-o și Ionuț Lupescu (n.r. - până în acest an director tehnic în cadrul federației saudite). 

Eu am fost în Arabia Saudită într-un cantonament cu naționala Eritreei prin 2006, iar atunci încă erau departe rău. Cred că fotbalul saudit a crescut tocmai datorită acestui nivel ridicat al antrenorilor de acolo. 

Plus faptul că tehnicienii nu mai sunt schimbați atât de des ca înainte, după capriciile șeicilor care conduc cluburile.

* Și totuși, care ar fi diferența între fotbalul din Asia și cel din Africa?

Bun, din punctul de vedere al salariilor nu există termen de comparație pe continentul african cu țările din Golf. Eu unul am antrenat acolo doar în Oman.

”În Africa îți câștigi automat respectul dacă ești <<white man>> și <<expert>>”

Dar în Africa am întâlnit categoric o calitate net superioară a jucătorilor. 

Și tot în Africa îți câștigi automat respectul dacă îndeplinești două condiții: ”white man” și ”expert”! Poate și din acest motiv selecționerii locali nu au succes pe măsura valorii lotului de jucători pe care îl conduc.

Așa a fost în Ghana, unde știu cum stau lucrurile pentru că am antrenat: l-au adus pe sârbul Rajevac (n.r. - Milovan Rajevac, selecționer în 2008-2010 și 2021-2022), a fost la un pas de semifinale la Mondialul din 2010, însă au început să se audă tot felul de voci care ziceau ”sârbul ne-a distrus fotbalul, acum nu mai jucăm atac-atac-atac, așa cum jucam înainte”. 

”Și nevastă-mea ar fi avut aceleași rezultate cu lotul Senegalului”

Și după Rajevac au venit la națională de-ai lor, și asta s-a văzut la Mondialele din 2014 (n.r. - eliminare în faza grupelor) și 2018 (n.r. - ratarea calificării la turneul final).

Tot el a contribuit la această calificare, acum e acest Addo în locul lui, nu am înțeles de ce a început meciul cu Portugalia cu Jordan Ayew pe banca de rezerve, cum e posibil așa ceva?!

Mă uitam și la lotul atât de valoros al Senegalului și la selecționerul lor, și glumeam că și nevastă-mea ar fi avut aceleași rezultate ca acest Aliou Cisse.

* De ce credeți că două dintre superputerile Africii, poate cele mai importante echipe naționale de pe continent, Nigeria și Egipt, nu s-au calificat la acest Mondial?

Ca trofee câștigate și ca nivel individual al jucătorilor, Nigeria și Egiptul sunt top în Africa. De ce nu sunt la Mondial? 

De ce superputerile Nigeria și Egipt nu sunt la Mondialul din Qatar

E complicat, ca pretutindeni în Africa sunt și interese politice și financiare, de exemplu dacă tu, ca antrenor, ești întrebat de tactica folosită și de jucători, răspunsul trebuie să înceapă cu mulțumirile adresate miniștrilor, președintelui și așa mai departe.

De exemplu, în Nigeria, care e stat federal, guvernatorul statului este Dumnezeu! Vreau să spun că există o presiune imensă acolo.

Egipt? L-au dat afară pe Queiroz (n.r. - Carlos Queiroz, în prezent selecționer al Iranului) și l-au pus pe unul de-ai lor, au pus în loc un taximetrist (n.r. - râde)!

”Vine Salah la lot și ăștia sunt pisoi în fața lui”

Îl știam de mult timp, când eram în Eritreea și am jucat la Under 17 cu Egiptul el era antrenor, nici nu s-a ridicat de pe bancă la intonarea imnurilor, nici nu a dat mâna cu mine la final...

Și cu Egiptul mai e ceva: acolo vine Salah la lot și ăștia (n.r. - selecționerii) sunt pisoi în fața lui! Singurul cu personalitate a fost Shehata (n.r. - Hassan Shehata, antrenorul Egiptului între 2004 și 2011, când a câștigat de trei ori la rând Cupa Africii pe Națiuni).

Rezultatele echipelor din Africa și Asia din primele șase zile de la Campionatul Mondial din Qatar

Qatar - Ecuador 0-2

Anglia - Iran 6-2

Senegal - Olanda 0-2

Argentina - Arabia Saudită 1-2

Danemarca - Tunisia 0-0

Maroc - Croația 0-0

Germania - Japonia 1-2

Elveția - Camerun 1-0

Uruguay - Coreea de Sud 0-0

Portugalia - Ghana 3-2

Țara Galilor - Iran 0-2

Qatar - Senegal 1-3 

Foto: Citizen Digital, The Standard, Capital Sports, arhivă personală

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!