Dorian Marin Calabar Rovers Nice PSG Terem Moffi Stranieri

EXCLUSIV Antrenorul din Bacău care l-a descoperit pe Terem Moffi, ”nașul” lui PSG și golgheterul lui Nice, singura echipă neînvinsă din Ligue 1, revine în România!

Dorian Marin a activat în ultimii 20 de ani în Asia și Africa, unde a fost selecționer al Eritreei și a antrenat mai multe echipe de club.

Cătălin Parfene
Data publicarii: Luni 13 Noiembrie 2023, 13:46
Data actualizarii: Luni 13 Noiembrie 2023, 13:46

Născut în Bacău și cu o carieră în ultimele două decenii în Asia și Africa, unde a devenit selecționer al Eritreei (2006-2007), campion al Ugandei (2009, cu Uganda Revenue Authority FC) sau vicecampion al Siriei (2017, cu Tishreen SC), tehnicianul Dorian Marin este gata de o revenire în România.

”Am purtat mai multe discuții în ultima perioadă cu trei cluburi din Liga 1 și Liga 2 pentru postul de antrenor principal, cred că a sosit timpul să mă întorc în țară.

Momentan sunt liber de contract, am refuzat recent câteva oferte din Africa de Vest, pentru că nu cred că aș mai putea face față unei noi infecții cu malarie.

Așa că am avut timp în ultimele zile să mă reîntâlnesc în Franța cu Terem Moffi, atacantul aflat acum la Nice despre care îmi place să spun că l-am făcut <<fiară>> când antrenam în prima ligă din Nigeria, la Calabar Rovers. 

Am glumit și acum cu Terem pe seama golurilor pe care le dă sezon de sezon în meciurile cu PSG”, a declarat Dorian Marin pentru Sport.ro.

Terem Moffi, golgheterul de 30 de milioane de euro din Ligue 1 care marchează mereu împotriva lui PSG

Teremas ”Terem” Igobor Moffi (24 de ani) s-a născut în orașul Calabar din Nigeria și, după experiențele din Lituania (la Kauno Zalgiris, apoi, după o pauză de un an în Nigeria, la FK Riteriai) și din Belgia (la Kortrijk), a devenit golgheterul lui Lorient în ultimele trei sezoane din Ligue 1 (15 goluri în 2020-2021, 8 reușite în 2021-2022 și 12 goluri în prima parte din 2022-2023) și în 2021 a debutat la naționala Nigeriei (12 selecții și 4 goluri până acum).

S-a transferat apoi, în ianuarie 2023, la OGC Nice pentru o sumă care poate ajunge, cu bonusuri, la 30 de milioane de euro.

În fiecare sezon, Moffi a marcat în Ligue 1 contra lui Paris Saint-Germain: pentru Lorient în victoria cu 3-2 din campionatul 2020-2021, în eșecul 1-5 din 2021-2022 și în meciul pierdut în 2022-2023, scor 1-2, iar pentru Nice a semnat o ”dublă” și o pasă de gol în septembrie acest an, în victoria 3-2 de pe ”Parc des Princes”.

În acest sezon, OGC Nice este singura echipă invincibilă din Franța, dar ocupă locul 2, după liderul PSG, cu un golaveraj ciudat după 7 victorii și 5 egaluri în primele 12 etape: 13-4.

Cu 3 reușite, Terem Moffi, care are și trei pase decisive, este și la Nice golgheterul echipei.

”Diferența este că împotriva lui PSG, care atacă în permanență, Nice se aglomerează la 30-35 de metri de poarta proprie și joacă mingi lungi direct pe Terem, care e vârful împins, pe când cu celelalte echipe joacă pase scurte, lateral și înapoi, și astfel lasă timp fundașilor adverși să îl marcheze, 2 sau chiar 3 contra 1”, a explicat antrenorul român.

Dorian Marin despre cum l-a pus pe picioare pe Terem Moffi

Într-un interviu pentru Sport.ro, Dorian Marin povestea anul trecut despre relația specială pe care o are cu Terem Moffi:

”Antrenam în Nigeria (n.r. - la Calabar Rovers, echipă din prima ligă), când m-am întâlnit la biroul lui cu Leo Moffi, avocat acum, dar fost portar la Enugu Rangers. 

Mi l-a prezentat pe fiul său, un băiat de 1,88 metri înălțime care venise din Lituania, unde nu prea reușise să înscrie deși juca vârf împins sau extremă, și m-a rugat să fac niște antrenamente cu el.

Terem era prea blând, manierat, deși avea calități extraordinare. I-am pus pe cei din echipă să intre tare la el în antrenamente, să-l lovească, iar el s-a supărat și un timp nu a mai venit la pregătire, începuse să și pună pe el pentru că avea tendințe de îngrășare.

I-am spus tatălui său că așa îl faci fotbalist, că nu are răutate, că trebuie să devină fiară. A revenit și apoi într-o lună s-a făcut fiară!

Nu am avut cum să-l semnez atunci, pentru că nu a vrut nici tatăl lui, și oricum Terem era clar de Europa încă de pe vremea aia. Așa că juca la mine doar în meciuri amicale, cu echipele mari din Nigeria.

Au pus ochii pe el și granzii din Egipt, Al Ahly sau Zamalek, dar el s-a întors în Lituania, la o altă echipă, și a marcat 20 de goluri în 29 de meciuri de campionat. 

A ajuns apoi în Belgia la Kortrijk, de acolo la Lorient și apoi a debutat la națională, unde este foarte apreciat de Peseiro (n.r. - Jose Peseiro, fostul antrenor al Rapidului, în prezent selecționer al Nigeriei).

Cine este Dorian Marin

Fost selecționer al Eritreei (2006-2007) și antrenor la echipe de club din Siria (Hutteen SC, Al-Qardaha SC și Tishreen SC - în două rânduri, vicecampion în 2017), Liban (Racing Beirut), Uganda (Nalubaale FC, Uganda Revenue Authority FC - campion în 2009), Oman (Al-Nasr), Ghana (King Faisal Babes), Kenya (AFC Leopards) și Nigeria (Calabar Rovers), tehnicianul român Dorian Marin (63 de ani) este stabilit în Germania.

Marin a lucrat în ultimele două decenii numai în Africa și Asia și a fost inclusiv pe lista scurtă a federațiilor din Camerun (2007), Nigeria (2010) și Egipt (2014) pentru postul de selecționer.

Foto: arhivă personală, Imago

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!