Mohamed Bin Hammam Campionatul Mondial din Qatar Sepp Blatter Fotbal extern

Mandat internațional de arestare în scandalul de corupție pentru organizarea Mondialului din Qatar

Un judecător de instrucţie din Paris, responsabil cu investigaţiile privind atribuirea controversată a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 către Qatar, a emis un mandat internaţional de arestare pe numele qatarianului Mohamed Bin Hammam, suspectat de corupţie, a indicat o sursă judiciară, confirmând a informaţie difuzată de L'Equipe, scrie AFP.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2023, 11:29
Data actualizarii: Miercuri 27 Septembrie 2023, 11:30

Potrivit cotidianului sportiv francez, acest mandat de arestare a fost emis pe 22 iunie, în urma mai multor citaţii în faţa magistratului financiar, la care acesta nu a răspuns.

Mohamed Bin Hammam, fostul preşedinte al Confederaţiei asiatice de fotbal (AFP), este „inculpat pentru acte de corupţie privată legate de atribuirea Cupei Mondiale de fotbal către Qatar”, a declarat sursa judiciară.

Omul de afaceri din Qatar, care a îndeplinit şi rolul de vicepreşedinte al FIFA, a fost exclus pe viaţă de autorităţile fotbalistice, în urma acuzaţiilor de corupţie şi a conflictelor de interese.

Această parte a anchetei deschise în Franţa în 2019, la tribunalul din Paris, doreşte să stabilească rolul pe care l-a avut acest influent personaj din Qatar în cazul tahitianului Reynald Temarii, fostul preşedinte al Confederaţiei de fotbal din Oceania (OFC), înaintea desemnării emiratului drept gazdă a CM 2022.

Suspendat un an de FIFA pe 17 noiembrie 2010 pentru încălcarea codului de etică, Temarii nu mai putea face parte din comitetul executiv pe 2 decembrie 2010 pentru vot. OFC a trebuit deci să desemneze un înlocuitor, care ar fi acordat votul său Australiei, apoi Statelor Unite, principalele rivale ale Qatarului.

Temarii a făcut apel împotriva suspendării sale în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, după ce anunţase în prealabil că acceptă sancţiunea.

Făcând apel, conform statutului FIFA, el a privat OFC de un reprezentant în timpul votului, Statele Unite pierzând astfel un vot. Pe 2 decembrie 2010, Qatarul a câştigat în faţa Statelor Unite, care erau favorite.

Gazdă neaşteptată a Mondialului 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), Qatarul este suspectat din 2010 că a cumpărat votul Comitetului Executiv al FIFA, ceea ce a dus la mobilizarea justiţiei din Elveţia, SUA şi Franţa.

AGERPRES

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!