VIDEO EXCLUSIV Imnul cu voce și fără voce. Schimbarea de atitudine a iranienilor la Cupa Mondială, explicată în direct, de la Doha. "Am fost martor al unei scene"

Amir Kiarash, corespondent Adevărul la Cupa Mondială, a vorbit sâmbătă dimineața la Ora Exactă în Sport de la Pro Arena.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 20:01
Data actualizarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 19:44

Amir Kiarash, jurnalist la publicația Adevărul, a vorbit duminică, la Ora Exactă în Sport de la Pro Arena, despre ce a trăit în Doha, la meciurile Iranului, țară în care s-a născut. 

Stabilit din 1992 în România, Amir Kiarash, unul dintre cei mai experimentați ziariști din presa sportivă - a transmis de la trei ediții ale Cupei Mondiale - i-a povestit lui Mihai Mironică, la Ora Exactă în Sport, tot ce a trăit la cele două partide ale Iranului, în contextul relației tensionate dintre sportivi și factorii decidenți din țara lor. 

Jurnalistul de la Adevărul a dezvăluit ce a văzut în momentul în care un ziarist profilat pe fotbalul din Asia a vrut să-l salute pe un jucător iranian. 

"Aici o să răspund punctual. Jucătorii nu au cântat imnul în primul meci cu Anglia, iar în al doilea au făcut-o. Au fost nevoiți. Mi-am dat seama de ce, eu oricum am bănuieli, mulți iranieni le au. Am fost în zona mixtă, în jurul acestei echipe este o atmosferă foarte apăsătoare. Jucătorilor nu li s-a permis să vorbească, doar un portar a putut să ofere câteva declarații scurte. 

Ceilalți jucători sunt în permanență monitorizați de securitate. Am fost martor al unei scene. Căpitanul echipei a văzut un ziarist nord-irlandez care este expert pe fotbalul asiatic, a vrut să vină spre el și să îi întindă mâna și cineva din securitate efectiv l-a împins spre ieșirea din zona mixtă. Nici măcar căpitanului nu i s-a permis să dea mâna cu cineva din presă. Să vă faceți o idee, în 2018, nu exista așa ceva. 

Eu vorbeam cu jucătorii, luam tricouri de la ei, erau foarte prietenoși. Noi doar ne putem imagina ce s-a petrecut, pentru că au fost nevoiți să cânte imnul așa, timid. Eu imnul nu-l mai cânt. Imnul se termină așa: 'trăiască Republica Islamică Iraniană' și noi tocmai, nu vrem să trăiască, ci să fim martori la sfârșit”, a spus Amir Kiarash, în intervenția de la Pro Arena, de sâmbătă dimineața. 

Atacantul iranian Mehdi Taremi a afirmat joi că fotbaliştii echipei naţionale nu au fost supuşi "niciunei presiuni" după ce au refuzat să cânte imnul naţional înainte de primul lor meci la Cupa Mondială 2022, împotriva Angliei, într-un aparent gest de solidaritate cu manifestanţii din ţara lor. "Nu-mi place să vorbesc despre politică, dar nu suntem supuşi niciunei presiuni", a declarat atacantul lui FC Porto.

Fotbalistul, autor al unei duble în meciul cu Anglia (2-6) a refuzat să se oprească asupra situaţiei din Iran şi a manifestaţiilor, reprimate în sânge, care au urmat morţii, pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia de moravuri pentru că nu a respectat codul vestimentar strict impus de regim.

 "Ştiam că vor fi puse astfel de întrebări, dar orice aş spune, nu va avea niciun impact, fiindcă unii vor scrie ceea ce vor să scrie. Aşa că prefer să vorbesc despre acest tip de subiecte politice doar în privat sau pe propriile mele reţele de socializare", a explicat Taremi cu o zi înaintea victoriei împotriva Ţării Galilor, 2-0, în Grupa B de la Cupa Mondială. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!