Cristiano Ronaldo Campionatul Mondial din Qatar Gabi Balint Nationala Portugaliei Steaua CM 2022

EXCLUSIV Gabi Balint: „Îl înțeleg pe Cristiano Ronaldo. E foarte greu să simți că ești la final de carieră. Mie îmi venea să-l înjur pe doctor!”

Ieșirea din scenă a lui Cristiano Ronaldo a fost una total nefericită. Deși nu s-a retras încă și ar mai putea juca, scandalurile din ultima vreme de la echipa de club, Manchester United, și de la națională, la turneul final din Qatar, au pus o umbră pe imaginea marelui fotbalist. 
Florin Caramavrov
Data publicarii: Marti 13 Decembrie 2022, 09:53
Data actualizarii: Marti 13 Decembrie 2022, 10:02

Fost atacant de clasă al Stelei și al României, având Cupa Campionilor în palmares și goluri la turneul final al Campionatului Mondial din 1990, Gabi Balint îl cauționează pe starul portughez și îl înțelege.

„Am văzut că a plâns după eliminarea cu Maroc, dar noi ar trebui să plângem că nu am mai fost de 25 de ani la un Mondial. El a jucat cinci ediții la rând, a marcat în fiecare. S-a și exagerat un pic în privința lui.

Eu îl înțeleg. Și-a dorit mult să joace, dar trebuia să fie conștient că nu mai e cel de altădată. Mai ales că nu a jucat în ultimul timp prea mult. Și se vede asta.

Oricât și-ar dori, nu mai e cel care a fost. Încă mai are loc în echipa națională, dar poate nu în primul 11. E foarte greu pentru un jucător atât de mare cum a fost el.

El și Messi au fost fotbaliștii care au dominat fotbalul mondial în ultimii 15 ani. E foarte greu să simți că ești la final. Normal că e supărat”. 

În acest moment analist la o televiziune de sport, Balint ne-a povestit cum reacționa el când era ținut pe bancă de Anghel Iordănescu la Steaua:

„Îmi venea să urlu. Un jucător care a fost titular și care ajunge pe bancă, în sinea lui nici nu-l mai interesează ce face echipa.

La un moment dat, îți dorești atât de mult să joci și ești atât de supărat, încât nici nu mai poți să te bucuri pe bancă precum cei din teren. Bucuria unui gol sau a unei calificări nu mai este aceeași”

„Întotdeauna există un sfârșit și un tânăr care vine să-ți ia locul”

Fostul internațional a jucat numai 8 minute în Supercupa Europei câștigată de Steaua în 1987 împotriva lui Dinamo Kiev (1-0, gol Hagi) și consideră că nici nu e trofeul lui!

„Nu simt că am câștigat Supercupa. În sinea mea, în sufletul meu. Așa și cu Ronaldo. Totuși, am înțeles că a stat de vorbă cu Goncalo Ramos înainte de optimi, i-a explicat ce trebuie să facă, precum un lider. A fost pozitiv înainte de meciul cu Elveția.

Vezi cum e în viață? Întotdeauna există un sfârșit și există un tânăr care vine să-ți ia locul”.

Întrebat dacă Ronaldo ar trebui să continue acum ca fotbalist sau ar trebui să se lase, Gabi Balint crede că portughezul n-ar trebui să accepte să mai joace la o echipă mică în Euopa, pentru că el ne-a obișnuit să-l vedem numai la formații de top:

„Trebuie să fie bucuros pentru ce a dat fotbalului atâția ani, pentru că a bătut toate recordurile. E drept, în ultimul timp, și-a atras foarte multe antipatii cu acel interviu despre Manchester United, că nu juca...

E greu pentru un astfel de fotbalist  la apus de carieră. El trebuie să decidă când e momentul să se retragă. Ronaldo nu e un jucător care să mai evolueze la o echipă mai mică sau la o ligă inferioară. El trebuie să se retragă sus”.

Povestea retragerii lui Balint: „Habar n-ai, doctore! Cum să nu mai joc?” 

Totuși, Balint crede că Ronaldo ar putea merge în țările arabe sau în Japonia pentru a juca fotbal de distracție sau pentru a mai câștiga niște bani.

„Ok, să meargă să se distreze... Și pentru bani, da. Dar în fotbalul european nu cred că s-ar putea duce la o echipă de pe ultimele locuri, chiar și din Pemier League sau LaLiga.

Eu zic că el nu poate să coboare în Europa de la nivelul la care a fost. A, te duci în alt fotbal și mai câștigi și niște bani, poate. Dar nu știu ce-o mai face cu ei. Nu cred că va mai avea timp să-i cheltuiască toată viața.

N-am înțeles, totuși, nici răutatea asta din media. Mulți s-au năpustit asupra lui. E o lipsă de respect. Chit că el a răbufnit, dar e o răbufnire pe care trebuie să o înțelegem”.

Balint povestește și finalul lui de carieră, survenit foarte repede, din cauza unei accidentări:

„De exemplu, când m-am retras eu, la numai 30 de ani, mi-a zis doctorul: Băi, îmi pare rău să-ți spun, dar nu cred că mai poți să joci. În momentul ăla, s-a prăvălit cerul pe mine.

Nu mai știam ce să zic. Îmi venea să-l înjur pe doctorul ăla. Bă, cum să nu joc? Nu se poate! Ești un prost! Habar n-ai! Aș fi făcut orice.

Nu e simplu. E un moment dureros și greu de gestionat. Eu cred că s-a și exaGerat mult în cazul lui Ronaldo. Nu-l văd să facă atâtea figuri”.

Câteva dintre recordurile individuale ale lui Cristiano Ronaldo

* Cele mai multe goluri marcate în carieră: 819 (450 pentru Real Madrid, 145 pentru Manchester United, 118 pentru naționala Portugaliei, 101 pentru Juventus și 5 pentru Sporting Lisabona).

* Cele mai multe goluri marcate la turneele finale de Campionat European: 14 (în 5 ediții).

* Singurul jucător care a marcat la 5 turnee finale de Campionat Mondial.

* Cele mai multe goluri înt-un sezon de Champions League: 17.

* Singurul fotbalist din istorie care a câștigat de 5 ori Champions League.

* Cele mai multe goluri marcate în Champions League: 140.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!