Campionate externe

GALERIE FOTO 52 de ani de la meciul european cu cei mai mulți spectatori în tribune! Șanse nule ca acest record să fie doborât acum

Recordul pentru cei mai mulți oameni prezenți la un meci european s-a atins pe 15 aprilie 1970, la semifinala dintre Celtic și Leeds United.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Vineri 15 Aprilie 2022, 19:36
Data actualizarii: Vineri 15 Aprilie 2022, 19:37

136.505 de spectatori au luat parte la acea partidă de pe Hampden Park, ceea ce rămâne un record european pentru un meci intercluburi. Cu toate acestea, realitatea este că cifra a fost mult mai mare, deoarece mulți fani fără bilet și-au forțat drumul spre stadion, în timp ce alții s-au sprijinit pe turnurile din apropiere pentru a vedea partida.

  • 52 de ani de la meciul european cu cei mai mulți spectatori prezenți! Șanse nule ca acest record să fie doborât acum

Leeds United a avut doar 4.500 de susținători la acea partidă, iar Celtic peste 130.000. Totuși, meciul a început groaznic pentru scoțieni, care au fost conduși de Leeds încă din minutul 14, prin golul marcat tocmai de scoțianul William Bremner. Aportul publicului, atmosfera și sprijinul spectatorilor i-au motivat pe cei de la Celtic să întoarcă scorul, iar după primele șase minute din repriza secundă rezultatul era 2-1 pentru scoțieni. John Hughes și Robert Murdoch au fost marcatorii.

Această reușită i-a dus pe Celtic în finala Cupei Campionilor care a fost pierdută însă, împotriva lui Feyenoord cu 2-1, pe un San Siro cu doar 53.000 de spectatori.

Surprinzător, nu este nici pe departe recordul absolut pentru Hampden Park

Cea mai mare prezență înregistrată pe Hampden la un meci de fotbal a fost de 149.415, pentru un meci încheiat la egalitate între Scoția și Anglia, disputat în 1937 pentru Cupa Britanică. Acesta a rămas în continuare recordul european pentru un meci internațional.

Finala Cupei Scoției din 1937 dintre Celtic și Aberdeen a atras 147.365 de spectatori, un record mondial pentru un meci intercluburi, cu încă 20.000 de oameni blocați afară.

Hampden a stabilit recorduri mondiale de prezență în acel an, care au fost depășite doar de Maracanã și deține în continuare toate recordurile majore europene.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies