De unde vine sistemul de scor 15, 30, 40, cum au aparut cuvintele deuce si love in tenis si de ce este albul simbol la Wimbledon!

Roger Federer Wimbledon True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 27 Iunie 2014, 11:03
Data actualizarii: Vineri 27 Iunie 2014, 12:10

Wimbledon-ul, cel mai vechi turneu de Grand Slam, este singurul care mai impune ca regula echipamentul alb-complet la meciurile oficiale.

Avantaj, serviciu, pauza, iubire (love). Tenisul e plin de simboluri. De la albul echipamentului, pastrat cu sfintenie si astazi la Wimbledon, la faptul ca turneele de Grand Slam se desfasoara de la Est la Vest pe parcursul unui an, acoperind tot globul pamantesc - Australia, Franta, Anglia, si in cele din urma Statele United. Apoi tot acest limbaj misterios.

Insa cel mai mare mister legat de tenis ramane sistemul de scor folosit in cadrul fiecarui 'game'. De unde si pana unde 15, 30, 40?

Intr-un interviu acordat publicatiei The New York Times, legendara jucatoare de tenis Billie Jean King (12 trofee de Grand Slam in palmares) a recunoscut ca aceasta a fost o intrebare care a macinat-o inca de cand a pus prima data mana pe o racheta de tenis.

"Primul meu antrenor de tenis mi-a explicat sistemul de puncte. Dupa 15, urmeaza 30... am continuat eu: 'si apoi 45, nu?' Cand am auzit 40, mi-am spus: 'Doamne, ce-i cu jocul asta?"

PUNCTELE DE PE FATA UNUI CEAS... DEFECT :)

Nimeni nu poate da un raspuns exact cu privire la acest mister. Exista totusi mai cateva interpretari care duc spre un raspuns cat de cat logic.

In primul rand, e clar ca un sistem de numerotare '1, 2, 3...' ar fi fost imposibil de implementat, pentru ca punctele din 'game-uri' ar fi fost confundate cu cele din seturi.

Faptul ca de la 0 se sare la 15, iar apoi la 30, ar putea duce cu gandul la fata unui ceas. Logic ar fi sa urmeze 45. Dar urmeaza 40... o explicatie pentru asta ar putea fi faptul ca dupa 40, trebuie lasat loc pentru inca doua salturi 'pe ceas' - cele doua puncte necesare pentru un set in caz de egalitate. Primul punct ar insemna un '50' transformat in 'avantaj'.

O alta explicatie, data de istoricul Steve Flink in cartea sa 'The Greatest Tennis Matches of All Time', tine pur si simplu de comoditate. Este mai usor pentru arbitru sa anunte la microfon '40', decat '45', indiferent ca vorbim de limba franceza sau engleza.

TRADITIA ALBULUI IN TENIS

Wimbledon-ul, cel mai vechi turneu de Grand Slam, este singurul care mai impune ca regula echipamentul alb-complet la meciurile oficiale.

Faptul ca englezii impun echipamentul alb complet, nu inseamna decat pastrarea cu sfintenie a unei reguli vechi de mai bine de un secol. Dar de unde aceasta traditie?

Tenisul a cunoscut o dezvoltare importanta in Anglia spre finalul secolului XIX. Pe atunci, tenisul era vazut ca un sport al aristocratilor, iar alegerea albului pentru echipament a fost facuta din doua motive.

In primul rand, pentru ca tenisul a fost asociat din start cu caldura verii, iar albul este recunoscut pentru capacitatile sale de a opri razele soarelui mai bine ca orice alta culoare.

Apoi, albul era considerata imaginea bogatiei. Doar oamenii instariti isi permiteau sa isi intretina si sa isi schimbe dupa fiecare purtare hainele albe. Se facea astfel o diferentiere clara intre clasele sociale.


Arthur Gore, 1905, Wimbledon

In secolul XX, tenisul s-a raspandit rapid si in randul clasei de mijloc, iar noii jucatori au imitat vechii aristocrati prin preluarea traditiei de a purta haine albe la fiecare joc de tenis.

"Statutul, clasa si tot ce a invaluit acest sport - toate au reprezentat banii, bogatia. In secolul XIX, te costa mult mai mult sa ai grija de niste haine albe, decat de unele inchise la culoare", a explicat Patricia Warner, autoarea cartii "The Birth of American Sportswear", intr-un interviu acordat publicatiei The Star.

MISTERUL CUVINTELOR 'DEUCE' SI 'LOVE' IN TENIS

Istoria tenisului, asa cum il stim astazi, a inceput in Marea Britanie, la mijlocul secolului XIX. Totusi, se pare ca acest sport isi are originea reala in Franta (sec XII).

Francezii numeau 'Jeu de paume' un sport in care jucatorii trebuiau sa treaca o minge peste fileu cu ajutorul unei mini-palete, de dimensiunile paletei de tenis de masa de acum.

Originea franceza a tenisului si faptul ca pe atunci nu exista 'Google translate' :) explica folosirea in tenisul de azi a doi termeni putin ciudati.

Pentru englezi, zero in tenis este egal cu 'love' (iubire). Confuzia vine din faptul ca francezii foloseau termenul "l'oeuf" (ou) cand se refereau la zero. Pare destul de logica asemanarea francezilor - 0 arata ca un ou :)

"Francezii sunt mai sensibili, stiu ca iubirea este mai mult decat un zero in tenis", scrie englezul Shine Collins in cartea sa 'History of Tennis'. (New York Times)

Un alt termen 'englefrancezit' din tenis este 'deuce' - folosit de englezi pentru a marca egalitatea 40-40 din cadrul unui game. Este un termen imprumutat din frantuzescul 'deux', adica doua puncte pana la terminarea jocului.

"Cine a inventat sistemul de scor, a facut-o doar ca sa ii enerveze pe jucatori, de asta sunt sigur. Dar nu este intamplator faptul ca tenisul foloseste limbajul vietii pentru a se exprima - avantaj, serviciu, greseala, pauza, iubire."
- Andre Agassi.

Autor: Dan Pavel

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!