Simona Halep Tenis WTA Tenis Simona Halep

Simona Halep riscă o suspendare mai mare la TAS! Analiza făcută de un expert: „A fost norocoasă!”

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani, după ce ITIA a stabilit că că jucătoarea a comis „violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping.

Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Joi 21 Septembrie 2023, 10:56
Data actualizarii: Joi 21 Septembrie 2023, 11:03

Halep a fost acuzată că a încălcat Regulamentul Antidoping în cel puțin două moduri: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Richard Ings, fost șef al programului de antidoping al ATP și CEO al Autorității Sportive antidoping din Australia, este de părere că Simona Halep a primit o pedeapsă ușoară dacă ținem cont de motivarea de peste o sută de pagini a ITIA.

Ings este de părere că Simona Halep ar putea avea parte de o surpriză când va merge la TAS, și anume, pedeapsa ei să fie mărită, dacă vor fi luate în considerare toate probele aduse de ITIA.

„Bazându-mă pe decizia detaliată, a fost norocoasă că a primit o suspendare de doar patru ani. 

Acolo (n.r. - la TAS), cazul va fi reaudiat, o judecată diferită este posibilă, inclusiv o majorare a pedepsei”, a spus Richard Ings, în podcastul lui David Low, citat de Spotmedia.

Halep își va căuta dreptatea la TAS

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

„După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului”, a spus directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

Halep a confirmat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!