FOTO Chris Evert a numit jucătoarea de tenis pe care o admiră cel mai mult. Nu le-a uitat nici pe Osaka și Jabeur

Chris Evert Billie Jean King Naomi Osaka Ons Jabeur Tenis Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 08 Martie 2023, 19:25
Data actualizarii: Miercuri 08 Martie 2023, 19:37

Fosta mare jucătoare americană de tenis Chris Evert a declarat pentru Eurosport, de Ziua internaţională a femeii, că le admiră pe sportivele care au fost capabile să devină surse de inspiraţie.

Câştigătoare a 18 turnee de Mare Şlem, Chris Evert a vorbit despre impactul pe care l-au avut unele figuri asupra sportului feminin şi chiar asupra societăţii. Potrivit lui Evert, una dintre cele mai importante sportive din toate timpurile este compatrioata sa Billie Jean King, alt nume de legendă al tenisului.

"Dacă sunt întrebată care este jucătoarea pe care o admir cel mai mult, trebuie să spun Billie Jean King. De la ea a pornit totul. Ea a fost prima care a apărat egalitatea în drepturi şi şanse pentru femei, care a promovat tenisul pentru femei şi sportivele în general", a explicat Evert.

Dincolo de lupta pentru o formă de salarizare egală, pe care jucătoarele o vor obţine în cele din urmă, BJK a schimbat, în opinia lui Evert, şi felul cum sunt privite sportivele: "Ea a spus în esenţă că nu este rău să fii atletică, să ai muşchi şi să transpiri pe teren, în timp ce la acea vreme, în anii 60-70, pentru o femeie era rău să fie văzută astfel. Aşa că ea a schimbat nu doar sportul care este tenisul, ci şi imaginea a ceea ce putea fi o femeie. "

Evert a vorbit şi despre japoneze Naomi Osaka.

"Uitaţi-vă ce a făcut Naomi Osaka în materie de sănătate mintală. Ea a deschis o cutie a Pandorei şi a deschis uşa pentru conversaţie, pentru empatie şi conştientizarea că problema există şi că este endemică, nu numai la sportivi, dar şi la oamenii care suferă de anxietate în general", a spus fostul lider mondial.

Printre jucătoarele de astăzi, într-un alt registru, ea a salutat dimensiunea carierei unei campioane ca tunisianca Ons Jabeur, dublă finalistă de turnee de Mare Şlem anul trecut.

"Pentru influenţa pe care o are în lumea arabă şi lumea africană. Ea a fost un model pentru femeile din această parte de lume care n-au avut drepturile, libertatea şi resursele pe care noi le avem aici în Statele Unite sau în altă parte. (...) A influenţat o cultură şi o societate care aveau nevoie de un lider ca ea. Osaka, Jabeur, aş spune că aceste două tinere au avut cu adevărat un impact semnificativ asupra societăţii şi a lumii".

"Deşi nu erau considerate astfel acum 40 sau 50 de ani, cred că sportivele de astăzi sunt foarte respectate şi admirate, iar fetiţele vor să crească şi să devină sportive, nu neapărat manechine sau vedete de cinema. De asemenea, vor să aibă mijloacele pentru a acţiona. Astăzi, ele depăşesc domeniul sportului lor. Devin simboluri. Îşi folosesc platforma pentru a transmite informaţii foarte pertinente şi pentru a vorbi despre probleme importante legate de societate. Şi au curajul să se exprime", a spus Evert. Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!