Un roman a ajuns ZEU pentru un miliard de oameni! Povestea INCREDIBILA a celui mai tare stranier din 2012! Ce nationala vrea sa-l ia dupa ce a fost IGNORAT in Romania

cristi danalache Dan Petrescu jiangsu sainty Stranieri
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 02 Decembrie 2012, 17:05
Data actualizarii: Duminica 02 Decembrie 2012, 23:54

1 decembrie a fost ieri, dar romanii nu se mai satura sa auda povesti de mii de like-uri cu oameni ca ei!

Un fotbalist roman e idol intr-o liga cu buget nelimintat! Revolutia miliardelor de yuani care trebuie sa aduca fotbal adevarat in China l-a lasat indiferent. Lippi, Drogba, Anelka sau Dario Conca nu stiu sa numere in moneda chinezilor. Asa ca au cerut euro. Milioane, ca sa le spuna asiaticilor cum se joaca in campionatele tari de unde au fost adusi.

Victor Piturca n-are numarul lui Cristi Danalache. Golgeterul campionatului Chinez e prea departe de nationala ca sa poata sa-si vada tricoul galben. La propriu. Miile de kilometri care-l tin la distanta de Romania i-au adus insa respect maxim intr-o tara care n-a fost obisnuita sa tina la straini.

"Nici macar nu trebuia sa ajung in China. Eram in negocieri cu niste echipe din Ucraina si Rusia, apoi a aparut un contact de aici si m-am gandit sa incerc. Nu stiam mai nimic despre China, imi spuneam ca e usor sa joci in campionatul asta. In primele doua luni, a fost cumplit. Liga era mult mai grea decat ma asteptam, nu reuseam sa marchez", isi incepe Danalache istoria ultimelor 24 de luni.

Singur in vestiar, cu ghetele in mana, murdar dupa antrenament. Trecusera saptamani care nu motivau decizia unei experiente extreme in Est. Imaginea nu e neaparat autentica, insa toti fotbalistii o marturisesc la un moment dat, deci poate fi validata si de data asta. Cristi suna acasa. Energia pozitiva vindeca depresia:

"Nu am cedat, era greu sa fac asta, trebuia sa respect un contract. Ma gandeam ce traiesc si analizam ce mi se intampla. Nu dadeam goluri, sistemul de joc nu-mi placea, echipa era intr-o situatie grea. M-am ambitionat, mi-am zis ca trebuie sa reusesc. Peste cateva saptamani a venit un antrenor nou, a ales sa folsoeasca doua varfuri si din acel moment a inceput sa-mi fie mai bine".

Antrenat sa fie fotbalist intre coate si lovituri de fundasi, Danalache nu mai e definitie a varfului de careu la Jiangsu Sianty, Urziceniul lui din China:

"Nu credeam ca o sa gasesc un antrenor care sa ma alerge mai mult decat Dan Petrescu. L-am gasit. E importanta si pregatirea fizica, oricum, nu sa stii doar cu mingea. Antrenorul de aici, Dragomir Okuka, mi-a schimbat si postul, nu mi s-a mai intamplat in cariera sa joc al doilea varf. Ma simt foarte bine sa vin din pozitia asta, se vede si in cifre".

Anelka si Drogba, fotbalisti platiti impreuna cu 15 milioane de euro pe an, au marcat in total 11 goluri in ultimul sezon din China. Asta nu e motiv de aroganta pentru Danalache. Se simte onorat sa-si imparta terenul cu numele mari venite din Europa.

"Cand esti pe gazon, nu te gandesti ca ii ai in fata pe Anelka sau Drogba. E o placere deosebita sa joci cu asemenea adversari, ma motiveaza foarte mult sa stiu ca sunt si ei in acelasi campionat cu mine. Sunt oameni normali, se comporta extraordinar fata de echipa impotriva careia joaca, nu au aratat in niciun moment ca sunt altfel decat noi.

La echipa mea e alta strategie, vor sa aduca jucatori care nu au neaparat un nume important, dar care pot sa-i ajute prin dorinta lor de performanta", spune atacantul roman.

Pe baza acelorasi criterii a ajuns si el la Jiangsu, echipa la care nu stie cine e patron:

"Clubul e detinut de o companie multinationala si de 3 firme mai mici care ne sponsorizeaza. Cred ca doar Shanghai Shenhua are un patron cum au majoritatea echipelor de la noi, in rest nu prea se discuta despre lucruri de genul asta. Si in emisiunile TV, se vorbeste mult despre fotbal si aproape deloc despre conducatori sau arbitri".

Danalache se simte ca acasa la 8000 de kilometri din Romania. Suporterii s-au chinuit sa-l impresioneze dupa un meci din sezonul trecut. Si aproape ca l-au facut sa planga.

"La finalul unei partide, am vazut in tribuna steagul Romaniei. Un fan imi scrisese ca ma iubeste si ca vrea sa raman la echipa, chiar daca stie ca ma oferte. In romana! Sunt foarte iubit aici, ma simt bine din toate punctele de vedere. As vrea sa si vorbesc cu ei, dar nu stiu prea multa chineza, iar in engleza le e mai greu lor".

Cristi nu vrea bani de la Evergrande sau Shenhua, chiar daca cele 23 de goluri pe care le-a dat in acest sezon au fost numarate atent si de milionarii chinezi.

"Echipa a jucat doar 5 sezoane in prima liga, nu are o istorie impresionanta. Sunt foarte multe coincidente intre ceea ce am trait la Urzceni si ceea ce mi se intampla acum. Am crezut ca putem lua titlul, dar am gresit in ultimele etape si Guanghzou Evergrande ne-a depasit.

Asta e, poate mai incercam la anul! Nu m-am gandit sa plec de aici, ma simt bine, m-am acomodat din toate punctele de vedere. Sper ca si ei ma vor in continuare. Sunt deschis sa continui, vedem in iarna ce se intampla. Am o viata linistita, sunt foarte fericit, familiei mele ii e bine aici. Nu stiu daca as vrea sa ma stabilesc aici, pentru ca mi-e prea dor de Romania".

Apropo de Romania, Danalache pare sa n-aiba nicio sansa la visul suprem in fotbal. N-a fost cautat de nimeni din partea federatiei si i-a bagat in sedinta pe chinezi. Presa de la Beijing insista cu varianta naturalizarii, ceruta si de mii de fani intr-un sondaj realizat recent.

"Probabil ca nimeni de la FRF nu-mi are numarul. Glumesc! Stiu ca e greu sa vin la nationala din China, selectionerii au spus de-a lungul timpului ca e dificil sa vina un jucator din asia sa joace pentru Romania. Prefer sa ma concentrez pe ce am de facut aici, sa joc la fel de bine si sa dau goluri. Pentru asta sunt platit! Visez in continuare la convocare, nimeni nu ma poat eopri sa iubesc asta. Nici din partea chinezilor nu am primit vreun semnal oficial".

30.000 de oameni se bat pe bilete sa-l vada pe romanul Danalache si pe colegii lui distrugandu-i pe bogati. Din Romania, a pastrat amintirile cu Super Dan Petrescu, titlul cu Unirea si iluzia ca va schimba tricoul albastru de la Jiangsu cu unul galben. Pe national arena, langa Mutu si Marica, in drumul spre Mondial.

"Nu pot sa-l compar cu nimeni pe Dan Petrescu. Stie toata lumea cum e, se vede si cu ochiul liber. Pot sa va spun ca nu e placut sa fii in preajma lui dupa un meci pierdut. Nici sa te pregatesti toata saptamana cu el dupa un meci slab. E de preferat ca echipa sa castige, asa e cel mai bine pentru toata lumea"
Cristi Danalache

"Dupa fiecare etapa, fac analiza la telefon cu Lucian Goian. Ne sunam des, insa nu ne-am vazut decat dupa un meci. Am vorbit si cu Brandan, dar nu atat de des"
Cristi Danalache

"Mancarea e total diferita fata de cea din Romania, imi e dificil sa mananc aici. Nici nu prea stiu limba, bine ca are cine sa ma ajute. Iesim in restaurantele europene, ne simtim la fel ca in tara, e OK"
Cristi Danalache

Danalache (23) a batut recordul de goluri inscrise de un strain in China si a ajuns la doar 3 distanta de recordul absolut de reusite intr-un sezon, 26!

Cristi Danalache, 30 de ani, a jucat in Romania la Otopeni, UTA, Unirea Urziceni in Romania, Al Ettifaq, in Arabia Saudita, si Bnei Sakhnin, in Israel. In 60 de meciuri in China, a marcat 36 de goluri!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!