Românul fost la Marseille și coleg cu Mutu în Franța s-a retras la 26 de ani și acum face milioane de euro din imobiliare

Stefan Popescu Mutu Olympique Marseille Stranieri
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Duminica 12 Februarie 2023, 08:19
Data actualizarii: Duminica 12 Februarie 2023, 08:47

În urmă cu zece ani, fundașul stânga din Iași era considerat o mare speranță a fotbalului românesc. În 2019, s-a retras definitiv, la numai 26 de ani.

În adolescență, pe când juca la Școala de Fotbal a lui Gică Popescu, Ștefan Popescu a fost comparat de Emeric Ienei cu celebrul Roberto Carlos. În 2009, la 16 ani, fostul căpitan al naționalei l-a trimis la juniorii lui Roma, unde a devenit campion cu echipa Primavera. 

Deși nu s-a antrenat și nici nu a semnat un contract cu seniorii de pe Olimpico, Popescu a rămas în Italia: în 2011 l-a luat Cesena. A jucat mai întâi la tineret, apoi a profitat la maximum de o șansă apărută în ianuarie 2012.

Debut cu gol în poarta lui Napoli și suspendat de la națională pentru consum de alcool

La un meci din Cupa Italiei, cu Napoli, Ștefan Popescu a fost chemat la echipa mare a Cesenei. A debutat perfect, cu un gol în poarta napoletanilor. Chiar dacă Cesena a pierdut în final cu 1-2 și românul s-a accidentat după jumătate de oră, italienii îi prevedeau un viitor frumos. „Popescu, încă un tânăr jucător pe care antrenorul Arrigoni îl lansează”, scria Gazzetta dello Sport. 

Numele său atrăgea atenția și în țară, astfel că Popescu, bun pe centrări și extrem de rapid, a fost convocat la naționala U19 a României. În mai 2012, la Turneul de Elită de la Novi Sad, ieșeanul „s-a remarcat” însă prin acte de indisciplină. Popescu și alți patru jucători au fost prinși în stare de ebrietate în cantonament și apoi suspendați de la loturile naționale pentru un an.

După ce a terminat contractul cu Cesena, fundașul stânga din Iași a avut o nouă șansă: în septembrie 2012 a ajuns la Ajaccio, unde a devenit coleg cu Adrian Mutu. Având doar 19 ani și nefiind format în Franța, nu a putut fi legitimat, așa că Ajaccio l-a împrumutat la echipa a doua lui Olympique Marseille.

În vara lui 2013, Popescu o părăsea pe OM și se întorcea la Ajaccio pentru a evolua la prima echipă a corsicanilor. „Am avut şansa de a juca la un mare club ca OM şi aş vrea să le mulţumesc tuturor”, declara românul la despărțire.

Coleg cu Mutu la Ajaccio, perioada din Italia și retragerea timpurie din 2019

Popescu a debutat în Ligue 1 pe 25 august 2013, într-un joc cu Nice. A fost pentru prima dată titular în etapa a opta, la un meci cu Montpelier. A urmat o partidă cu Nantes, în care Popescu a fost integralist, și apoi o ultimă apariție, cu Guingamp. După acel joc, fundașul lateral a pierdut complet „trenul”. La următoarele întâlniri, nici n-a mai apărut nici în lotul lărgit.

Firesc, gruparea din Corsica, pentru care românul a totalizat șase apariții, i-a reziliat contractul la începutul lui 2014. Popescu a plecat imediat în probe la Bolton, în Anglia, dar nu i-a impresionat pe britanici. Așa că în cele din urmă a semnat cu Astra Giurgiu, deși în trecut declarase că nu ar juca în Liga 1. 

Popescu a stat doar cinci luni la Giurgiu, perioadă în care a jucat doar două meciuri, fiind mereu în umbra lui Junior Morais. S-a întors în Italia, unde a evoluat în următoarele patru sezoane, la trei echipe diferite: Ternana, Modena și Salernitana.

Rămas liber de contract în vara lui 2018, apărătorul lateral nu și-a mai găsit echipă în următoarele luni. A semnat, în martie 2019, un contract cu Poli Iași, echipa din orașul natal. Nu a jucat niciun minut pentru moldoveni, iar în vara lui 2019 s-a retras din fotbal.

Ștefan Popescu e fiul unui antreprenor controversat din Iași: „Am preluat afacerea!” 

„Am avut niște probleme de sănătate și am ales să renunț la carieră și să preiau afacerea părinților”, spunea Ștefan Popescu în noiembrie 2022, potrivit Gazetei Sporturilor. 

Fostul fotbalist, care se remarcă prin numeroase tatuaje care au legătură cu familia sa, este fiul unui om de afaceri care a făcut avere din imobiliare. Potrivit presei din Iași, Ștefan Popescu Senior avea, în 2021, o avere de 7 milioane de euro. El a construit, de-a lungul anilor, numeroase blocuri și proiecte rezidențiale.

Presa din Iași a scris în repetate rânduri că Ștefan Popescu Senior este un afacerist controversat și că proiectele sale ridică semne de întrebare. El ar fi construit complexe imobiliare ilegal, ridicând blocuri mai înalte decât ar fi avut autorizație. Pe deasupra, jurnaliștii ieșeni au mai scris că unele dintre apartamentele vândute de antreprenor sunt prost finisate și au probleme cu infiltrațiile.

În 2017, fostul fotbalist a avut parte de o nuntă ca în povești la Iași. I-au cântat Adi Minune și Loredana, iar printre cei 500 de invitați s-au numărat numeroși politicieni și oameni de afaceri locali.

300.000 de euro este cea mai mare cotă de piață pe care a avut-o Ștefan Popescu, în 2015.

5 prezențe pentru selecționata U21 a adunat fostul fotbalist.

50 de meciuri și trei goluri reprezintă bilanțul lui Popescu la Modena, cea mai bună perioadă din cariera lui.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!