FOTO 105 ani de la nașterea românului care a ieșit campion cu Sao Paulo: Waldemar Zaclis, omagiat de Federația Moldovenească de Fotbal!

Waldemar Zaclis Federatia Moldoveneasca de Fotbal leonidas da silva Palmeiras Sao Paulo Stranieri
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 25 Aprilie 2023, 11:15
Data actualizarii: Marti 25 Aprilie 2023, 11:15

Fotbalistul născut în România a jucat între anii 1939 și 1943 la Sao Paulo, unde a fost coleg cu celebrul Leonidas.

Pe 24 aprilie s-au împlinit 105 ani de la nașterea lui Waldemar Zaclis (1918-2004), fotbalistul născut în România care a evoluat între 1939 și 1943 la Sao Paulo din Brazilia, cu care a câștigat campionatul Paulista în 1943.

Federația Moldovenească de Fotbal l-a omagiat pe site-ul oficial pe mijlocașul decedat în 2004.

”Waldemar al nostru s-a născut pe 24 aprilie 1918, la Telenești, la mai puțin de o lună după unirea dintre Republica Democrată Moldovenească și Regatul României.

Tatăl său, Carlos Zaclis, deținea o mică proprietate rurală și era președintele Cooperativei Fermierilor din Telenești. Împreună cu soția sa, Clara, și cei șase copii ai lor, Carlos ducea o viață liniștită din punct de vedere economic, într-o regiune cu o majoritate evreiască copleșitoare. 

Dar din cauza pagubelor provocate de Primul Război Mondial și a fricii generale de noi conflicte, familia Zaclis a emigrat pe noul continent, mai exact, în Brazilia”, explică federația de la Chișinău.

Waldemar Zaclis, fotbalist la Sao Paulo și Palmeiras

”Cariera profesională a fundașului "moldo-româno-brazilian" a început în 1938 și a durat puțin, doar până în 1944, când a mai jucat câteva luni la echipele São Paulo SP și Palmeiras, care la acea vreme se numea încă Palestra Italia.

Zaclis a fost jucător de bază la Sao Paulo FC doi ani la rând: în 1942 (locul 3) și 1943, ultimul, an de titlu. A evoluat cu numărul 6 pe tricou, jucând alături de tizul Waldemar de Brito (care, peste ani, avea să-l descopere pe celebrul Pele), extrema dreaptă Luizinho și eternul Leonidas da Silva, care erau vedetele echipei”, au mai scris moldovenii pe site-ul oficial.

Campion la fotbal, campion și la tenis de masă

”Pasiunea pentru fotbal a împărțit spațiul cu ping-pong-ul, un sport în care Waldemar Zaclis a fost de mai multe ori campion al São Paulo.  

Și-a făcut o carieră în avocatură, profesie pe care a transmis-o mai departe copiilor și nepoților săi. Apărătorul poreclit "Polonezul" a combinat cu succes sportul cu învățătura și în 1945 a absolvit Universitatea din Sao Paulo, la vârsta de 27 de ani.

Pe 21 martie 2004, la 85 de ani de la migrarea sa de la Telenești la São Paulo, și după ce a făcut istorie pentru São Paulo, câștigând titluri la fotbal și la tenis de masă și construind o carieră remarcabilă în dreptul civil, Waldemar Zaclis s-a stins din viață”, a încheiat Federația Moldovenească de Fotbal articolul intitulat ”In memoriam. Waldemar Zaclis”, citând ca surse materialele adunate de jurnalistul brazilian de origine română J.V. Roberge, istoricul Alex Paloșanu (Iași), istoricul Andrei Prodan (Chișinău) și jurnalistul Sandu Grecu (Chișinău).

Foto și info: Federația Moldovenească de Fotbal

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!