Doi ani de pedeapsă 'chimică' pentru Vasili Hamutovski! Ce înseamnă sentința fostului portar de la FCSB după ce a fost arestat în Belarus

Vasili Hamutovski Belarus Stiri Vasili Hamutovski
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 29 Decembrie 2022, 17:05
Data actualizarii: Joi 29 Decembrie 2022, 17:10

Vasili Hamutovski (44 ani), fost portar trecut pe la FCSB și Petrolul Ploiești, și-a primit sentința după arestul din 30 septembrie. 

Fostul goalkeeper de la FCSB a fost arestat pe 30 septembrie, la Minsk, în Belarus, după ce a criticat dur regimul lui Aleksandr Lukashenko, protestând chiar împotriva lui, după ce a fost ales în august 2020. Decizia de arestare a lui Hamutovski a venit și în contextul sprijinului arătat de Belarus pentru Rusia în războiul din Ucraina. 

Întors în Belarus pentru a se opera la genunchi după o accidentare suferită, portarul legitimat la FC Lvov a fost arestat, spre surprinderea tuturor, deschizându-i-se un nou dosar penal. 

Vasili Hamutovski, doi ani de pedeapsă de 'chimie la domiciliu'

Conform portalului tribuna.com, Vasili Hamutovski a fost condamnat la doi ani de pedeapsă de 'chimie la domiciliu', sursa citată punctând că este o formă de eliberare condiționată. Astfel, inculpatul trebuie să execute o pedeapsă cu suspendare, sub supravegherea autorităților, fiind și obligat să muncească într-o instituție de corecție de tip deschis. 

În Belarus există 29 de unități de corecție de tip deschis, numite și 'facilități chimice'. Expresia de 'chimie' a fost folosită în URSS în perioada postbelică în momentul în care munca condamnaților a fost folosită către construcțiile în industriile dăunătoare, chimice. 

Mesajul postat de George Ogăraru despre Hamutovski 

George Ogăraru, fost jucător al Stelei București, a scris pe rețelele social media un mesaj referitor la situația lui Vasili Hamutovski, evidențiind problemele prin care a trecut belarusul.

„Astăzi a avut loc “procesul” lui Vasili Hamutovski…

Am primit din partea familiei următoarele informații pe care am permisiunea să le pot împărtăși cu voi:

“Astăzi procesul a avut loc online. Pe durata procesului Vasili se afla în închisoare iar avocatul a putut vorbi pentru prima dată cu el și doar prin Skype. El a primit acum 13 zile de închisoare pentru că a trimis materiale de pe canalele Telegram care sunt recunoscute ca extremiste în Belarus.

Pe acest canal Vasili i-a trimis soției sale informații și mesaje în luna August. 

Deocamdată, acesta caz este judecat ca un caz  administrativ însă temerea este că în următoarele zile se vor căuta noi “dovezi”…

Vasili a venit în Belarus din Ucraina, unde este antrenor la Lviv. Operația a fost făcută la genunchi la Minsk, acum mai bine de o lună. Acum avea recuperare. A fost reținut Vineri de către Politie. 

In alta ordine de idei, la sfârșitul anului 2021, Vasili a fost diagnosticat cu cancer, stadiul 3. Dar a reușit să-l învingă în acest moment. Chirurgia și chimioterapia au ajutat cu succes. De aceea a trebuit să vină și la Minsk pentru a vedea un medic și a verifica dinamica. Dar detenția sa în închisoare poate avea un impact extrem de negativ asupra sănătății sale.” 

Am închis ghilimelele și nu pot să vă spun mai mult despre condițiile și tratamentul din cadrul detenției deși cei care au studiat istoria recentă a deținuților politici din închisorile comuniste știu cam despre ce este vorba…

Personal cred că Vasili Khamutovski este intr-o situație de risc ridicat, că regimul dorește să dea un exemplu descurajator pentru contestatari și vă rog să vorbiți cât mai tare despre această situație așa cum rog presa din România să mediatizeze acest caz cu scopul de a obtine o reactie la nivel diplomatic din partea Ambasadei Belarusului din Romania! 

Totodată sper ca domnul presedinte al Federatiei Române de Fotbal să poată obține o reactie pozitivă din partea omologului din Belarus dar și din partea UEFA. 

Vasili Khamutovski este un om demn, soț și părinte, un patriot și un sportiv care și-a reprezentat țara cu demnitate atât la echipa națională cât și la echipele de club din străinătate. 

Toți cei care am interactionat cu el am cunoscut un 

Om drept, de mare nădejde, cu suflet blând și cu dragoste pentru cei din jurul lui!

Free Vasili !!”, este mesajul postat de George Ogăraru pe Facebook în luna octombrie. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!