Rușii și bielorușii au primit decizia de la CIO. Care e verdictul pentru Paris 2024

Paris 2024 Belarus CIO Rusia Sporturi
Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2023, 17:41
Data actualizarii: Vineri 08 Decembrie 2023, 17:50

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au loc în perioada 26 iulie-11 august.

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru, relatează AFP.

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru, relatează AFP. 

Doar unsprezece "sportivi individuali neutri" s-au calificat până în prezent pentru această competiţie, mai exact opt ruşi şi trei belaruşi, a precizat CIO într-un comunicat.

Din Ucraina s-au calificat aproximativ 60 de sportivi

După ce le-a interzis ruşilor şi belaruşilor accesul în sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina, CIO a adoptat o abordare în două etape pentru a organiza reintegrarea lor, explicând în mod repetat că sportivii nu ar trebui să "plătească" pentru acţiunile guvernului lor.

În martie, organizaţia olimpică a recomandat mai întâi federaţiilor internaţionale să îi reintegreze pe ruşi şi belaruşi sub un steag neutru în competiţiile lor, amânându-şi în acelaşi timp decizia privind Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi cele de la Milano-Cortina din 2026 "până la un moment oportun".

Organismul olimpic şi-a acordat timp pentru a evalua modul în care s-au desfăşurat competiţiile, care a fost considerat în general satisfăcător, şi pentru a vedea cum evoluează poziţia guvernului ucrainean. Iniţial, guvernul ucrainean a impus sportivilor săi boicotarea tuturor evenimentelor în care au fost implicaţi ruşi, înainte de a-şi îndulci poziţia în această vară.

De altfel, deşi federaţiile internaţionale au urmat această recomandare în ordine diferită - atletismul, în special, refuză în continuare să îi reintegreze pe ruşi -, cel de-al 12-lea summit olimpic desfăşurat marţi la Lausanne a dat un semnal clar din partea lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, cele 206 comitete olimpice naţionale şi sportivii au cerut o decizie "rapidă", pentru a permite prezenţa la Paris a unui număr mic de sportivi ruşi şi belaruşi care au reuşit să obţină calificarea.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!