Sportivii din Rusia și Belarus vor participa la competițiile din Asia! Comitetul Internațional Olimpic este de acord

Rusia asia Belarus Comitetul International Olimpic razboiul din Ucraina Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 27 Ianuarie 2023, 08:49
Data actualizarii: Vineri 27 Ianuarie 2023, 08:51

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat suspendarea țării agresoare și a aliatului Belarus din sportul internațional.

Sportivii din Rusia şi Belarus ar putea participa la competiţii din Asia, iar Comitetul Internaţional Olimpic analizează opţiunile pentru revenirea reprezentanţilor celor două ţări la evenimentele internaţionale, relatează Reuters.

CIO salută și apreciază propunerea

Consiliul Olimpic al Asiei le-a oferit sportivilor ruşi şi belaruşi posibilitatea de a concura în Asia, a anunţat, miercuri, CIO, precizând că salută şi apreciază propunerea forului continental.

Printre competiţiile respective s-ar putea număra şi turnee de calificare la Jocurile Olimpice, în contextul în care în prezent sportivii ruşi şi belaruşi nu pot concura în Europa, din cauza sancţiunilor venite ca urmare a războiului din Ucraina.

Comitetul Executiv al CIO, reunit miercuri, pentru a discuta despre concluziile Summitului Olimpic din decembrie şi despre consultările cu membrii CIO, reprezentanţii sportivilor, ai federaţiilor internaţionale şi ai comitetelor olimpice naţionale.

Ce sancțiuni împotriva Rusiei vor fi menținute

Participanţii la consultări au convenit că trebuie să continue sancţiunile actuale care vizează Rusia şi Belarus: nu se va organiza niciun eveniment sportiv internaţional în cele două ţări; nu se va afişa la niciun eveniment sportiv drapelul celor două ţări, nu se va intona imnul şi nu vor apărea alte simboluri ale ţărilor; niciun oficial guvernamental din Rusia sau din Belarus nu va fi invitat la un eveniment sportiv internaţional.

În schimb, susţinerea sportivilor din Ucraina continuă şi federaţiile au fost încurajate să faciliteze pregătirea şi participarea ucrainenilor la evenimentele sportive internaţionale.

Se vorbește despre “misiunea unificatoare a mişcării olimpice”

În ceea ce îi priveşte pe sportivii din Rusia şi din Belarus, majoritatea participanţilor la consultări consideră că este importantă “misiunea unificatoare a mişcării olimpice” şi că toţi sportivii trebuie să fie trataţi fără discriminare, conform Cartei Olimpice. 

“Guvernele nu trebuie să decidă care sportivi pot participa şi nu pot participa la vreun eveniment. Niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza paşaportului său”, se arată pe site-ul CIO.

“Drept urmare, ar trebui să fie analizată o cale pentru participarea sportivilor la competiţii, sub condiţii stricte”, a adăugat CIO.

Care sunt condițille pentru revenirea sportivilor din Rusia și Belarus

Condiţiile stricte menţionate sunt: sportivii ar participa ca neutri, nu îşi vor reprezenta ţara şi nu vor reprezenta vreo organizaţie din ţara lor; doar sportivii care respectă total Carta Olimpică pot participa. 

Mai exact, vor putea concura doar sportivii care nu au susţinut activ războiul din Ucraina şi cei care se conformează Codului Mondial Antidoping.

După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, numeroase foruri sportive au mutat evenimente din Rusia şi Belarus şi au interzis participarea sportivilor sau echipelor din cele două ţări la competiţiile internaţionale, scrie news.ro.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!