Patru idei dezvoltate de David Popovici, românul care a făcut valuri în 2021. Componenta mentală, ora din școală, problema bazinelor și pancarta pe care nu o uită

david popovici david popovici 2021 natatie Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 25 Decembrie 2021, 08:17
Data actualizarii: Sambata 25 Decembrie 2021, 08:36

Din vârtejul sportului românesc au ieșit în 2021 și o serie de performanțe apreciate pe toate meridianele, iar David Popovici și-a făcut deja un nume în natația mondială. La doar 17 ani.

Finalist la Jocurile Olimpice (locul 4 la 200 m liber), campion european în bazin scurt (Kazan) și triplu medaliat cu aur la C.E. de juniori, elevul lui Adrian Rădulescu s-a luat la întrecere și cu recordurile care datau de mult timp în arhivele FRNPM. 

Cronometrele au ațipit după cursele sale senzaționale, iar revistele de prestigiu din afară, profilate pe natație, au titrat cu litere de-o șchioapă materilaele centrate pe românul care a făcut valuri printre rechinii înotului mondial.

  • David Popovici

Rezultatele au venit firesc. Sport care-i oțelește pe practicanți și la nivel mental, înotul a devenit pentru David Popovici parte din viața sa. Îl iubește până în vârful unghiilor, știe tot la centimă despre istoria lui și marii sportivi ai lumii și își propune să ridice ștacheta.

1. Componeneta mentală. David Popovici: "Să nu lași niciodată succesul să ți se urce la cap și eșecul să-ți coboare la inimă"

Iar pentru atingerea obiectivelor David știe că partea mentală reprezintă o componentă de bază a pregătirii. 

"În sport psihicul are ponderea cea mai importantă. În natație, sportivii sunt diferiți: unii cresc mai repede, alții nu, iar raportul de forță fizică nu e totdeauna egal. Diferența o face psihicul, cred eu: trebuie să știi cine ești, ce vrei, să știi că singura persoană cu care "te întreci" ești doar tu însuți, să nu te raportezi la ceilalți, să asculți si, mai ales, să ai răbdare.

Să pui cărămidă cu cărămidă, să nu te grăbești, să urmezi ceea ce antrenorul meu mi-a spus: "să nu lași niciodată succesul să ți se urce la cap și înfrângerea să îți coboare la inimă. Pe scurt, în inot psihicul unui competitor este foarte important iar de cele mai multe ori, decisiv", a explicat David Popovici, într-un interviu acordat în revista A List.

2. Pancarta din tribune pe care nu o poate uita. David Popovici, The Dolphin Boy

David i-a avut mereu alături pe părinții săi, care trăiesc cu intensitate cursele, fie din tribune, fie din fața televizorului. Prezența părinților în tribune le sporește unor sportivi gradul de stres sau doza de emoții. Alții se simt în largul lor, stabilesc contactul vizual înainte de start sau după cu persoanele dragi, iar apoi dau tot ce au mai bun pentru a se exprima la cel mai înalt nivel. David își povestește experiența. 

"Ai mei stau în tribună încă de la primele concursuri, sunt cei mai înfocați susținători, evident. Când aveam 8 ani tata chiar îmi făcuse un banner pe care scria “David, The Dolphin Boy”. Eram pe vremea aia al 40-lea ca valoare însă singurul cu banner dedicat în bazinul de concurs.

Nu am emoții cand sunt prezenți pentru că au fost lânga mine dintotdeauna, nu au pus niciodată presiune și mă iubesc necondiționat. Mama, de exemplu, nu prea înțelege cum e cu timpii, cu recordurile, îi explic eu care e faza cu înotul", continuă David, pentru sursa mai sus menționată.

Bucureșteanul legitimat la CS Dinamo provine dintr-o țară în care infrastructura din sport mai mult îi sperie pe părinți când își aleg să-și îndrepte copiii către o disciplină. Și, când vine vorba despre sporturile nautice, în România e jale! Dar au existat mereu insulițe de prosperitate la polo, înot sau sărituri în apă datorită ambiției sportivilor și a nebuniei profesorilor, un melanj seducător care a dat naștere la medalii sau locuri remarcabile în clasamente.

3. David Popovici: "Mai multe bazine înseamnă mai mulți sportivi"

Înseamnă sau nu apariția bazinelor și creșterea numărului de sportivi legitimați? "Cu siguranță mai multe bazine înseamnă mai mulți sportivi. Înot de ceva ani și stiu cât e de greu să găsești un bazin olimpic pentru pregătire - în București, de exemplu, sunt doar două. Eu însumi m-am pregătit în primii 7 ani intr-un bazin atipic de 33 m ce aparține unui club privat dar am avut șansa ca părinții mei să mă poată susține financiar", continuă David. 

Într-o vreme în care naționala de polo condusă de Vlad Hagiu se bătea de la egal la egal la mijlocul anilor 2000 cu toți balaurii lumii, reprezentanții altor națiuni venite la pregătire în România etichetau țara noastră, mai în glumă mai în serios, "Țara Ligheanelor". Treptat, în București au apărut și bazinul Steaua, dar și cel al clubului Dinamo. În comparație, numai Budapesta se poate mândri cu 30 de bazine olimpice! Continuă David.

"Am fost la multe concursuri în Ungaria și m-a impresionat mereu această țară - în fiecare localitate mai răsărită există un bazin de înot iar la școală înotul este o disciplină importantă.

Colegii mei din alte orașe mari ale României întâmpină aceeași problemă a lipsei bazinelor și chiar fac naveta între orase pentru a se antrena. În aceste condiții în care și sportivilor de performanță le e greu să aibă acces la pregătire, îmi imaginez cum e pentru cei care ar vrea să facă sport dar nu au unde", adaugă cel mai bun tânăr sportiv din Europa, premiu primit în Slovacia, la finele lui noiembrie.

4. David pedalează pe o idee interesantă: o oră de înot pe săptămână la școală

Sportul stârnește pasiune în tribune, e generator de sănătate și face un excelent PR țării care știe să investească și să-și țină aproape copiii.

"Sportul este cel mai bun ambasador al unei țări iar România trebuie să investească în baze sportive astfel încât copiii să poată veni catre sport, sa avem generații viitoare sănătoase și delegații numeroase la următoarele competiții sportive. Aș vedea oportun să se introducă minimum o oră de înot/săptămână la școală – nu văd de ce nu s-ar putea implementă în Romania un program pilot care daca ar avea succes ar putea fi extins", întărește campionul cu personalitate puternică.

David a pus în 2021 pasul pe creasta valului, dar 2022 se anunță și mai bun. Într-un sport care presupune ore de muncă și repetări în bazin, psihic strong și o răbdare, Popovici arată că România poate sta la timonă în natația internațională. Și, poate, de ce nu, David sau Robert Glință pot cuceri la Paris 2022 a doua medalie din istoria înotului masculin românesc la JO, după bronzul luat de Răzvan Florea, la Atena, în 2004. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!