JO 2022 Kamila Valieva New York Times Sporturi

New York Times dezvăluie ce substanțe au fost găsite în proba Kamilei Valieva, patinatoarea în vârstă de 15 ani

Patinatoarea rusă Kamila Valieva ar fi folosit trei substanţe diferite pentru a trata afecţiuni cardiace, potrivit analizei probei care a declanşat scandalul de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează New York Times.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 16 Februarie 2022, 10:28
Data actualizarii: Miercuri 16 Februarie 2022, 10:43

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv de la laboratorul din Stockholm. Substanţa identificată a fost trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

New York Times scrie că eşantionul ei conţinea şi medicamentele pentru inimă Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt pe lista celor interzise de Agenţia Mondială Antidoping.

Sportiva s-ar fi apărat după ce a fost depistată pozitiv, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul pozitiv în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

NY Times a precizat că bunicul patinatoarei a furnizat un mesaj video preînregistrat la o audiere cu oficialii ruşi antidoping, în 9 februarie, în care a spus că el a folosit trimetazidină pentru a trata "atacuri".

Bunicul sportivei a arătat un pachet de medicamente în timpul mesajului. Mama Kamilei Valieva a afirmat la aceeaşi audiere că fiica ei a luat Hipoxen din cauza bătăilor neregulate ale inimii. Ea a precizat că bunicul avea grijă de nepoata lui în absenţa părintelui.

Prezenţa trimetazidinei în corpul sportivei ar fi putut fi o greşeală, au sugerat oficialii ruşi. Dar descoperirea mai multor substanţe în eşantionul unui sportiv de elită, în special a unuia tânăr ca Valieva, a fost extrem de neobişnuită, potrivit unui important oficial antidoping.

Directorul executiv al Agenţiei Antidoping din Statele Unite, Travis Tygart, a declarat că beneficiile unei astfel de combinaţii de substanţe "par să vizeze creşterea rezistenţei, reducerea oboselii şi o eficienţă mai mare în utilizarea oxigenului”.

L-carnitina este permisă atunci când este administrată pe cale orală, a spus Tygart, dar este interzisă dacă este administrată în cantităţi mari prin perfuzie sau injectabil, deoarece ar putea oferi un avantaj incorect de îmbunătăţire a performanţei. Nu este clar cum a luat Valieva suplimentul şi nu este cunoscută nici concentraţia din proba ei.

Valieva a declarat trei produse într-un formular de control antidoping care a fost depus împreună cu testul efectuat. Aceste produse au fost L-carnitină, Hypoxen şi Supradyn, un supliment pentru stimularea imunităţii.

Kamila Valieva, medaliată cu aur în proba pe echipe, a primit din partea TAS permisiunea de a evolua în continuare la JO şi a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine. Programul liber va avea loc joi.

News.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!