Jocurile Paralimpice China Război în Ucraina Sporturi

Discursul ținut de președintele IPC la deschiderea Jocurilor Paralimpice nu s-a auzit în China. Făcea apel la pace în Ucraina

Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing au începus, vineri, în contextul ameninţărilor de boicot, tensiunilor între sportivi şi războiului din Ucraina. De la competiţie au fost excluşi sportivii ruşi şi belaruşi, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 04 Martie 2022, 23:40
Data actualizarii: Vineri 04 Martie 2022, 23:47

„Pace!”, a strigat preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic, Andrew Parsons, la finalul discursului său prilejuit de deschiderea competiţiei.

„Secolul XXI este pentru dialog şi diplomaţie, nu pentru război şi ură. Armistiţiul olimpic reprezintă o rfezoluţie ONU adoptată de 193 de state membre la Adunarea Generală a ONU. Trebuie să fie respectat şi onorat, nu încălcat”, a afirmat Parsons.

Reprezentanţii Ucrainei au intrat în stadion în aplauzele publicului, unii dintre ei cu pumnul ridicat, potrivit news.ro.

Chinezi au cenzurat discursul președintelui IPC, Andrew Parsons

Președintele Comitetului Paralimpic Internațional și-a început discursul cu un mesaj de pace vizavi de evenimentele nefericite în desfășurare din Ucraina.

„Astăzi vreau și trebuie să încep cu un mesaj de pace. Ca lider al acestei organizații, unde diversitatea este celebrată și diferențele sunt îmbrățișate, sunt oripilat de ce se întâmplă în lume acum”, și-a început Parsons discursul.

După acestă introducere, Andrew Parsons a continuat să vorbească despre conflictul din Ucraina, însă organizatorii chinezi i-au cenzurat discursul dând sonorul foarte încet, în China, iar USA Today scrie că translatorul chinez nu a tradus nimic din ce acesta a spus despre situația dramatică din Ucraina.

Sportivii vor lua startul în 78 de întreceri la Jocurile Paralimpice

La Jocurile Paralimpice, sportivii vor lupta pentru 78 de medalii de aur. Se vor acorda 39 de medalii de aur în probele masculine, 35 în probele feminine şi patru în probele mixte. Disciplinele sportive vor fi curling în scaun cu rotile, para hochei pe gheaţă, para schi alpin, para snowboard şi para nordic (para biatlon şi para schi fond).

România va fi reprezentată de doi sportivi la competiţia paralimpică:

- la para schi alpin, Laura Văleanu, aflată la a treia ediţie de Jocuri Paralimpice, după Vancouver 2010 şi Soci 2014.

- la para snowboard, Mihăiţă Papară va bifa a doua prezenţă olimpică, după Pyeongchang 2018.

Modifică setările cookies