GALERIE FOTO Barcelona are nevoie de o avere pentru a moderniza stadionul Camp Nou

Barcelona Camp Nou stadion barcelona Spania
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2023, 14:37
Data actualizarii: Vineri 10 Februarie 2023, 14:37

Clubul de fotbal FC Barcelona este interesat să strângă 1,5 miliarde de euro de la investitori privaţi, pentru a-şi moderniza celebrul stadion Camp Nou, transmite Bloomberg citând surse din apropiere acestui dosar.

Conform surselor, clubul curtează în special investitorii de pe piaţa americană de plasamente private pentru a strânge finanţare pe termen lung. Un purtător de cuvânt de la FC Barcelona a confirmat aceste discuţii.

FC Barcelona vrea să strângă o sumă imensă pentru a moderniza stadionul Camp Nou!

Sursele au precizat că băncile americane Goldman Sachs Group Inc. şi JPMorgan Chase & Co. sunt cele care intermediază această strângere de fonduri.

FC Barcelona intenţionează să îşi renoveze stadionul Camp Nou şi de asemenea să construiască noi facilităţi sportive în cadrul unui proiect mai amplu, denumit Espai Barca.

Planul de finanţare ar urma să fie compus din trei tranşe de obligaţiuni, fiecare de câte 500 de milioane de euro, care să ajungă la maturitate în 2032, 2045 şi 2052, potrivit unui raport al agenţiei de rating Kroll Bond Rating Agency, care acordă o perspectivă stabilă pentru datoriile clubului de fotbal.

Agenţia de evaluare ESG Ratings şi firma de cercetare Morningstar Sustainalytics au certificat că obligaţiunile pe care FC Barcelona le va emite pe piaţa americană sunt de tip "green bonds", a declarat joi preşedintele clubului catalan Joan Laporta. "Ne extindem piaţa potenţialilor investitori, precum şi posibilitatea de a obţine finanţare la preţuri mai bune", a spus Laporta într-o conferinţă de presă organizată joi, scrie Agerpres.

Şi alte mari cluburi de fotbal, precum Tottenham Hotspur, au strâns anterior fonduri de pe piaţa americană de plasamente private, pe care activează mari fonduri de pensii şi firme care se ocupă de gestionare de active, pentru emiterea de datorii pe termen lung. În mod obişnuit, creditul este garantat cu stadionul, ceea ce înseamnă că investitorii pot deveni proprietarii arenei dacă clubul nu reuşeşte să îşi ramburseze datoriile.

FC Barcelona a mai accesat în trecut piaţa americană de plasamente private, când a strâns 525 milioane de euro punând drept garanţie veniturile din drepturile de televizare. O parte din această datorie a fost rambursată, fiind o condiţie pentru a ajunge la un acord cu fondul american Sixth Street, vizând vânzarea unei părţi din drepturile sale de televizare pe 25 de ani. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!