Mesajul campionilor României la rugby, după ce ministrul Novak a anunțat că o aeronavă îi va aduce marți în țară

Rugby Stiinta Baia Mare Rugby
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 29 Noiembrie 2021, 18:55
Data actualizarii: Luni 29 Noiembrie 2021, 19:01

Federaţia Română de Rugby a ţinut să mulţumească autorităţilor române pentru implicarea şi promptitudinea arătate în repatrierea campioanei României, CSM Ştiinţa Baia Mare, blocată în Africa de Sud din cauza apariţiei noii tulpini Omicron a coronavirusului.

„Este un gest imens pe care autorităţile române l-au făcut, un gest care arată grija şi empatia pentru cetăţeanul român, indiferent de statutul său sau locul unde se află în lume. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru felul rapid în care au găsit această soluţie, arătând că fiecare cetăţean al acestei ţări contează şi că statul român îşi respectă şi preţuieşte oamenii. Sunt momente extrem de dificile pe care le trăim şi suntem conştienţi că efortul făcut de Guvern este imens, din păcate impredictibilitatea vremurilor pe care le trăim ne pune în faţa unor astfel de situaţii limită”, a declarat preşedintele FRR, Alin Petrache.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook că sportivii români blocaţi în Africa de Sud vor pleca marţi spre ţară cu o aeronavă special trimisă de la Bucureşti pentru repatrierea lor.

"Aeronava TAROM care va aduce în ţară echipa campioană la rugby a României, CSM Ştiinţa Baia Mare, a plecat deja spre Africa de Sud şi aterizează azi la Johannesburg, via Mombasa (zbor 4101). Îmbarcarea pasagerilor şi decolarea spre România se vor face mâine, pe traseul Johannesburg - Mombasa (Kenya) - Bucureşti - Baia Mare (zbor 4102). Componenţii echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, alături de staff-ul tehnic, au rămas blocaţi în Africa de Sud, ca urmare a interdicţiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului. Mulţumesc premierului Nicolae Ciucă, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pentru implicarea în rezolvarea acestei situaţii şi identificarea cu promptitudine a soluţiei optime de repatriere în siguranţă a sportivilor români!", a scris Novak.

Campioana României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, a fost blocată în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a variantei Omicron

''Zimbrii'', aflaţi de două săptămâni în Africa de Sud, la puternicul turneu de rugby 'Toyota Challenge Cup', la Bloemfontein, ar fi trebuit să se întoarcă în ţară în cursul dimineţii de sâmbătă, pe ruta Johannesburg - Doha - Otopeni. Din cauza situaţiei pandemice grave apărute pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceştia în ţară a fost anulată. Deşi testaţi PCR negativ, toţi membrii delegaţiei băimărene au fost nevoiţi să se cazeze pentru încă cel puţin 24 de ore la hotelul din Bloemfontein.

Ulterior, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că o aeronavă din cadrul companiei Tarom se va deplasa spre Pretoria (capitala administrativă a Africii de Sud), aflată la o distanţă de 423 de km de Bloemfontein, de unde îi va prelua pe cei 31 de membrii ai delegaţiei băimărene, acestora alăturându-se şi alţi cinci cetăţeni români blocaţi pe continentul african. Ca urmare a activării mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, aeronava Tarom va putea prelua şi alţi circa 50-55 de cetăţeni ai statelor din Uniunea Europeană ce au solicitat repatrierea de pe continentul african, precizează pagina de Facebook a clubului băimărean.

CSM Ştiinţa Baia Mare a fost învinsă de Toyota Cheetahs, cu scorul de 54-5 (12-5), vineri, la Bloemfontein, în al doilea său meci-test din turneul pe care îl susţine în Africa de Sud. În urmă cu o săptămână, în primul său meci-test din emisfera sudică, Ştiinţa Baia Mare a surclasat-o pe Free State XV cu 72-14.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia călătorii care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.

Finala Cupei României la rugby, amânată

Alin Petrache a declarat, luni, pentru AGERPRES, că finala Cupei României la rugby, dintre SCM Timişoara şi CSM Ştiiţa Baia Mare, programată pentru 11 decembrie, va fi amânată din cauza carantinei impuse sportivilor băimăreni, care nu s-au întors încă din Africa de Sud, decizia urmând să fie luată în cadrul unei şedinţe a Biroului Federal al FRR.

"Finala Cupei României va trebui amânată pentru că băimărenii încă nu s-au întors şi vor fi nevoiţi să stea în carantină la întoarcerea în ţară. Vom lua o decizie în Biroul Federal de joi", a afirmat Petrache. Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!