UEFA, in razboi total cu rasismul! Mesajul clar transmis de Ceferin: masuri dure dupa incidentele tot mai dese de pe stadioane

UEFA Aleksander Ceferin EURO 2020 rasism Romania Preliminarii EURO 2020 UEFA, in razboi total cu rasismul! Mesajul clar transmis de Ceferin: masuri dure dupa incidentele tot mai dese de pe stadioane
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 16 Octombrie 2019, 21:34
Data actualizarii: Miercuri 16 Octombrie 2019, 21:47

Scandarile rasiste sunt tot mai dese in fotbalul european. 

Presedintele UEFA, Aleksander Ceferin, s-a declarat indignat de scandarile rasiste care au inceput sa fie tot mai dese in timpul meciurilor din Europa in utlima perioada. Ceferin a intarit ideea ca UEFA are un protocol clar prin care doreste combaterea acesuit comportament nedorit. 

Romania a cazut si ea victima, iar nationala trebuia sa joace fara spectatori meciul cu Norvegia. Totusi, UEFA permite ca in locul suporterilor, Federatiile din tarile pedepsite sa aduca la stadion copii. Asa s-a intamplat si marti seara, la meciul Romania - Norvegia, cand tribunele de pe National Arena au fost umplute cu 30.000 de copii. 

 

Ceferin: "UEFA si-a luat angajamentul de a face tot ce poate pentru a elimina acest flagel din fotbal"

 

FRF a publicat in intregime mesajul transmis de Aleksander Ceferin. 

"Era o vreme, nu cu mult timp in urma, in care familia fotbalului credea ca flagelul rasismului este deja istorie. Ultimii doi ani ne-au aratat ca acest tip de gandire a creat un sentiment de complacere. Cresterea valului de nationalism pe intreg continentul a alimentat un tip de comportament inacceptabil, iar unele persoane si-au asumat sa considere ca in public, pe un stadion de fotbal, este locul potrivit pentru a da glas viziunilor ingrozitoare pe care le au.

In calitate de institutie care guverneaza fotbalul, sunt constient ca nu vom castiga niciun concurs de popularitate. Dar anumite viziuni exprimate in legatura cu abordarea UEFA privind combarea rasismului au fost departe de realitate. UEFA, in stransa colaborare cu reteaua FARE, a instituit un protocol in trei etape pentru a identifica si combate comportamentul rasist in timpul jocurilor.

Sanctiunile UEFA sunt printre cele mai dure din sport pentru cluburi si asociatii ai caror suporteri au un comportament rasist in competitiile noastre. Sanctiunea minima o reprezinta inchiderea partiala a stadionului – fapt care aduce gazdelor pierderi financiare de ordinul sutelor de mii si aduce stigmatizarea propriilor suporteri.

UEFA este singurul for organizator care a suspendat un jucator zece meciuri pentru comportament rasist – cea mai severa pedeapsa din fotbal. Credeti-ma, UEFA si-a luat angajamentul de a face tot ce poate pentru a elimina acest flagel din fotbal. Nu ne permitem sa fim multumiti cu situatia actuala, trebuie sa ne straduim sa ne intarim hotararea.

Pe plan mai larg, familia fotbalului, toti de la partea administrativa pana la jucatori, antrenori, fani, trebuie sa lucreze impreuna cu guvernele si organizatiile non-guvernamentale pentru a purta un razboi cu persoanele rasiste si pentru a marginaliza viziunile lor respingatoare. Asociatiile de fotbal nu pot rezolva singure aceasta problema. si guvernele trebuie sa se implice mai mult in aceasta zona. Doar lucrand impreuna in numele decentei si onoarei vom reusi sa progresam", este mesajul transmis de presedintele UEFA. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!