Opinie / Contra trebuie sa aleaga definitiv un nou capitan. Chiriches a devenit o cauza pierduta

Opinie / Contra trebuie sa aleaga definitiv un nou capitan. Chiriches a devenit o cauza pierduta

In ultimele sezoane, Vlad Chiriches a jucat putin la Napoli si a fost mai mult accidentat, dar continua sa fie, in mod inexplicabil, capitanul nationalei.

La 29 de ani (in noiembrie 2019, va implini 30), Chiriches ramane in continuare, pe hartie, capitanul echipei nationale de fotbal a Romaniei. El a avut parte de aceasta onoare sub comanda ultimilor 4 selectioneri (Piturca, Iordanescu, Daum si Contra), dar nu ar mai trebui sa mai fie luat in considerare pentru a purta banderola, incepand cu meciul din Suedia, primul din preliminariile Euro 2020. Contra ar trebui sa le predea banderola definitiv lui Tatarusanu, Sapunaru, Stanciu sau altor colegi, in absenta fundasului de la Napoli in meciul de la Stockholm. Nu pentru ca nu ar mai reprezenta o voce respectata in vestiarul nationalei, ar avea probleme de comportament sau pentru ca nu ar avea valoarea sportiva necesara, ci pur si simplu pentru ca starea sa de sanatate si absentele tot mai dese au inceput sa reprezinte o vulnerabilitatea pentru „tricolori”. In timp ce alte reprezentative au capitani care sunt titulari indiscutabili la echipele de club, ofera stabilitate si trag echipa dupa ei la nationala, Romania are un „antrenor din teren” mai obisnuit cu statul in tribuna sau prin saloanele spitalelor.


In cele 468 de meciuri disputate de echipele lui Chiriches (Inter Curtea de Arges, Pandurii, FCSB, Tottenham, Napoli), fundasul s-a aflat pe teren in doar 207, adica un procent de 44,23%. In cariera sa, incepand cu 2007, el a stat pe bara, din cauza accidentarilor, mai mult de 2 ani de zile, iar afectiunile de care le-a suferit sunt diverse, complexe si sunt demne de un manual de medicina - ruptura de menisc, fractura de femur, intindere musculara, ruptura musculara la bicepsul femural, contuzie, entorsa de genunchi, pubalgie, contuzie la nas cu afectarea piramidei nazale, umflarea articulatiei genunchiului, hernie de disc in zona lombara, luxatie de umar, leziune la coafa rotatorie.


In august 2011, Chiriches a debutat in tricoul echipei nationale, iar doi ani mai tarziu, in august 2013, a fost desemnat noul capitan si lider ale “tricolorilor”. Singura problema e ca, de atunci, el a jucat in doar 54 de meciuri, ceea ce inseamna un procent de sub 70% din meciurile disputate de Romania. In aceasta perioada critica, el a ratat din cauza accidentarilor meciurile cu Belarus si Albania din preliminariile Euro 2012 (2-2, 1-1 / 2011), meciul tur al barajul cu Grecia pentru CM 2016 (1-3 / 2013), amicalul cu Argentina (0-0 / 2014), meciul tur cu Muntenegru din premiminariile CM 2018 (1-1, 2016), partida cu Danemarca din calificarile CM 2018 (0-0, 2017 / s-a accidentat in min. 75), amicalele cu Israel si Suedia (2-1, 1-0 / 2018) sau intalnirile oficiale cu Suedia si Feroe (martie 2019).


La Napoli, in 2018, din 50 de meciuri disputate de echipa, el a lipsit in 33. In 2019, din cele 15 partide jucate pana acum de clubul napoletan, Chiriches a jucat doar in 3 partide (35 min., 45 min., 78 min.), a mai fost rezerva neutilizata la 6 meciuri si a lipsit din lot cu alte 6 ocazii. Per total, in ultimele 26 de luni, timp in care Napoli a disputat 118 partide, fundasul roman a evoluat doar in 15% dintre ele si a stat efectiv pe teren 1.461 minute (echivalentul a 16 meciuri complete).


In mod normal, Contra ar trebui sa calculeze temeinic daca il mai convoaca pe Chiriches la nationala (la fel ca in cazul altor fotbalisti ajunsi la / trecuti de borna celor 30 de ani, care au fost convocati constant in ultimii ani, au facut parte din lot, dar fie nu au jucat, fie nu au ajutat in niciun fel grupul, tinand ocupat locul pentru generatia mai tanara), nu daca ii mai da banderola de capitan. Echipa nationala a Romaniei nu e un ONG de ajutorare a fotbalistilor care vor sa prinda transferuri avantajoase sau sa-si conserve un loc caldut la echipele de club. Nationala l-a ajutat destul pe Chiriches, la fel ca si pe alti "tricolori", acum Contra trebuie sa se intrebe daca, cum si cat mai poate Chiriches sa ajute Romania.

Cine ar trebui sa poarta banderola Romaniei? (6037 voturi)
 
Stanciu
19.02%
1148 voturi
 
Tatarusanu
39.79%
2402 voturi
 
Sapunaru
25.69%
1551 voturi
 
Altul
12.32%
744 voturi
 
Tot Chiriches
192 voturi
VIDEO PROTVPLUS.RO

Cum s-a ajuns la scandalul de la Spitalul Foişor. Directorul nu a dat nicio explicaţie
BRAT
Modifică setările cookies