Valentin Popescu: „Decizii pe genunchi ale celor de la FRF, s-au făcut de râs. Imaginea e de aroganță față de public”

valentin popescu Echipa Nationala FRF Nationala
Florin Caramavrov
Data publicarii: Sambata 01 Octombrie 2022, 08:47
Data actualizarii: Sambata 01 Octombrie 2022, 12:31

Retrogradarea României în Liga C valorică a UEFA Nations League și discursurile din ultima vreme ale oficialilor FRF au creat o imagine dezastruoasă a acestei instituții.

Numirile selecționerilor din „era Burleanu” au fost total neinspirate, naționala nu se mai califică nicăieri, nu mai poate merge nici în barajele pentru turneele finale, iar dintr-o grupă în care pornea favorită, s-a clasat pe ultimul loc!  

În atari condiții, imaginea primei reprezentative și imaginea FRF s-au șifonat considerabil în ochii publicului. Fanii au cerut demisia selecționerului și a conduceii FRF la ultimul meci de acasă, în ciuda succesului la scor, 4-1 cu Bosnia.

„FRF să dea un semn că există un proiect”

Am cerut părerea unuia dintre cei mai cunoscuți specialiști pe imagine și pe marketing sportiv, Valentin Popescu, pe care l-am întrebat mai întâi ce ar trebui să facă FRF ca să recâștige fanii naționalei României, în afara rezultatelor de care avem clar nevoie. Iată răspunsul: „FRF ar trebui să încerce o apropiere între națională și fani, dar cel mai important este să dea un semn că există un proiect. Felul în care s-au derulat lucrurile până acum a arătat că Federația a luat multe decizii pe genunchi, iar imaginea ei este una de aroganță față de pubic. Dovadă și faptul că, nu de puține ori, pe arenele unde a jucat naționala, conducerea FRF a fost huiduită. Cred că Federația are nevoie să  atragă în jurul ei oameni cu o imagine bună, care să fie liantul între limbajul de lemn al conducerii și public”.

Oficialii FRF au ales până acum numai selecționei pierzători, care nu și-au îndeplinit obiectivele. Daum, Contra, Rădoi, Edi Iordanescu n-au reușit să ne ducă la un turneu final, însă nici măcar  aceasta nu a fost marea problemă, ci jocul foarte slab al tricolorilor.

„Problema a fost că am „parașutat” mai întâi un nume de antrenor, Cristoph Daum, că atât mai era de el când a ajuns selecționerul României, într-un fotbal mult prea „diferit”. Diferența de mentalitate și multele probleme pe care unul venit „de afară” le-a întâmpinat la noi l-au făcut să  eșueze. Daum avea nevoie de timp și de un proiect bine stabilit. Poate că acesta a existat, dar FRF l-a abandonat prea ușor.

Despre Contra și Rădoi, la fel, nu au existat contracte și programe coerente.  S-a pus problema demiterii lor prea devreme, ceea ce înseamnă că Federația nu a știut să le acorde cadrul propice pentru performanță. Cât despre Edward Iordanescu, lucrurile au părut și mai precipitate, și mai neclare ca oricând. Numirea lui, după aparentul refuz al altora, a adus neîncredere din start. Și asta era ușor de intuit. FRF nu a știut să gestioneze aceste numiri și proiecte.

Ori a renunțat prea ușor la ele pentru a le face pe plac unora sau presei, ori s-a făcut de râs cu numiri „ieftine”, mai  la îndemână, dar fără să convingă încă de la început”, explică expertul în marketing sportiv.

„Nici nu se pricep, și mai sunt și încăpățânați!”

Dar cine ar trebui să plătească pentru rușinea din grupa cu Bosnia, Muntenegru și Finlanda? Selecționerul sau conducerea Federației? Bineînțeles, nu va plăti nimeni. Valentin Popescu oferă o soluție care nu este deloc pe placul actualilor șefi de la FRF: „În primul rând, FRF trebuie să aibă o colaborare mult mai bună cu oamenii din fotbal. Ca să ai așa ceva, trebuie sa fii maleabil.

Este vorba, evident, de oamenii Generației de Aur, care, din păcate pentru noi, au fost scoși din peisaj la nivel de „putere”  în ultima vreme.  Poate că nu ar face minuni nici ei, dar, cu un proiect de revitalizare corect, măcar ar avea girul publicului. Iar asta este foarte important. Indiferent cât marketing ar pompa Federația, la un moment dat trebuie să aibă ce să vândă.

Trebuie rezultate și, din păcate, la noi publicul nu  prea mai are motive să vină la stadion la meciurile naționalei. O națională care a ajuns la „și altele”, dar și prilej de ironii, pentru că pare la mâna unor oameni care ori nu se pricep, ori sunt prea încăpățânați ca să pună acolo pe cei care știu meserie. Sau poate ambele variante”.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!