EXCLUSIV Iosif Rotariu: "El e unicul remarcat după meciurile cu Kosovo și Elveția" / "Ne aflăm într-un moment slab pentru fotbalul românesc"

Iosif Rotariu Horatiu Moldovan Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 23 Iunie 2023, 10:25
Data actualizarii: Vineri 23 Iunie 2023, 15:22

Naționala lui Edward Iordănescu e pe locul 2 în Grupa I a preliminariilor pentru EURO, în timp ce reprezentativa de tineret a pierdut în debutul lui EURO 2023, scor 0-3 cu Spania U21, miercuri, pe Ghencea. 

Iosif Rotariu (25 se selecții / un gol la națională) a vorbit pentru Sport.ro despre săptămânile trepidante ale fotbalului românesc la nivel de naționale. Reprezentativa lui Edward Iordănescu a scos maximum din dubla cu Kosovo (0-0) și Elveția (2-2) și își menține șansele de calificare la EURO 2024. Selecționerul a mutat câștigător în actul secund de la Lucerna și i-a introdus pe Valentin Mihăilă și Olimpiu Moruțan în contextul în care Elveția avusese o posesie zdrobitoare. 

Iosif Rotariu: "Nu exisă un jucător care să scoată un om din joc"

Iordănescu a mizat pe defensivă, la fel cum a făcut-o și Emil Săndoi, la EURO U21, contra Spaniei, scor 0-3. Fostul mare mijlocaș Iosif Rotariu a vorbit pentru Sport.ro și despre modul în care au ales cei doi selecționeri români să abordeze partidele, dar a numit și unicul fotbalist care l-a impresionat după confruntările de la Priștina și Lucerna. 

"Nu avem curaj pe faza ofensivă. Dacă te aperi, dai mai mult curaj adversarului și arăți că ești inferior. Ne aflăm într-un moment destul de slab al fotbalului românesc, cam aceleași abordări de joc - și la naționala mare, și la tineret. Nu există un jucător care să scoată un om din joc. Să vedem că-și asumă responsabilitatea să facă diferența. La tineret ne-am apărat excesiv de mult cu Spania, nu am arătat nimic. 

La naționala mare am avut multă șansă cu Elveția, rar se întâmplă ca un adversar să aibă o posesie incredibilă și să scoți un egal. 

Chiar ne bazăm pe faza defensivă și eventual pe contraatac, cum a fost cu Elveția în cazul lui Mihăilă. Am avut foarte multă șansă cu Elveția, se întâmplă foarte rar, nu știu dacă se va mai întâmpla de acum încolo la acest nivel. Am arătat destul de rău și cu Kosovo, și cu Elveția", a afirmat Rotariu pentru Sport.ro. 

Iosif Rotariu: "Pe Horațiu Moldovan îl remarc"

Cu Kosovo a impresionat Horațiu Moldovan, care a jucat primul meci oficial pentru națională. Iordănescu i-a mai avut pe bancă pe Târnovanu și Aioani. 

"Sunt și eu român, îmi doresc să mergem la Euro, dar prin jocul ăsta nu merităm să mergem la Campionatul European. Poate printr-o conjunctură, prin șansă, să ajungem la Euro.

Nu pot să spun că m-au impresionat mijlocașii naționalei, nu, nicidecum! Portarul Horațiu Moldovan... dacă e să remarc cineva. Nu vedeți ce s-a întâmplat la meciurile naționalei în ultimii ani? Ba Tătărușanu, ba Niță, ba Moldovan! Ei au fost cei mai buni. Ne bazăm foarte mult pe portar", a continuat Iosif Rotariu, pentru Sport.ro. 

România a obținut două puncte în cele două meciuri ale lunii iunie din preliminariile Campionatului European din 2024, după 0-0 în Kosovo și nesperatul 2-2 cu Elveția, datorită dublei lui Valentin Mihăilă. Astfel, după patru meciuri, elevii lui Edi Iordănescu au acumulat 8 puncte, grație victoiilor din startul campaniei cu Andorra, 2-0, și Belarus, 2-1, și sunt pe locul 2 în Grupa I.

Tricolorii au beneficiat și de rezultatul indirect. Belarus a învins-o pe Kosovo, 2-1, iar România păstrează în continuare șanse reale de calificare la turneul final din Germania.

Iosif Rotariu: "Mihăilă trebuie să aibă continuitate pentru a deveni un jucător de valoare"

Iosif Rotariu, omul care l-a marcat pe Diego Maradona în România - Argentina (1-1) la Coppa del Mondo, a vorbit pentru Sport.ro și despre Valentin Mihăilă, care aparține de Parma. 

"Mihăilă? Sunt multe șanse în fotbal, sunt foarte mulți jucători care au prins moment - cum a fost Pleșan cu Germania. Dar Mihăilă n-are continuitate, eu cred că ar trebui să aibă continuitate dacă vrea să devină jucător de valoare, dar pentru moralul lui e bine că a înscris douău goluri, dar mai avem mult de lucru la ceea ce înseamnă jocul României", a încheiat Rotariu, fost mijlocaș la Steaua și Galatasaray.

Clasamentul din Grupa I - preliminariile EURO 2024

1. Elveția - 10p

2. România - 8p

3. Israel - 7p

4. Belarus - 3p

5. Kosovo - 3p

6. Andorra - 1p

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!