Adrian Dulcea Romania - Anglia Romania U19 Nationala

EXCLUSIV Explicațiile selecționerului de la U19 după 0-6 cu Anglia și cum se înțelege cu „tricolorii” care nu știu limba română

România U19 va lupta, în martie 2024, pentru calificarea la Campionatul European.

Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 16 Noiembrie 2023, 08:05
Data actualizarii: Joi 16 Noiembrie 2023, 09:29

Corespondență din Marbella (Spania)

Aflată într-un turneu de pregătire la Marbella, în Spania, România U19 a pierdut clar în fața reprezentativei similare a Angliei, scor 0-6. Britanicii au marcat de trei ori în fiecare repriză, într-un meci în care jucătorii pregătiți de Adrian Dulcea au avut doar două ocazii de gol.

România, care are în lot fotbaliști legitimați la Sevilla, Juventus, Atalanta sau FC Augsburg, va mai disputa două jocuri la Marbella. Sâmbătă, „tricolorii” vor întâlni Mexic, iar marți vor da piept cu Japonia.

Explicațiile selecționerului, după ce România U19 a fost surclasată de Anglia: „Au jucători de UCL!”

„Am început foarte prost jocul, am luat gol în secunda 40 și ne-am pierdut încrederea. Pe de altă parte, am întâlnit un adversar cu un nivel de joc foarte ridicat. Anglia e solidă, puternică, cu jucători care au fost promovați la echipe din Premier League. Unii dintre ei chiar au debutat în Champions League! Diferența s-a făcut și prin valoarea individuală.

Un meci modest al nostru, din care avem foarte multe de învățat. Trebuie să reglăm lucrurile care țin de noi, din punct de vedere tactic. Mai e însă de lucru și la nivel fizic, chestiune care depinde foarte puțin de noi, staff-ul naționalei. Ține mai mult de ce se întâmplă la echipele de club ale jucătorilor. Dacă vom reuși să lucrăm la asta, vom fi la un alt nivel în martie, la Turneul de Elită (n.r. - ultima fază a calificărilor pentru EURO 2024, care va avea loc în Irlanda de Nord, între 15 și 28 iulie). Dacă nu, ne va fi greu spre foarte greu”, a declarat Adrian Dulcea, imediat după joc, în exclusivitate pentru sport.ro.

  • România U19, cu Anglia: Răfăilă –  Aioanei, Jalade (Iurasciuc 78′), Bădescu (Soptirean 46′), Anișorac – Stancovici (Banu 46′), Gogescu (Raicu 46′), Dulcea (Florea 78′) – Pop (Rădulescu 62′), Stan (Răducan 72′), Enes Sali (Capac 46′)

Ce spune Dulcea despre jucătorii din diaspora care nu înțeleg limba română!

Antrenorul României U19 a vorbit și despre fotbaliștii născuți în diaspora, care au ales să îmbrace tricoul naționalei. Printre ei, Robert Jalade (Sevilla) sau Dominik Soptirean (FC Augsburg). Născut la Vilsbiburg, în Germania, Soptirean nu vorbește limba româna!

„E important că cei născuți în afara României simt românește. Chiar dacă nu toți vorbesc limba română. Nici Florea (n.r. - Andrei Gabriele Florea, de la Juventus) nu vorbește perfect românește, are ceva probleme de comunicare. Nici Matteo Duțu, de la Lazio, care acum nu a venit la lot din cauză că a suferit o accidentare la ultimul meci de campionat. 

Sunt jucători născuți și crescuți în diaspora, care vorbesc limba română doar în familie, poate foarte puțin. Dar ne descurcăm, eu vorbesc engleză și italiană si sper că m-am făcut înțeles. Sigur, după rezultatul de azi, cu Anglia, poate că nu prea”, a spus Dulcea.

Ce urmează pentru România U19: „Sper să fi fost doar un accident cu Anglia!”

„Am văzut azi (n.r. - miercuri) meciul dintre Mexic și Japonia (n.r. - 1-0 pentru mexicani). Sunt două echipe cu culturi fotbalistice diferite, pe care nu le-am întâlnit până acum. Trebuie să fim atenți și responsabili, altfel riscăm să se întâmple ce s-a întâmplat cu Anglia. Sper să fi fost doar un accident azi (n.r. - miercuri)”, a mai zis Adrian Dulcea.

Totodată, selecționerul a evitat să numească liderii actualei generații, ci a pus accentul pe forța grupului. „Vrem să arătăm, ca generație, că ne putem ridica la un nivel bun. Nu vorbesc despre lideri. Avem jucători care au făcut pasul de la U19 la U21, ca Borza, Mazilu sau Tudose. Ne bucură că reușim să oferim jucători pentru loturile mari. Selecția e însă destul de redusă, avem greutăți în a găsi jucători aflați la același nivel”, a încheiat antrenorul român.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!