TAXA pe kilometru parcurs! Sofatul va deveni un lux, politistii vor sti tot ce faci! Legea care ii scandalizeaza pe soferi

Belgia lege taxa auto Trafic Masini
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 13 Martie 2014, 12:32
Data actualizarii: Joi 13 Martie 2014, 12:32

► Sport.ro prezinta: VLAD, Killerul de Vulturi! Tottenham - Benfica, azi 22:00, in direct la Sport.ro si Voyo.ro

Big Brother devine realitate! Belgia studiaza un nou mod de a taxa soferii din cauza aglomeratiei tot mai mari de pe sosele.

Taxa de drum obisnuita va fi inlocuita cu taxa pe kilometru parcurs, si nu doar pe autostrazi ci pe orice tip de drum public! Belgia nu se va umple de ghisee. Un mic GPS va fi montat pe toate masinile si motocicletele din tara iar acesta va inregistra ficare kilometru parcurs. Momentan se efectueaza un test pe 1200 de soferi care s-au oferit voluntari la acest proiect. 

Pretul pentru a sofa in Belgia devine urias. Condusul e gratuit intre 10 seara si 5 dimineata, dar intre 7 dimineata si 6 dupa-amiaza un kilometru de drum de oras va fi taxat cu 0.9 centi, pe autostrada va costa 0.5 centi iar drumurile nationale vor costa 0.65 centi pe km. 

Cum in tari ca Belgia sunt foarte multi oameni care locuiesc in orasele si muncesc in orasele mari, pretul pentru a merge la locul de munca ar putea fi urias. Daca cineva locuieste la 30 de kilometri de oras, inseamna ca va merge 60 km pe autostrada in fiecare zi, adica 5.4 euro. Sau 27 de euro pe saptamana, cu weekenduri libere. La 45 de saptamani pe an, asta inseamna 1215 euro doar ca sa ajungi la munca!

Sunt deja multi contestatari ai proiectului. Pe langa cost, mai exista si problema intimitatii soferului. Prin gps, autoritatile pot afla oriunde se afla oricand un sofer, poate sti daca acesta a parcat ilegal, a incalcat limita de viteza, sau daca a mers la amanta si nu acasa, la sotie, de exemplu. 

Belgienii vor decide daca vor introduce acest sistem dupa 25 mai, cand vor avea loc alegeri pentru un nou guvern. 

Sunt si oameni pentru acest sistem: "Poate asa vor evita oamenii sa mai circule cu masina in orele de varf. Iubesc orasul in care locuiesc, dar nu merg cu masina prin el pentru ca e pacat. E normal sa fie gandita asa problema, daca e cea mai buna metoda pentru a stopa aglomeratia infernala atunci asa sa procedam", spune un sofer care s-a oferit voluntar la studiu. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!