Olympique Marseille AC Milan Basile Boli bernard tapie finala champions league Liga Campionilor

FOTO ȘI VIDEO 30 de ani de la minunea din prima finală Champions League! Unchiul unui campion cu Farul Constanța a îngenuncheat cea mai bună echipă a lumii, marea AC Milan

Olympique Marseille a câștigat ediția inaugurală a Ligii Campionilor (numită până atunci Cupa Campionilor Europeni) după 1-0 cu AC Milan în finala de pe ”Olympiastadion” din Munchen.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 26 Mai 2023, 07:43
Data actualizarii: Vineri 26 Mai 2023, 07:54

Astăzi, 26 mai, se împlinesc 30 de ani de la prima finală din istoria Champions League (fosta Cupă a Campionilor Europeni devenită din sezonul 1992-1993 Liga Campionilor), Olympique Marseille - AC Milan 1-0 pe ”Olympiastadion” din Munchen.

Marseille, formația construită de controversatul Bernard Tapie, decedat în 2021, a învins marea echipă a lui AC Milan prin golul lui Basile Boli, fundașul francez născut în Coasta de Fildeș, unchiul lui Kevin Boli, fundaș și el, devenit recent campion al României cu Farul Constanța.

AC Milan era cea mai bună echipă din lume

Marseille (care o eliminase în turul 2 pe Dinamo, 0-0 și 2-0) îi avea, printre alții, pe Fabien Barthez, Jocelyn Angloma, Marcel Desailly, Alen Boksic, Rudi Voller, Abedi Pele sau Didier Deschamps, în timp ce la AC Milan străluceau, sub comanda lui Fabio Capello, Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Demetrio Albertini, Franco Baresi, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Roberto Donadoni sau Jean-Pierre Papin.

Milanul era echipa numărul 1 a lumii în acea perioadă, în care a câștigat 3 Cupe ale Campionilor Europeni/Ligi ale Campionilor (1989, 1990, 1994), 3 Supercupe ale Europei (1989, 1990, 1994) și 2 Cupe Intercontinentale (1989, 1990) și a mai jucat 2 finale de Champions League (1993, 1995).

După trofeul Champions League, potopul: Olympique Marseille, retrogradată în Ligue 2 

A fost o victorie surprinzătoare, după care au apărut controversele: mai mulți fotbaliști de la Marseille au fost acuzați de dopaj înaintea și chiar în timpul finalei, apoi au venit lovitura legată de implicarea patronului Bernard Tapie în aranjarea de meciuri (scandalul OM - Valenciennes) și, într-un final, retrogradarea câștigătoarei Champions League în liga a doua din Franța!

Finala de la Munchen rămâne în istoria fotbalului și pentru că a fost ultimul meci jucat în carieră de marele atacant olandez Marco van Basten.

Finala Champions League 1993: Olympique Marseille - AC Milan 1-0 (Boli '44)

Olympique Marseille: Barthez - Angloma (62 Durand), Boli, Desailly - Eydelie, Sauzee, Deschamps, Di Meco - Pele, Boksic, Voller (79 Thomas)

Antrenor: Raymond Goethals

AC Milan: Rossi - Tassotti, Costacurta, Baresi, Maldini - Donadoni (58 Papin), Albertini, Rijkaard, Lentini - Van Basten (86 Eranio), Massaro

Antrenor: Fabio Capello

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!