EXCLUSIV Duckadam despre CSA Steaua: „Își merită soarta! Nu au niciun viitor”

duckadam csa steaua liga 2 Liga 2 Helmut Duckadam
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 18 Martie 2024, 13:32
Data actualizarii: Luni 18 Martie 2024, 13:38

Helmut Duckadam a fost singurul component al Stelei 86, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, care a avut păreri critice despre funcționarea echipei de fotbal a CSA Steaua.

  • Sport.ro a vorbit cu Helmut Duckadam despre CSA Steaua

Eroul de la Sevilla a intrat în contradicție de idei cu foștii lui coechipieri Gabi Balint, Marius Lăcătuș, Adrian Bumbescu, Ștefan Iovan, Victor Pițurcă și Tudorel Stoica.

Duckadam consideră și acum că menirea unui club ca CSA Steaua nu este să aducă jucători străini și să forțeze intrarea în play-off, ci să crească fotbaliști la propria Academie, să facă o echipă formată în majoritate din aceștia, pe care chiar să-i vândă ulterior, după ce câștigă experiență prin meciuri în picioare în Liga a doua.

„Cei de la Academia CSA au câștigat campionatul la Elite, au jucători tineri foarte buni. Eu am spus asta de doi ani, o spune și Ogăraru, o spun și alții: nu e normal ca o echipă care nu are drept de promovare să folosească jucători străini cu vârste de 30 de ani, cu salarii bune, în loc să dea șansa unor tineri. Eu știu un caz.

Un jucător de 18 ani a fost în probe la CSA Steaua, a fost agreat în prima fază de antrenor, dar apoi, probabil, au intervenit alte interese. Plus că impresarii, după cum am mai spus, sunt foarte importanți în România.

Cei de la CSA au preferat să ia jucători străini, în loc să dea șansa unui jucător tânăr, care avea perspective”, își spune părerea cel care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele patru lovituri apărate în finala CCE de la Sevilla, pe 7 mai 1986.

7 jucători străini are CSA Steaua în lotul pentru acest sezon, conform transfermarkt.com: Kevin Ceceri (fundaș central argentiniano-italian, 28 de ani), Wallace (fundaș central brazilian (34 de ani), Rober Sierra (mijlocaș central spaniol, 27 de ani), Gianluca Mancuso (mijlocaș central argentiniano-italian, 26 de ani), Pau Miguelez (extremă stânga, spaniol, 25 de ani), Nacho Herras (atacant central spaniol, 26 de ani) și Tsvetelin Chunchukov (atacant central bulgar, 29 de ani).

Actualul analist sportiv crede că gruparea din Ghencea își putea face o echipă frumoasă, formată din tineri jucători: „Cu siguranță, rezultatele nu veneau imediat, dar puteai construi ceva. Și chiar dacă n-aveai drept de pomovare, îți făceai o echipă de care să vorbească lumea”.

Cît despre ratarea calificării în paly-off-ul Ligii a doua în acest an, Duckadam consideră că „după cum s-au organizat cei de la club, își merită soarta.”

Doar 7 jucători de maximum 21 de ani are CSA Steaua în actualul lot: Adrian Frânculescu (portar, 19 ani – 17 meciuri bifate), Costel Avram (fundaș central, 21 de ani – 6 jocuri în actualul campionat), David Maftei (fundaș dreapta, 19 ani – 17 apariții), David Matei (mijlocaș central, 17 ani – 14 jocuri), Alin Raicu (mijlocaș central, 18 ani – 13 jocuri), Andrei Cristea (mijlocaș ofensiv, 17 ani – un meci) și Răzvan Florea (extremă dreapta, 17 ani – nicio apariție într-o partidă oficială).

Duckadam: „N-a fost un proiect vandabil. N-a fost nimic!”

Fostul mare portar a vorbit dechis și despre relația cu foștii săi colegi cu care a realizat marea performanță din 1986: „Au fost diferențe de opinie. Eu susțineam un punct de vedere, ei altul, dar asta nu a influențat relația dintre noi ca oameni. Ne spunem părerea. Ei pe a lor, eu pe a mea. Cu Marius Lăcătuș, cu Balint sau cu oricine. Fiecare ține la părerea lui, dar, până la urmă, se pare că eu am avut dreptate. N-a fost niciun proiect vandabil la echipa asta, n-a fost nimic”. 

Întrebat dacă vede vreun viitor al echipei de fotbal CSA Steaua, Duckadam a fost tranșant: „Nu au niciun viitor, nicio șansă. Probabil se va schimba acum tot lotul, probabil se va schimba antrenorul, dar, dacă nu vine de sus o direcție clară, n-au cum să facă ceva”. 

Ne putem gândi chiar la o desființare a secției de fotbal? Răspunde portarul de legendă al Stelei: 

„E și asta o posibilitate. Păcat că au Centrul ăla de copii bine coordonat de Ogăraru, plus că sunt Iovan, Bumbescu și ceilalți acolo, au o bază sportivă foaret bună. Dar problema de la prima echipă trebuie reanalizată”.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!