VIDEO Gică Hagi, monolog maraton: "Asta e buba fotbalului românesc! Dragilor, vă mai doriți sau o lăsați moale?"

Gica Hagi farul Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 12 Februarie 2022, 21:11
Data actualizarii: Sambata 12 Februarie 2022, 21:15

Gică Hagi a avut parte de o conferință de presă maraton după meciul Farul - FC Voluntari 3-0.

Timp de aproape 40 de minute, "Regele" a vorbit despre problemele din fotbalul și din societatea românească. Hagi a dezbătut atât problemele sportive, cât și cele administrative, solicitând implicarea autorităților locale și a multinaționalelor în susținerea sportului.

Gică Hagi: "Asta e buba fotbalului românesc - ritmul jocului, nu fizicul"

Hagi spune că marea problemă a fotbalului românesc este ritmul, nu fizicul pe care jucătorii noștri îl au în comparație cu vedetele Europei.

"Ritmul și intensitatea contează cel mai mult. Ritmul contează cel mai mult. România este depășită de ritmul jocului. Adică ofensiv. Nu știm să joc ofensiv. Defensiv înseamnă intensitate, pentru că mă duc și mă lupt cu tine. Ofensiv trebuie să știu să joc fotbalul. La ritm suntem depășiți, nu la intensitate. Fotbalul e o geometrie în spațiu. Cine nu știe geometrie, e greu să joace fotbal. Dacă nu ești rapid la informație și distribuție, e greu să joci fotbal. Ești depășit de orice, ajungi cu o secundă în urmă în fiecare zi. Asta e buba fotbalului românesc - ritmul jocului, nu fizicul! Vă spune Hagi! Nu contează mușchii ăia arătați prin ziare. La 18-19 ani nu poți să faci asta, o ai la 23, 24, 25 de ani. Trebuie să lași creșterea biologică, nu poți accelera nimic. Când accelerezi, se întâmplă altele. Fiecare persoană e diferită, trebuie tratată individual. Ce, eu am avut mușchi? Scuzați-mă! Am fost și eu normal. Credeți că s-a schimbat vreodată rolul decarului sau al fundașului dreapta? Eu cred că nu. A evoluat un singur lucru - ritmul jocului. Intensitatea era mai mare în '70, '80. Ce-ți dădeau ăia la gioale! Atunci era intensitate, te mâncau ăia. Și acum? D-aia se ciocnesc, se lovesc și se accidentează. Pentru că ritmul e mult mai mare. Trebuie să ai stofă, să ai tehnică - informare, distribuție. Unde o iau și cum o dau. Asta vorbesc eu cu jucătorii. Eu le antrenez mintea, nu corpul.

Niciodată România n-o să poată să ajungă în vârf mai mult decât noi până când n-o să învețe să joace fotbal. Dacă te duci pe conceptul nordic, niciodată, dar niciodată nu o să ajungem la Europene sau Mondiale. Pentru că ADN-ul nostru nu e nordic. Românul e creativ, e latin. Și avem un avantaj mare, poate cel mai mare din Europa - naționalizarea, avem de toate națiile. Ai toate culturile, ai și jucător neamț, ai și turc, machidon, oltean adevărat, ai de toate! Și toți suntem români. 

Trebuie să jucăm fotbal, ăsta e conceptul bun, cu o singură strategie. Altfel nu ajungi niciodată cel mai bun. Eu nu cred că există alt proiect în România. Nu ne-ați depășit pe noi și trebuie să ne depășiți, așa cum noi i-am depășit pe cei din '70. Cum au făcut cei de la U21, tot români au fost și au dat patru croaților, patru englezilor, n-au luat gol cu Franța, i-au luat la rând pe toți. Dar pentru a avea succes mare, trebuie să-l planifici", a spus Hagi.

Gică Hagi: "Primăriile și consiliile să facă infrastructură, străzi, parcuri, spitale, terenuri de fotbal și să vedeți cum înflorește România"

Ulterior, managerul tehnic de la Farul a făcut un nou apel la adresa Guvernului României, autorităților locale și multinaționalelor.

"Domnilor, Guvernul, cei din politică, susțineți fotbalul, sportul! Cum susțin cei de afară. Trebuie bugete, așa cum orice multinațională are. Am spus de tehnic, acum spun de administrativ - bugete. Facilități pentru sport se cheamă. De cine trebuie făcute? De multinaționale! Angrenați multinaționalele în sport! Suntem privați. În '90 ne-am privatizat. Multinaționalele să vină să susțină. Produc bani cu nemiluita în România, miliarde. Cum se susține?

Iar primăriile, consiliile să facă infrastructură, străzi, parcuri, spitale, terenuri de fotbal și să vedeți cum înflorește România. N-o să mai fie totul gri, negru. D-aia a ajuns Dinamo cum a ajuns, aici e problema mare. Într-un campionat normal există formatori, există bază, piramida care trebuie să formeze și cluburi care să-și dorească performanța. România își dorește să iasă în Europa?

Dragilor, vă mai doriți sau o lăsați moale? Unde sunt echipele mari, cu bugete de 20-30 de milioane? Cum să plătim jucătorii, unde să-i găsim? Îți fug ăia în trei secunde, abia așteptăm să-i vindem. Românul ce face? Mai construim ceva, mai clădim ceva?", a mai spus Hagi.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!