INTERVIU Gheorghe Tadici, despre meciul cu Portugalia: "Nu se pune problema învingătoarei. Nu există nicio emoție pentru calificare". Partida e miercuri pe Pro Arena și VOYO (22:15)

Portugalia - Romania baraj cm 2023 handbal feminin echipa nationala handbal feminin Gheorghe Tadici Handbal feminin Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2023, 15:47
Data actualizarii: Miercuri 12 Aprilie 2023, 09:35

Portugalia - România, returul barajului pentru calificarea la CM 2023 de handbal feminin, va fi miercuri, de la 22:15, în direct pe Pro Arena și VOYO.

Gheorghe Tadici (71 de ani) crede că naționala României a rezolvat calificarea la CM 2023 încă din manșa tur, după victoria la scor, 35-20. Fostul selecționer e de părere că diferența de valoare între cele două reprezentative este încă mare, deși portughezii au început să facă progrese și la nivel de handbal feminin. 

"Nu există nicio emoție pentru calificare, nu a existat nici înainte de meciul tur"

"În mod cert va fi o victorie. Acum, la ce diferență, nu știu. E importantă victoria, pentru că orice victorie înseamnă puncte pentru România. Nu există nicio emoție pentru calificare, nu a existat nici înainte de meciul tur, din punctul meu de vedere. Pentru că, în ciuda faptului că s-au exprimat niște temeri în urma unui meci amical jucat în Portugalia, unde ele au învins Spania la un gol (n.r. - Portugalia - Spania, scor 20-19, 5 martie 2023), statistica era clară. Portugalia nu a participat niciodată la un turneu final de Campionat Mondial și a fost o singură dată, la un European, în 2008, când au terminat pe ultimul loc.  

  • Suspendare record în handbalul românesc! Gheorghe Tadici și-a înjurat jucătoarele și va plăti scump

Au fost în urnele 3 și 4 la tragerile la sorți în ultimii 7-8 ani de zile. Este adevărat că, după ce portughezii au rezolvat problema la nivelul handbalului masculin, au început să dea o mai mare atenție handbalului feminin. Fieful lor este în Madeira, unde sunt două echipe care produc jucătoare. De altfel, de acolo provine și Barbosa (n.r. - Alexandrina Cabral Barbosa, handbalistă spaniolă de origine portugheză care a evoluat la Oltchim Rm. Vâlcea, Itxako, Rulmentul Brașov, Thuringen, Fleury Loiret, Rostov-Don, Nantes, CSM București, Gloria Bistrița-Năsăud), care a fost naturalizată între timp pentru Spania. De acolo face selecție Benfica, cea mai bună echipă portugheză de club, care a luat naștere de curând.  

"Sunt apte toate jucătoarele României, nu ar fi vreun motiv să nu câștigăm"

Nu cred că se pune problema învingătoarei. Din câte știu, sunt apte toate jucătoarele României, nu ar fi vreun motiv să nu câștigăm. Au plecat de luni în Portugalia, au avut ziua de astăzi de odihnă și de pregătire, nu cred că se pune problema să existe dificultăți și să nu câștige. După cum știu eu, Florentin Pera și Bogdan Burcea sunt doi antrenori profesioniști, ambițioși, vor pregăti foarte bine meciul, la fel cum au făcut și la meciul tur.

Echipa a fost foarte bine motivată, în condițiile în care au întâlnit totuși o echipă care a pus probleme mai deosebite doar 10-15 minute, pe fondul unor ratări ale noastre unu la unu de pe semicerc. După ce ne-am desprins pe tabelă, jocul a decurs net în favoarea echipei noastre, la fel cum cred că se va întâmpla și în Portugalia. 

"Turneul final este cu totul altceva, acolo sunt echipe valoroase"

Turneul final este cu totul altceva, acolo sunt echipe valoroase. Noi venim de la ultimele ediții cu rezultate de locurile 12-13. E un prag psihologic pe care am fi putut să îl depășim acum, la Europeanul care a fost în Macedonia și Slovenia, însă nu cred că mai trebuie să aduc eu aminte modul în care am jucat cu Muntenegru și cu Slovenia. Sper ca la acest Campionat Mondial, care este cel mai important din ciclul preolimpic, să ne descurcăm bine. De aici te duci în grupe preolimpice și ai șanse să te califici la Jocurile Olimpice, care este și obiectivul principal al echipei naționale feminine.  

Cred că naționala feminină de handbal este singura de la jocuri a României care poate ajunge la Paris, chiar dacă includem aici și echipa de băieți, care nu cred că vor avea prea multe șanse să se califice. Să dea Dumnezeu să se califice, dar trebuie să fim realiști, mai au mult până departe.

Echipa feminină are șanse bune de calificare la Olimpiadă, dar depinde și de ceea ce va oferi Federația. Mă gândesc că ar putea să ofere condiții similare cu ceea ce oferă acum la echipa de băieți. Și atunci în mod sigur vor pregresa. Am mare încredere și în cei doi antrenori, în care Comisia Tehnică și Consiliul de Administrație a FRH și-au pus nădejdea", a declarat Gheorghe Tadici pentru Sport.ro.

CM 2023 se va disputa în Norvegia, Danemarca și Suedia

Campionatul Mondial va avea loc în perioada 29 noiembrie - 17 decembrie 2023. Meciurile se vor disputa în Norvegia, Danemarca și Suedia, iar 32 de țări vor lua startul la turneul final. Alături de naționalele țărilor care găzduiesc competiția, sunt deja calificate Franța, Muntenegru, Olanda (după Euro 2022), Angola, Camerun, Congo, Senegal (după Campionatul African 2022), Argentina, Brazilia (după Campionatul Central și Sud-American 2022), China, Iran, Japonia, Kazahstan, Coreea de Sud (după Campionatul Asiatic 2022), Chile și Paraguay (după Campionatul Americii Centrale 2023). Ultimele participante vor fi aflate după barajele europene (10), după disputarea Campionatul Nord-American și Caraibian 2023 (2) și după acordarea de wild carduri (2). 

România este 99% calificată după victoria din tur, 35-20, iar returul va avea loc în Pavilhao Municipal din Paredes, la 25 km distanță de Porto. Sorina Grozav (23 de ani), de la Rapid, a fost cea mai bună marcatoare în meciul tur cu Portugalia, cu 7 goluri înscrise. 

În celelalte baraje sunt programate meciurile Serbia - Turcia (Belgrad / în tur 33-24), Ungaria - Islanda (Erd / în tur 25-21), Kosovo - Polonia (Priștina / în tur 22-36), Slovenia - Italia (Ljubljana / în tur 31-25), Grecia - Germania (Chalkis / în tur 13-39), Cehia - Elveția (Brno / în tur 32-31), Spania - Austria (Antequera / în tur 28-28), Ucraina - Macedonia de Nord (Kisvarda / în tur 24-22) și Croația - Slovacia (Slavonski Brod / în tur 25-23).

Foto - FRH - Federația Română de Handbal (FB)

VIDEO EXCLUSIV Gol spectaculos marcat de Crina Pintea în România - Portugalia 35-20

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!