Fotbal intern

OPINIE / Becali G., Borcea C., Becali I., trei povesti de succes

Zilele in care condamnatii intrau la inchisoare si ieseau abuzati si stigmatizati au trecut de mult.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 09 Iulie 2018, 12:19
Data actualizarii: Luni 09 Iulie 2018, 12:27

Gabriel Chirea //
[email protected]

Acum, cei mai adaptabili dintre ei ies mai bogati, mai sanatosi, cu carti scrise si publicate, casatoriti cu alte femei si cu mai multi copii, dar greu de spus daca sunt reabilitati in vreun fel.
 
Una dintre cele mai bune perioade din istoria FCSB a fost cu Gigi Becali la inchisoare (3 titluri consecutive de campioni, 1 Cupa si 2 Supercupe ale Romaniei, 1 calificare in grupele Champions League si 1 calificare in grupele Europa League, plus transferuri de zeci de milioane de euro). In cei 2 ani de detentie, aferenti celor 3 condamnari primite (schimbul de terenuri, "Dosarul Valiza" si sechestrarea de persoane), este foarte posibil ca creditorul "ros-albastrilor" sa fi scris la "universitate" mai multe carti decat citise in toata viata lui (dezvaluise mai demult ca il doare capul daca citeste prea mult, dar se pare ca scrisul e alta mancare de peste). Acum se lauda ca a castigat la CEDO un proces in privinta condamnarii pentru schimbul de terenuri cu MApN si ca cere 3 milioane de euro despagubiri pentru ca statul roman s-ar fi "rugat de el" ca sa faca un troc dezavantajos, primind un teren cu 900.000 de euro mai putin valoros (de fapt, la pretul pietei, diferenta ar fi de mai multe milioane). Asa ca trebuie sa ne pregatim sa platim noi despagubirile, din propriul buzunar, ministrilor si oficialilor Armatei, care au decis schimbul si, probabil, au fost recompensati pentru afacerea proasta in dauna statului, sau lui Becali, care a dat un teren in Tunari si a primit altul in Pipera.

Cat timp a stat la inchisoare, Cristi Borcea, cel care spunea la eliberare ca are nevoie de sedinte de consiliere psihologica, a schimbat nevasta, a mai facut niste copii si a iesit si mai bogat cu 60 de milioane de euro, dupa 4 ani in spatele gratiilor in care afacerile cu gaz i-au mers perfect, vanzand produse petroliere chiar si penitenciarului unde era inchis. E normal sa ai nevoie de psiholog cand ai executat doar 4 ani de inchisoare in "celula VIP", dupa ce ai fost acuzat ca ai sustras milioane de euro de la clubul de fotbal pe care il conduceai (inselaciune, evaziune si spalare de bani) si ca ai fi mituit judecatoarea care se ocupa de dosarul tau, cu care, ca bonus, ai mai intretinut si relatii sexuale.
 
Ioan Becali, cel care a fost acuzat ca ar fi condus o adevarata retea infractionala de spalare de bani si evaziune fiscala, a executat doar 4 ani de inchisoare (martie 2014 - mai 2018), desi a fost condamnat la 6 ani si 4 luni in "Dosarul Transferurilor" si la inca 7 ani si 4 luni in "Dosarul Mita pentru Judecatoare". Sursele judiciare, au dezvaluit ca nu s-a reusit recuperarea prejudiciului in cazul fostului impresar, adica 22.493.491 lei plus penalitati, desi taximetristii, care traverseaza Pipera, se pot lauda ca pot indica cu siguranta care sunt vilele lui "Domn Giovani".

Si astea sunt doar trei exemple, despre cat de greu le este unora la inchisoare si cat de complet este procesul de reabilitare. Se pare ca mai greu e de noi, care ramanem afara si trebuie sa producem cei 4.000 de lei cat costa lunar intretinerea unui detinut...

Modifică setările cookies