INTERVIU | Ciolacu, fotbalist si antrenor la 25 de ani: "Sper sa ajung sa antrenez Rapid in Liga 1!"

Andrei Ciolacu antrenor interviu planuri Rapid Fotbal intern INTERVIU | Ciolacu, fotbalist si antrenor la 25 de ani
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 22 Iunie 2018, 19:22
Data actualizarii: Vineri 22 Iunie 2018, 22:34

Atacantul, care este un fan rapidist impatimit, a jucat in Singapore, isi va lua licenta B UEFA la 25 de ani si vrea sa se intoarca in Giulesti, ca jucator sau ca antrenor.

Autor: Gabriel Chirea

Andrei Ciolacu (25 ani) este foarte aproape sa obtina licenta B UEFA, fiind cel mai tanar cursant al Scolii Federale de Antrenori, dintre cei care vor da examenul la inceputul lunii iulie. Atacantul a crescut la Rapid, legitimandu-se la clubul giulestean la varsta de 10 ani si a trecut prin toate categoriile de varsta pana la seniori. El a dezvaluit pentru Sport.ro cum a fost in Polonia si Singapore, unde a evoluat in ultimii ani, dar si cum a decis sa inceapa deja cursurile scolii de antrenori, desi este fotbalist activ si mai vrea sa joace 10 ani.

Cand vei obtine licenta B UEFA?

Tocmai am terminat cursurile, astazi a fost ultima zi. Urmeaza sa dau examenul pe 9 iulie. Cursurile s-au desfasurat pe parcursul a 3 luni, cate 4 module a cate o saptamana. Am avut atat cursuri teoretice, cat si cursuri practice, adica am antrenat grupe de copii. Am fost coleg de grupa cu Ionut Stancu, Andrei Cristea, Stefan Grigorie, Dinu Sanmartean, Adi Dulcea... Bogdan Lobont a venit la doua cursuri si ne-a vorbit, ne-a predat antrenamentul cu portarii. Ne-a mai predat preparatorul fizic al echipei nationale (n.r. - Christos Papadopoulos). Din cate am inteles, Lobont avea de recuperat, el fiind cursant al promotiilor trecute. Cred ca am fost cel mai tanar cursant, impreuna cu un al baiat care era de  aceeasi varsta cu mine.

Cum au fost cursurile de antrenor?

A fost o experienta buna pentru mine, desi nu am de gand sa incep chiar de acum cariera de antrenor. Dar am jucat la Juventus, am fost in Bucuresti si am avut ocazia sa particip. Ma gandeam de cand eram la Tg. Mures, dar era mai greu, pentru ca se cere prezenta 100%, deci nu poti lipsi. Nu se stie niciodata pe viitor, asta e primul pas, urmeaza licenta A, licenta PRO... Acum trebuie sa astept minim doi ani intre licenta B si licenta A, la fel intre A si PRO, iar PRO-ul mai dureaza vreo 3 ani. Am calculat ca ar mai dura vreo 6-7 ani pana iti iei toate licentele. E mai greu daca te apuci de ele la final de cariera, la 30-35 de ani, si mai dureaza 6 ani ca sa iei PRO-ul. Cum s-a si intamplat in Liga 1, multi antrenori s-au apucat tarziu si nu au toate gradele luate la timp. Eu am fost prevazator, am urmarit realitatea fotbalului romanesc, pentru ca e cea mai buna inspiratie. Daca o iei din timp, treptat, nu reprezinta un efort deosebit.

POATE FI "SECUND" LA RAPID, LA 25 DE ANI!

La ce nivel vei putea sa antrenezi cu licenta B?

Pot sa fiu antrenor secund la Liga a 3-a si la Liga a 2-a si principal la copii si juniori. Practic, acum pot sa fiu "secund" la Rapid! (rade) Dar am doar 25 de ani si vreau sa mai joc. Nu ma gandesc deocamdata sa devin antrenor, vreau doar sa obtin diplomele. Desi sunt exemple multe in lume de antrenori tineri, Thomas Tuchel sau Julian Nagelsmann sunt doi tehnicieni tineri, care imi vin acum in minte. Oricum, este cu totul altceva fata de ce credeam. M-a ajutat sa imi clarific diverse chestiuni si sa inteleg faptul ca daca sunt jucator, nu inseamna foarte mult in antrenorat. Ma ajuta un pic, dar este o cu totul alta activitate. E mai simplu sa te concentrezi pe ce ai de facut ca jucator, decat sa gandesti, sa organizezi si sa comunici cu 20-30 de oameni. Este mult mai mult stres, munca si responsabilitate in meseria de antrenor, decat in cea de fotbalist. Ca antrenor, ca sa pregatesti 2 ore de antrenament, trebuie sa mai consumi alte 5-6 ore cu organizarea.

Mai ramai la Juventus sau ai alte planuri?

Nu, am terminat contractul cu Juventus, sunt liber de contract si imi caut o noua echipa. Astept sa vad ce oferte vor veni. Nu as refuza Asia, nu as refuza nici Singapore, dar e un pic dificil pentru ca s-a redus numarul de jucatori straini si ar trebui sa plece cineva ca sa se elibereze un loc. Din punct de vedere sportiv, financiar si al nivelului de trai, m-am simtit foarte bine acolo. Nu as spune nu unei oferte serioase din Romania, dar la noi nu prea exista stabilitate. 

Cum au fost experientele in strainatate, din Polonia si Singapore?

Polonezii sunt peste ce exista in Romania in ceea ce priveste pregatirea fizica, infrastructura si conditiile materiale. Ei sunt vecini cu Germania si au importat cam toata metodologia germana, fiind foarte bine organizati. Ei nu vin cu acelasi bagaj tehnic ca noi, nu se nasc cu talentul asta, dar compenseaza prin munca multa, prin metodele de antrenament adoptate si prin seriozitate. Ne lasa in urma cu pregatirea fizica si rezultatele de la echipa nationala arata lucrul asta cel mai bine. Sunt multi jucatori polonezi care joaca in marile campionate ale lumii, dar mai putini romani. In Singapore a fost ceva exotic. Fiind european, voiau sa invete de la mine, ma consultau cum se lucreaza in Europa. Ii privesc pe europeni cu respect, ca pe cineva superior in privinta fotbalului si vor sa invete si sa adapteze la ei ce afla nou. Pot sa glumesc, ca mi-am inceput de acolo un pic cariera de antrenor. M-au ajutat sa ma integrez foarte repede si isi doreau sa imbunatateasca nivelul.

A JUCAT IN TARA UNDE S-AU INTALNIT TRUMP SI KIM JUNG-UN

Singapore cum e ca tara?

Singapore e cea mai dezvoltata tara in care am fost vreodata si cred ca e destinatia mea preferata. Poate fi un exemplu pentru Romania, pentru ca a facut saltul in 1-2 generatii de la o tara agricola la una foarte tehnologizata. Au fost colonie britanica, inca sunt influente foarte puternice ale englezilor si ale americanilor acolo. Este o tara dezvoltata si foarte sigura, drept dovada ca intalnirea dintre Trump si Kim Jung-Un s-a tinut in Singapore. Au legi foarte drastice, au camere de luat vederi peste tot si este considerata una dintre cele mai sigure tari din lume. De ce nu este in Romania ca in Singapore? Pentru ca acolo, daca arunci gunoi pe jos sau bei apa in metrou, ai 500 de dolari amenda. Si se plateste! Daca fumezi in spatii publice, primesti amenda 2.000 de dolari. Au invatat si s-au civilizat de frica. Altfel cum sa inveti omul?

Ce fel de antrenor vei fi?

Este o chestie relativa ca sunt atacant. Depinde foarte mult de jucatorii avuti la dispozitie, de potentialul lor si de spiritul clubului. Degeaba le ceri jucatorilor sa joace ca Barcelona, daca nu ai jucatori pentru acel stil de joc. Inainte sa incep scoala de antrenori, spuneam ca sunt atacant, ca imi place stilul tiki-taka si ca as vrea ca echipa mea sa joace foarte ofensiv. Cred ca e chiar indicat ca jucatorii sa faca astfel de cursuri, pentru a intelege mai bine niste probleme cu care se confrunta antrenorul si pentru a pricepe fenomenul in ansamblul lui.

AR VENI SA JOACE LA RAPID, IN LIGA A 3-A 

Daca apare oferta de la Rapid, din Liga a 3-a, o iei in considerare?

Sigur ca da. Intotdeauna voi lua in considerare o oferta de la Rapid. Am spus intotdeauna ca acolo este casa mea si nu am ezitat nici cand am fost legitimat la alte echipe sa merg la meciuri, sa intru in vestiar sau sa incurajez Rapidul. Am jucat la Rapid de la 10 ani, pana la seniori, 13 de ani am stat la Rapid. Visul meu este sa mai pot juca pe Giulestiul nou si galeria sa cante. Sunt convins ca ziua aceasta va veni. Nu stiu cand, dar sunt convins ca ma voi intoarce intr-o zi. Deocamdata, ma concentrez pe cariera de jucator, pentru ca sunt abia la jumatatea ei. Alt vis e sa antrenez Rapidul. Sper ca mai am 10 ani de jucat fotbal, mai am timp la dispozitie ca sa imi iau licenta PRO, pana ajunge Rapidul inapoi in Liga 1, si stau la rand sa antrenez Rapidul. Pentru ca, in momentul asta, cred ca sunt altii care merita mai mult decat mine.   

 

Andrei Ciolacu

Data nasterii: 9 august 1992 (25 ani)

Locul nasterii: Bucuresti

Post: atacant central, atacant lateral

Valoare actuala de piata: 100.000 euro

Echipe: Rapid (2009-2014), CS Otopeni (2012, imprumut), Slask Wroclaw (2015-2016 / Polonia), ASA Tg. Mures (2016-2017), Warriors FC (2017 / Singapore), Juventus Bucuresti (2018)

Echipa nationala: U21 (3m / 0g)

Scoala: absolvent al Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport Bucuresti (promotia 2016)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!