INTERVIU Dorin Goian: „Pușcaș dă gol când ne arde buza mai tare! Ucraina e peste noi și individual, și ca echipă”

Dorin Goian EURO 2024 George Puscas interviu Romania EURO 2024 Dorin Goian
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 17 Iunie 2024, 08:39
Data actualizarii: Luni 17 Iunie 2024, 08:49

Dorin Goian (43 de ani) a jucat pentru România, ca fundaș central, la Campionatul European din 2008, în meciurile cu Franța (0-0) și Italia (1-1).

„Goe”, cum i se spunea pe vremea când era fotbalist, vorbește despre actuala națională, care joacă azi primul meci la Euro, împotriva Ucrainei.

Care ar fi atuurile naționalei actuale?
Punctul nostru forte este coeziunea, adică grupul, echipa. Noi numai de asta ne putem agăța. Și de asta ne-am și calificat de pe primul loc în grupă, pentru că am fost într-adevăr o echipă. Dacă în 2008 mai puteam număra doi-trei jucători cu o calitate foarte mare și care puteau face diferența, acum n-am putea spune același lucru. Poate Ianis, dar el n-a jucat constant. România este acum o forță datorită echipei. 

  • Dorin Goian

Deci s-avem încredere în echipă, și nu neapărat într-un jucător sau în doi...
Fără doar și poate. 

Interviu cu Dorin Goian, înainte de România - Ucraina

Ați dat un singur gol la acel European din 2006. Cine crezi că poate marca din naționala actuală?
Poate marca Ianis, poate marca Drăguș sau Dennis Man, ba chiar Pușcaș.

Păi Pușcaș înscrie foarte rar...
El dă când ne arde buza mai tare. E adevărat că noi nu prea am marcat la turneele finale pentru că, în general, plecăm cu șansa a doua. Noi, românii, ne-am apărat mai mult decât am atacat. Ne-am apărat și cu Columbia, și cu Argentina, în 94. Plecam foarte bine pe contraatac. Preponderent, posesia era de partea adversarilor, ăsta este adevărul. Important e ca atunci când avem ocazii de gol să fim focusați, concentrați și să marcăm. Asta înseamnă eficiența în fotbalul de azi, să marchezi din puținele ocazii pe care le ai. 

„Ucraina e peste Belgia!”

Și cu Ucraina ar cam trebui să ne apărăm, nu?
Mi-e greu să cred că vom aborda meciul cu Ucraina pe atac, pentru că sunt peste noi, atât individual, cât și ca echipă. Ei au prima șansă, eu îi consider pe ucraineni principalii favoriți la câștigarea grupei, peste belgieni. Dar e primul meci, trebuie să fim încrezători, să sperăm că vom face un meci bun și că nu vom pierde. E foarte important măcar să nu pierdem. 

Ceva șanse să-i batem?
La un turneu final se poate întâmpla orice. Cu organizare, public, noroc, inspirație, avem șansa noastră. Orice e posibil. 

Dorin Goian, despre Radu Drăgușin

Radu Drăgușin joacă pe postul tău. Ce calități, ce defecte vezi la el?
E deja jucător de bază al echipei naționale, a dus greul în preliminarii, România a primit cele mai puține goluri din grupă. Chiar dacă nu prea a jucat la Tottenham, rămâne un jucător important pentru națională, un pion important al defensivei. 

Îl vezi jucând în viitor la o echipă mai mare decât Tottenham?
Potențial are. Ca să joace la o echipă mai mare decât Tottenham, trebuie să joace la Tottenham. 

Un gând pentru națională? Ce le-ai spune băieților dacă ai fi lângă ei înainte de meciul cu Ucraina?
Încredere, încredere și încredere. Nu avem nimic de pierdut, este generația căreia i s-au dat cele mai puține șanse de calificare, dar ei au reușit această performanță. Trebuie să trateze acest turneu final cu mare încredere. Orice s-ar întâmpla, ei au făcut performanță până în acest moment. 

  • Dorin Goian a evoluat în 69 de meciuri pentru naționala României, marcând 5 goluri
  • Goian a jucat pentru Foresta Fălticeni, Gloria Buzău, Ceahlăul Piatra Neamț, FCM Bacău, Steaua, Palermo, Rangers, Spezia și Asteras Tripolis. 
  • A cucerit cu Steaua două titluri de campion (2005 și 2006), s-a calificat în semifinalele Cupei UEFA (2006) și a jucat de trei ori consecutiv în grupele Champions League (2006-2007, 2007-2008 și 2008-2009).

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!