INTERVIU Gabi Balint, la 60 de ani: „Pentru următorii 10 ani, îmi doresc să... trăiesc și să devin un țăran adevărat!”

Gabi Balint Balint 60 de ani Balint aniversare Gabi Balint aniversare Fotbal intern
Florin Caramavrov
Data publicarii: Marti 03 Ianuarie 2023, 20:27
Data actualizarii: Marti 03 Ianuarie 2023, 20:33

Câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, Gabi Balint împlinește azi 60 de ani.

Fostul internațional locuiește acum la Crainmăt (județul Bistrița Năsăud) într-o casă de 120 de ani, pe care a modernizat-o și de care este foate mândru. Azi a fost sunat continuu de prieteni și de rude, apoi, după amiază le-a făcut cinste celor mai apropiați la restaurant. 

Gabi, La mulți ani! Să trăiești, să-ntinerești! Cum te simți la 60 de ani?
Ca la 59 (râde)! Ca la 59, cu o zi înainte de a face 60. 

Deci nu se simte ceva deosebit?
Nu, nu, nimic. 

Am văzut o poză cu Hagi pe pagina ta de facebook, amândoi în costume populare...
Da, Hagi mi-a făcut ieri o surpriză extraordinară. A parcurs sute de kilometri ca să-mi spună „La mulți ani”. A stat câteva ore cu noi.

Cadoul lui Hagi

Și ce cadou ți-a adus?
Păi ce cadou mai frumos poate fi decât să vină Hagi să-ți spună în față „La mulți ani”? Cadourile materiale niciodată n-au contat pentru mine. Doar când eram mic și-mi doream să-mi aducă Moș Crăciun o minge sau să-mi cumpere tata de ziua mea tot o minge. Atunci mă bucuram de cadouri. Acum, cadourile sentimentale sunt mult mai importante. Să-i vezi pe toți cei care-ți sunt aproape lângă tine, să vezi că te iubesc, că-i iubești, că totul e frumos. Asta contează cel mai mult. Chiar acum merg cu familia la un restaurant, un grup mic, așa... Rude și cunoscuți mai vechi de-ai noștri. 

Gabi Balint la 10 ani (1973)

„Fix la 10 ani nu mai știu, dar la 11 ani mi-au făcut prima legitimație de fotbalist la Sângeorz-Băi. Mă antrenam cu juniori de până la 18 ani, eram cel mai mic. La 13 ani, m-am dus la echipa mare, venise tata antrenor. Am avut pile... Dar eram bun, fără falsă modestie. Jucasem cu fotbaliști de 18 ani, iar eu aveam 13 ani jumate. Și făceam față!”

Balint la 20 de ani (1983)

„Începusem să prind echipa la Steaua, eram așa spre consacrare în fotbalul românesc. Nu eram foarte bine, pentru că nu câștigasem niciun titlu, nimic. La 19 ani debutasem în echipa națională, eram deja în București de la 15 ani și jumătate”. 

Balint la 30 de ani (1993)

- câștigase Cupa Campionilor Europeni în 1986, Supercupa Europei în 1987, jucase încă o finală de CCE, în 1989 (0-4 cu AC Milan), toate cu Steaua București. Participant cu România la Campionatul Mondial din Italia 1990, a marcat două goluri, unul cu Camerun (1-2) și unul cu Argentina (1-1), după ce în preliminarii, la decisivul cu Danemarca (3-1), înscrisese de două ori! În 1990 s-a transferat la Real Burgos, în Spania, unde a jucat trei ani.

„Din păcate, la 30 de ani mi s-a întâmplat cel mai neplăcut lucru din fotbal – am fost nevoit să mă retrag după o accidentare. Doctorii mi-au spus că genunchiul meu nu mai rezistă. În perioada aceea, nu prea erau avansați cu medicina în acest domeniu”.

Balint la 40 de ani (2003)

a fost antrenor secund la naținală între 1994 și 1998, apoi a pegătit FC Bihor și Sportul Studențesc, revenind ca secund la prima reprezentativă în 2000 și 2001, secund la Galatasaray și principal la Sheriff Tiraspol chiar în anul în care a împlinit 40 de ani.

„Mi-aduc aminte că la 40 de ani mi-am luat carnet de motociclist, mi-am luat motor... Eram antrenor, dar nici nu mai știu pe unde...”

Balint la 50 de ani (2013)

a antrenat Sportul Studențesc, apoi a fost din nou secund la Galatasaray. A antrenat FC Timișoara în prima ligă și a ajuns după aceea selecționer al naționalei Republicii Moldova. Fix la 50 de ani o pegătea pe FC Vaslui.

„Atât de puțin importantă a fot vârsta asta pentru mine, încât nu îmi mai amintesc nimic. Cred că am promovat cu Craiova atunci... (n.r. - de fapt, la 51 de ani)”

Ce-și dorește Balint pentru următorii 10 ani:

„Când ajungi la vâsta asta, 60 de ani, încep durerile, mai scârțâie genunchii. Ce să-mi doresc pentru următorii 10 ani? Îmi doresc să... trăiesc. Să trăiesc alături de oamenii de care sunt înconjurat la țară, unde m-am retras... Să devin un țăran adevărat! Voi mai continua și la tv atât timp cât lumea va mai fi interesată de ce spun. E destul de greu, că trebuie să fac naveta. Posibil să intru live chiar de la mine, de la țară, că mi-am făcut un mic studio...”

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!