condamnare Cristi Borcea George Copos Gigi Becali Marian Iancu Fotbal intern

Fotbal cu iz PENAL | Romania poate avea Liga Condamnatilor, din care fac parte patroni, conducatori, arbitri, jucatori si agenti

►Marian Iancu, patronul Politehnicii Timisoara, a fost condamnat astazi la 12 de inchisoare cu executare
►Decizia a fost luata de Curtea de Apel Bucuresti, dupa un recurs facut de Iancu la condamnarea de 10 ani primita in prima instanta
►Iancu s-a alaturat altor nume importante din fotbalul romanesc al ultimelor doua decenii

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 14 Octombrie 2014, 18:52
Data actualizarii: Marti 14 Octombrie 2014, 20:21

Un nou nume important din fotbalul romanesc este in aceste momente protagonistul unui adevarat cutremur. Marian Iancu, unul dintre cei mai bogati patroni care au investit in fotbalul intern, a fost condamnat astazi la 12 ani de inchisoare cu executare de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul Rafo.

Marian Iancu, care a primit in 2011 o pedeapsa de 10 ani cu executare, a sperat sa intoarca decizia la recurs, insa judecatorii Curtii de Apel i-au mai adaugat inca doi ani la pedeapsa.

Astfel, Marian Iancu intra intr-un grup "select" al oamenilor de fotbal care vor trece pragul inchisorii, dupa nume la fel de sonore precum Gigi Becali (condamnat in mai multe dosare, printre care cel al Terenurilor MAPN si cel al Sechestrarii), Cristian Borcea, George Copos, Jean Padureanu, Gigi Netoiu (cu totii condamnati in Dosarul Transferurilor) si Cornel Penescu (condamnat intr-un dosar de dare de mita).

Pe langa numele mentionate mai sus, alti oameni extrem de importanti si de influenti din fotbalul romanesc inca au dosare pe rol, dosare in care procurorii vorbesc despre prejudicii mari si cer pedepse cu executare.

Patronii din fotbal implicati in dosare si anchete penale

Gigi Becali - patronul celui mai important club din Liga I, Steaua Bucuresti, Becali ispaseste o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare dupa ce a primit nu mai putin de 4 condamnari. Acesta a fost condamnat in mai multe dosare, printre cel al "sechestrarii", "dosarul schimburilor de terenuri cu MApN" si "dosarul Valiza".

Becali a profitat de o contopire a pedepselor, astfel ca va ispasi un total de 3 ani si jumatate. Acesta se afla inchis din luna mai a a anului trecut.

Cristi Borcea - fost actionar al lui Dinamo, Borcea este al treilea in "clasamentul condamantilor" din fotbalul romanesc, dupa nou-intratul Marian Iancu si dupa Dinel Staicu. Borcea are de ispasit o pedeapsa de 6 ani si 4 luni in urma condamnarii din Dosarul Transferurilor, cel mai lung si anevoios dosar de frauda din fotbalul romanesc.

Acesta a primit condamnari pentru inselaciune, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani in forma continuata.

Borcea se afla la inchisoare din luna martie a lui 2014.

George Copos - fostul patron al Rapidului are si el de ispasit o pedeapsa destul de lunga. Acesta executa 3 ani si 8 luni de inchisoare pentru condamnarea din Dosarul Transferurilor. Acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscala in cazul transferurilor lui Florin Bratu si Cristian Dulca. Se afla incarcerat tot din martie 2014.

Jean Padureanu - cel mai varstnic om dintre condamnati, Jean Padureanu a primit o pedeapsa de 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare in acelasi dosar al Transferurilor, fiind gasit vinovat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si evaziune fiscala. Acesta va ispasi, ca si George Copos, doar jumatate din pedeapsa, fiind trecut de 60 de ani.

Gigi Netoiu - tot parte a lotului "Transferurilor", Netoiu executa 3 ani si 4 luni de inchisoare. Acesta a fost gasit vinovat pentru cauzarea unui prejudiciu de 1,5 milioane de dolari in dauna statului roman si a peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Cornel Penescu - fostul sef al lui FC Arges a fost si el condamnat de judecatori. Acesta a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare intr-un dosar de mita, dupa ce l-ar fi platit pe arbitrul Ionica Serea pentru a-i ajuta echipa intr-un meci cu Steaua, dar si una cu executare intr-un dosar in care a aparut si numele lui Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei.

Dinel Staicu - fostul sef al Universitatii Craiova, Dinel Staicu a primit o condamnare de 12 ani de inchisoare pentru fraudarea Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.

Staicu a mai primit o pedeapsa in luna mai a acestui an, dupa ce i-a oferit bani unei judecatoare.

Staicu, care si-a schimbat numele in Nutu la inceputul lui 2011, a fost gasit vinovat in 2008 pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. In 2010 a primit o alta condamnare intr-un dosar de frauda de peste 5 milioane de euro, iar in 2014 una pentru dare de mita.

Afaceristul a fost eliberat in 2012 dupa ce CAB i-a anulat pedepsele primite intre 2008 si 2010, insa a ajuns din nou dupa gratii in urma condamnarii din acest an.

Dan Adamescu - patron al Otelului, Adamescu se afla in arest preventin intr-un dosar de dare de mita. Acesta ar fi incercat sa le "paseze" 20 de mii de euro unor judecatori, in schimbul unei decizii favorabile in cazul unor dosare de insolventa.


Pe langa cei care au primit deja condamnari, alti actionari si patroni din fotbalul romanesc au sau au avut (in cazul lui Sorin Terbea) probleme cu legea.

Printre acestia sunt:

Ioan Niculae - cel mai bogat om din Romania si patronul Astrei, Niculae este urmarit penal din iunie 2014 pentru spalare de bani si sustragere de sub sechestru.

Numele lui Niculae mai apare intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi cumparat gaze la un pret mult mai ieftin pentru combinatele sale, cu sprijinul fostului primar al capitalei Adriean Videanu.

Niculae a mai fost trimis in judecata in 2012, intr-un dosar de mita - "Dosarul Milta la PSD". Acesta a fost achitat un an mai tarziu.

Gheorghe Stefan - cunoscut sub porecla de "Pinalti", fostul primar al orasului Piatra Neamt a fost acuzat in luna iunie a acestui an de Directia Nationala Anticoruptie. Stefan este acuzat ca a primit contracte finantate din bani publici si ca s-a folosit de postul sau pentru a influenta diversi functionari publici.

Marin Condescu - "descaunat" de la conducerea clubului Pandurii Targu Jiu, Condescu a petrecut 24 de ore in arest in luna noiembrie a anului trecut, fiind suspectat de spalare de bani, fals si uz de fals. Acesta a mai fost trimis in judecata si in acest an pentru delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Condescu este acuzat ca s-ar fi folosit de mai multe contracte de imprumut fictive si si-a insusit suma de 1.551.156 RON. De asemenea, acesta ar fi transferat circa 1.080.000 RON catre o firma, prejudiciind clubul Pandurii Targu Jiu.

Sorin Terbea - decedat in urma unui accident de elicopter in vara anului trecut, Sorin Terbea a fost acuzat in trecut de dare de mita. Acesta a fost acuzat ca a incercat sa-i dea 19 mii fostului sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor - Vasile Avram.

Alti oameni de fotbal condamnati la inchisoare sunt Mihai Stoica, fratii Victor si Ioan Becali, Gica Popescu, Gheorghe Constantin, Sorin Corpodean. Acestia nu au avut fost insa actionari ai unor cluburi.

Modifică setările cookies