Documentul oficial de la MTS care poate tranșa disputa pentru palmaresul Stelei: ”FCSB, înființată în 2003”

FCSB - Steaua Eduard Novak FCSB Steaua Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 23 Ianuarie 2023, 14:08
Data actualizarii: Luni 23 Ianuarie 2023, 14:10

Anul 2023 poate ”tranșa” definitiv scandalul dintre FCSB și CSA Steaua, care durează de aproximativ zece ani.

Pe 3 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a fixat un nou termen (2 martie) pentru disputa dintre cele două părți, privind palmaresul clubului. 

MTS intervine în scandalul dintre FCSB și CSA Steaua! Eduard Novak, comunicat oficial

Curtea de Apel București a decis în iunie 2021 că toate performanețe clubului din perioada 1947 - 1998 aparțin Clubului Sportiv al Armatei Steaua, iar Asociația non-profit AFC Steaua deține palmaresul din perioada 1998-2003.

Cu aproape o lună înainte de noul termen fixat de ÎCCJ, pe pagina de Facebook ”Glasul Armatei” a fost publicat un punct de vedere al ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak. La cererea unui suporter, Novak a emis un comunicat potrivit căruia FCSB este înfriințată în anul 2003.

”“Prin adresa nr. 54 din 15.01.2004, SC FC FCSB SA i-a solicitat reclamantului  CSA Steaua consimţământul la înregistrarea mărcii (...) constând din  denumirea Steaua Bucureşti cu element figurativ, culori revendicate  roşu, galben, albastru, alb.”

„Prin adresa nr. 1024 din 19.04.2004 reclamantul CSA Steaua şi-a exprimat refuzul la înregistrarea mărcii în cauză pe numele pârâtei FC FCSB. (...) În ciuda acestui  refuz, marca supusă procedurii anulării pentru rea credinţă a fost  înregistrată (...) pe numele SC FC FCSB SA.”

„Pârâta FC FCSB  cunoştea că nu are niciun drept asupra acestei mărci, cât şi gradul de cunoaştere a acesteia în rândul publicului larg, dobândit, în special,  datorită performanţelor echipei de fotbal, si anume câştigarea Cupei  Campionilor Europeni în anul 1986 si a Super Cupei Europei în anul 1987.”

“Dat fiind faptul că marca reclamantului (CSA Steaua) era notorie, acest mod de a proceda reprezintă un indiciu în sensul că obiectivul (FC FCSB) … a fost acela de a beneficia în mod nejustificat de acest renume”.

„Reclamanta CSA Steaua București nu a transferat și nu a renunțat niciodată în  favoarea Asociației non-profit la numele utilizat sau la semnul ce face obiectul mărcii 026915 Steaua București înregistrată încă din anul 1996.”

“Nu există probe în dosar din care să rezulte acest lucru, pentru a se  putea ajunge la concluzia că acordul Asociației non-profit ar fi fost  suficient și că nu ar mai fi fost nevoie de consimțământul CSA Steaua București (n. pentru ca FCSB să înregistreze marca). Nu există argumente valide și probe care să susțină lipsa de  necesitate a acordului CSA Steaua București.”

"Doar în cazul  în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa,  această transmitere are ca efect și transferul drepturilor cu privire  la marcă. Or, prin Protocolul încheiat, în 1999, Asociația non-profit a  primit, în esență, dreptul de a folosi gratuit anumite spații, au fost  detașați la aceasta angajații fostei secții de fotbal profesionist (...)  nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului CSA Steaua  la Asociația non-profit””, se arată pe pagina de Facebook ”Glasul Armatei”.

Ce a decis Curtea de Apel în iunie 2021

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel din București a luat o decizie importantă în scandalul dintre FCSB și Steaua București. Practic, a reconfirmat faptul că CSA are drept de proprietate asupra palmaresului din perioada 1947-1998.

În plus, a reconfirmat decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014, potrivit căreia Clubul Sportiv al Armatei nu a înstrăinat niciodată palmaresul Secției de Fotbal către alte entități, iar AFC Steaua a preluat clubul în 1998 fără ca palmaresul să fie transferat. Practic, prin intermediul asociației mai sus menționate, echipa de fotbal și-a continuat activitatea și este doar titulara palmaresului până în anul 2003, când clubul a trecut la Gigi Becali.

S-a constatat, de asemenea, și faptul că FCSB nu a preluat, la momentul înființării (2003), nici măcar palmaresul deținut de AFC Steaua, ci doar dreptul de participare în primul eșalon.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!