GALERIE FOTO SPECIAL | „Italia lui Mussolini”. Generația impresionantă care câștigat trei trofee internaționale în perioada interbelică

Italia giusseppe meazza squadra azzurra Fotbal extern SPECIAL | „Italia lui Mussolini”. Generația impresionantă care câștigat trei trofee internaționale în perioada interbelică.
Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 09 Februarie 2022, 09:59
Data actualizarii: Miercuri 09 Februarie 2022, 09:54

Victoria la Cupa Mondială din 1938 a fost al treilea titlu al Italiei din anii 1930 și cel mai impresionant trofeu al lor.

Italia a câștigat Cupa Mondială din 1934 sub un aer fascist. Turneul a fost organizat în Italia, iar dictatorul Benito Mussolini a căutat să-l folosească ca o oportunitate de a-și promova ideologia. Gazdele au ridicat trofeul după o victorie în prelungiri în fața Cehoslovaciei în finală, totuși succesul lor a fost pătat de acuzații de aranjare a meciurilor.

  • SPECIAL | „Italia lui Mussolini”. Generația impresionantă care câștigat trei trofee internaționale în perioada interbelică.

Victoria la Jocurile Olimpice de la Berlin doi ani mai târziu, un alt turneu organizat sub privirea atentă a unui dictator fascist, Adolf Hitler, nu a atenuat deloc îndoielile cu privire la veridicitatea partidelor. Cu toate acestea, victoria din 1938, obținută în fața mulțimi ostile din Franța, a pus performanța echipei dincolo de orice îndoială.

Finala din Paris și telegrama lui Mussolini

În timp ce Mussolini revendică această reușită ca o victorie pentru propriile valori fasciste, adevăratul creier din spatele succesului a fost antrenorul Vittorio Pozzo. După ce a obținut succesul în 1934 cu o echipă construită pe baza echipei din anii 30' a Juventusului, care la aceea vremea domina campionatul intern, în 1938, a făcut un lucru total diferit și a reconstruit aproape complet echipa pornind de la zero.

În mod remarcabil, doar doi jucători din finala din 1934 au supraviețuit pentru ediția din 1938: și anume atacanții, Giuseppe Meazza și Giovanni Ferrari, care au format „motorul de creativitate” al echipei italiene. În Franța, li s-a alăturat fulgerătorul atacant Silvio Piola, iar bătăiosul număr 9 de la Lazio s-a dovedit crucial, marcând cinci goluri în turneu, dintre care două în finala câștigată cu 4-2 în fața Ungariei.

Se zvonește că înainte de finală Benito Mussolini ar fi trimis o telegramă echipei, pe care scria „Vincere o morire!” (tradus ca „Câștigă sau mori!”). Această telegramă nu ar fi trebuit să fie înțeleasă ca o amenințare, ci doar ca o încurajare pentru victoria Italiei. Cu toate acestea, nu a rămas nicio înregistrare a unei astfel de telegrame, iar jucătorul de la Cupa Mondială, Pietro Rava a declarat într-un interviu: „Nu, nu, nu, nu este adevărat. A trimis o telegramă în care ne-a urat bine, dar niciodată „câștigă sau mori”.

Revoluționarea lotului

Cealaltă schimbare semnificativă din lotul Squadrei Azzurra a fost în centrul defensivei, acolo unde Luis Monti i-a făcut loc lui Michele Andreolo. Monti, care a jucat anterior pentru naționala Argentinei, a fost un fundaș central ajuta la dictarea atacurilor, dar înlocuitorul său a fost mai defensiv. Andreolo a jucat un rol cheie în finală, marcându-l pe golgheterul Ungariei, Gyorgy Sarosi.

Pe lângă schimbarea lotului, Pozzo a implementat și o abordare diferită asupra meciurilor. Italianul prețuia duritatea și agresivitatea și a fost unul dintre pionierii marcajului om la om. Linia de atac excelentă a Italiei a însemnat că restul echipei a putut să rămână în spate, să nu-și asume riscuri și să ofere un liant pentru Meazza, Piola și Ferrari pentru ca aceștia a înscrie goluri.

Forma deosebită a Italiei a continuat după ce a ridicat cea de-a doua Cupă Mondială, stabilind un record de nouă victorii consecutive care a rămas intact până în 2019 (când echipa lui Roberto Mancini a depășit-o în drumul spre câștigarea Campionatului European din 2021). Apariția celui de-al Doilea Război Mondial a marcat și ultima participare a câștigătorilor din 1938 la vreo Cupa Mondială. Pozzo a rămas selecționer până în 1948, ultimul său meci venind într-o înfrângere cu 5-3 în fața Danemarcei la Jocurile Olimpice de la Londra.

Trofee câștigate

Cupa Mondială din 1934, Medalia de Aur la Jocurile Olimpice din 1936 și Cupa Mondială din 1938

Primul 11 al italienilor în finala din 1938 împotriva Ungariei câștigată cu 4-2

Formație 2-3-2-3

Portar: Aldo Olivieri (supranumit „Motanul magic” pentru reflexele sale impresionante”

Fundași: Alfredo Foni (unul dintre cei patru italieni care au câștigat medalia de Aur la Jocurile Olimpice și Cupa Mondială, a ajuns un antrenor de succes la Inter), Pietro Rava (partenerul din defensivă a lui Foni și cel care a fost numit în Echipa Turneului la Cupa Mondială din 1938), Pietro Serantoni (fundaș dreapta, câștigător de Serie A cu Inter și Juventus), Michele Andreolo (născut în Uruguay, a semnat cu Bologna în 1935 și a primit prima convocare un an mai târziu), Ugo Locatelli

Mijlocași: Amedeo Biavati, Gino Colaussi (a înscris patru goluri la Cupa Mondială, inclusiv două în finala cu Ungaria)

Atacanți: Giuseppe Meazza (căpitanul echipei și superstarul italienilor, cel care astăzi poartă numele stadionului din Milano), Silvio Piola (golgheterul all-time al Seriei A cu 274 de reușite). Giovanni Ferrari (playmaker-ul lui Juventus din anii '30)

Cine a fost Vittorio Pozzo

Deși a fost manager exclusiv în Italia (la Torino, AC Milan și patru mandate la echipa națională), Pozzo și-a petrecut anii de formare afară, în special în Anglia, acolo unde a devenit fan al lui Manchester United. Italianul a rămas singurul antrenor din istorie care a câștigat două Cupe Mondiale, totuși această distincție a rămas pătată de unele speculații că ar fi fost ajutat de către Mussolini. În anii 1950 a fost acuzat că este fascist, deși nu a fost niciodată membru al partidului. A murit în decembrie 1968, la vârsta de 82 de ani. În 2011, a fost inclus în Hall of Fame-ul al fotbalului italian.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!