Fotbal extern

Schimbare uriașă pregătită de UEFA! Sistemul fair-play-ului financiar poate fi eliminat! Care e noua propunere

UEFA ia în calcul implementarea unui proiect care să înlocuiască fair-play-ul financiar. 

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Joi 12 August 2021, 22:19
Data actualizarii: Joi 12 August 2021, 22:20

Fotbalul ar putea trece prin una dintre cele mai mari schimbări din ultimii ani. UEFA ia în calcul înlocuirea sistemului fair-play-ului financiar, care a generat numeroase controverse, cu o metodă nouă, care este similară, informează The Times

Apărut în 2011, fair-play-ul financiar a avut ca scop încurajarea unei dezvoltări durabile și sănătoase a fotbalului, pentru a echilibra diferențele uriașe care existau între cluburi. Astfel, fairplay-ul financiar interzice unui club să cheltuie mai mult decât încasează. Sancțiunile cluburilor care încalcă această regulă sunt adunade și distribuite cluburilor participante în cupele europene. 

Manchester City a fost acuzată de încălcarea fair-play-ului financiar în urma unei anchete a cotidianului „Der Spiegel” în ceea ce privea bugetul clubului din perioada 2012-2016, însă clubul englez a avut câștig de cauză după ce TAS a întors decizia UEFA de a suspenda clubul. 

Fotbalul, similar cu NFL și NBA?! 
 

Propunerea UEFA ar fi impunerea unor limite salariale și taxe de lux, așa cum sunt în SUA la NBA și NFL. Aceasta ar urma să fie prezentată la următoarea convenție UEFA din Elveția, care va avea loc în septembrie, informează sursa citată. 

În cazul acestui sistem, cluburile s-ar limita la a oferi salarii de până la maximum 70% din veniturile anuale. În cazul în care ar depăși această limită, indiferent de motiv, cluburile nu ar fi excluse din competiție, ci ar fi obligate să plătească o taxă de lux, care ar merge în fondurile UEFA. Banii ar fi împărțiți între restul cluburilor care participă în cupele europene. 

Modifică setările cookies