Letonia Pariuri Trucare Fotbal extern

Povestea patronului care a primit interdicție pe viață pentru trucarea meciurilor! Trei cluburi au avut de suferit

Ventspils, clubul leton se confruntă cu un viitor incert, după ce UEFA le-a dat interdicție pe șapte ani pentru aranjarea meciurilor.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Joi 14 Octombrie 2021, 15:22
Data actualizarii: Joi 14 Octombrie 2021, 15:17

Începutul sfârșitului pentru Ventspils și patronul lor controversat, Adlan Shishankov a început în anul 2018. Suspendarea a venit însă în vara aceasta, UEFA a dat verdictul interdicției unei campioane de șase ori din Letonia, după ce clubul a avut implicații în meciul pierdut cu 1-0 contra lui Bordeaux în calificările în Europa League, acum trei ani de zile.

De asemenea, UEFA l-a suspendat pe zece ani de zile pe Sergey Lapochkin, un arbitru rus care a fost inclus pe lista FIFA din 2013, și pe Nikolajs Djakins, managerul sportiv al lui Ventspils, pe patru ani de zile.

  • Povestea patronului care a primit interdicție pe viață pentru trucarea meciurilor! Trei cluburi au avut de suferit

Ventspils nu se poate întoarce în fotbalul european până în 2027-28, o perioadă devastatoare pentru clubul leton. De când a primit suspendare, Ventspils are rezultate dezastroase în prima ligă din Letonia, iar cel mai probabil Shishkhanov nu se va mai întoarce în fotbal, pentru că UEFA a cerut celor de la FIFA să-i prelungească interdicția pe toată durata vieții, ceea ce ar pune capăt controversatei călătorii toride a cecenilor prin fotbalul european.

Prima apariție în fotbal și începutul suspiciunilor

Shishkhanov a apărut pentru prima dată în 2007, când a încercat să cumpere 49 la sută din clubul german de fotbal Carl Zeiss Jena împreună cu partenerul Murat Luyanov, în schimbul unei investiții de 25 de milioane de euro, realizată pe parcursul a cinci ani de zile, printr-o companie din Caraibe. Discuțiile nu s-au finalizat, iar un an mai târziu rusul a cumpărat clubul moldovean Dacia Chișinău. Sub conducerea lui, formația din capitala Moldovei a reușit să câștige titlul în 2011, dar Shishkhanov a plecat pentru a prelua echipa rivală, Zimbru, dar s-a întors mai apoi la Dacia după doar un sezon.

În această perioadă, o serie de meciuri amicale jucate de echipele moldovene, majoritatea în Turcia, au început să atragă suspiciuni, după ce au fost fluctuații la cotele de pariuri oferite de bookmakeri. În aprilie 2017, Guvernul Moldovei a început să deschidă o anchetă împotriva rusului pentru evaziune fiscală și spălare de ani. Luni mai târziu, rusul a fugit din Moldova și a început să caute un alt club pe care să îl controleze.

Cumpărarea clubului leton

Pentru Ventspils era o perioadă groaznică. Clubul câștigase șase titluri în Letonia între 2006 și 2014 și s-a calificat în grupele Europa League în sezonul 2009-10, dar conducătorul clubului și cel care adusese succesul echipei, Yuri Bespalov, murise în 2012. Consiliul local finanța clubul și din 2017 căuta un cumpărător.

Shishkhanov avea un contact în Letonia, un rus numit Oleg Gavrilov, care de asemenea, fusese suspendat pe viață din fotbal pentru implicarea în trucarea meciurilor în timp ce era la conducerea clubului leton Daugava Daugavpils. În martie 2018, Shishkhanov este acuzat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, deoarece rusul distribuia salariile cu banii în plic, practic evitase să plătească taxe în valoare de 460.000 de lire sterline (10 milioane de lei moldovenești).

În acest timp, Shishkhanov preluase conducerea lui Ventspilis, iar antrenorul englez Paul Ashworth, împreună cu jucătorii pleacă de la clubul leton. În locul său vin fotbaliști și oameni din staff-ul celor de la Dacia Chișinău. Ventspils trece în califăcările din Europa League de clubul albanez Lufetari și pierde în următoarea manșă cu Bordeaux, un meci suspect.  În aceea perioadă mai multe meciuri de pregătire devin bănuielnice din cauza unor cote fluctuante la casele de pariuri.

Interdicție pe viață și suspendarea din fotbalul european

În anul următor, Ventspils ajunge în turul trei de calificare în Europa League, ceea ce le garantează 780.000 de euro conducerii, dar pierde cu Viktoria Guimaraes cu 6-0, un joc care din nou iese în evidență. Shishkhanov e la „cuțite” cu Federația Letonă de Fotbal și e suspendat de două ori pentru abuzarea arbitrilor. În aprilie 2020, renunță la postul de președinte al lui Ventspils.

În august 2020, Shishkhanov este pus pe listă neagră a statului leton pentru implicarea într-un dosar penal referitor la plățile salariale ascunse și, în cele din urmă, în iunie vine interdicția UEFA pe viață.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies